Familie en vrienden op vakantie? Zo blijf je verbonden deze zomer

Algemeen
José's danspaleis. Hier vond ze het plezier en de sociale contacten waar ze zo'n behoefte aan had.
José's danspaleis. Hier vond ze het plezier en de sociale contacten waar ze zo'n behoefte aan had. (Foto: Aangeleverd)

REGIO - De zomervakantie: voor velen een periode waar ze het hele jaar naar uitkijken. Maar wanneer kinderen, kleinkinderen en vrienden met vakantie gaan, kan het zijn dat je je wat vaker alleen voelt. Zeker als ook je sociale activiteiten vanwege een zomerstop niet doorgaan. Wat kun je doen om je deze zomer meer verbonden te voelen?

Eenzaamheidsonderzoeker Eric Schoenmakers: “In mijn nabije omgeving hoor ik oudere mensen vaak zeggen dat ze anderen niet tot last willen zijn. Dat is goed bedoeld, maar die ander weet vaak niet dat er behoefte is aan contact. Wil je contact? Zoek dat dan op. Vraag of iemand tijd heeft. En als het even niet uitkomt, geven ze dat wel aan. We zitten vaak te wachten tot een ander initiatief neemt, terwijl we dat het beste zelf kunnen doen.”

Eric geeft een aantal tips om deze zomer meer verbonden te zijn:

  • Ga bij jezelf na waarom je je alleen voelt. Als je weet waardoor dit komt, is het makkelijker een passende oplossing te vinden. Is het omdat je te weinig sociale contacten hebt, mis je het contact met familie en vrienden in de zomer, of mis je zinvolle bezigheden? 
  • Praat erover. Een gesprek helpt ons onze gedachten te ordenen. Praten helpt dus om te benoemen waar het gevoel van alleen zijn of niet-verbonden zijn vandaan komt. Zoek hiervoor iemand die goed kan luisteren en die je vertrouwt.
  • Bel of sms zelf iets vaker. Op deze manier kun je laagdrempelig contact onderhouden, ook als familie of vrienden met vakantie zijn.
  • Zoek een activiteit die bij je past. Neem geen genoegen met mensen die zeggen: ‘dit is leuk, ga dat doen!’, maar kijk naar waar je zelf gelukkig van wordt. Er zijn vast verschillende activiteiten bij je in de buurt. Kijk bijvoorbeeld op eentegeneenzaamheid.nl/initiatieven.
  • Zorg voor afleiding en zingeving. Ga leuke dingen doen als je thuisblijft in de zomer. Of nog beter: ga dingen doen waarmee je iets kunt betekenen voor een ander, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Dat geeft vaak een meer voldaan gevoel.

Een extra duwtje in de juiste richting

De 68-jarige José heeft zelf actie ondernomen. Na twaalf jaar in Limburg te hebben gewoond, verhuisde ze terug naar Zaandam. “Ik voelde me door de verhuizing alleen en wilde graag weer nieuwe mensen leren kennen. Op Facebook kwam ik een inzamelactie van de supermarkt tegen voor Het Danspaleis. Ik heb vroeger veel gedanst, dus ik belde meteen of ik eens langs mocht komen. Bij mijn eerste Danspaleis kreeg ik een papieren agenda mee. En inmiddels ben ik vaste gast! Ik heb veel nieuwe contacten opgedaan en ik geniet van de gezelligheid, zeker in de rustige zomerperiode. Én ik heb een vaste danspartner nu. We houden altijd een stoel voor elkaar vrij.”

Nog een laatste tip

Eric: “Vrijwel iedereen kent het gevoel van eenzaamheid, jong en oud, in elke levensfase en in alle culturen. Oók als je een grote sociale kring hebt en een groot gedeelte van de dag wel vrolijk of gelukkig bent, kan je je wel eens eenzaam voelen. Dat is niet gek en hoort nu eenmaal bij het leven. Soms is er een relatief makkelijke oplossing, maar niet altijd. De wereld om ons heen verandert en dat betekent dat we onze verwachtingen van anderen moeten bijstellen. Je kleinkind wordt bijvoorbeeld ouder en wil nu liever iets leuks gaan doen met zijn vrienden, terwijl hij eerder graag met jou op pad ging. Of je vrienden maken iets vervelends mee, waardoor zij minder tijd hebben om af te spreken. In beide voorbeelden verandert de relatie, maar deze hoeft niet minder waardevol te worden. Probeer te zoeken naar een manier waarop je wél contact kan onderhouden die past bij de levens van de mensen om je heen. Door onze verwachtingen wat bij te stellen, is het vaak makkelijker tevreden en minder eenzaam te zijn.”