Alice noemt zichzelf de grootste dierenvriend van Langedijk.
Alice noemt zichzelf de grootste dierenvriend van Langedijk. (Foto: AG Heeremans Photography)

Alice de Rooij dol op kinderboerderij ‘De Beestenboel’

Algemeen

ZUID-SCHARWOUDE - Het is nog stil op kinderboerderij ‘De Beestenboel’, het is nog geen half 10 en de beesten die buiten rondscharrelen hebben duidelijk de rust gevonden. In een buitenhok zijn vrijwilligers Geraldine en Nick bezig met schoonmaken. Er wordt geveegd en poep opgeruimd. De vier pasgeboren pauwtjes trippelen achter hun moeder aan en een geit kijkt nieuwsgierig door het gaas. Het ziet er prachtig uit, het zou zo dom zijn als deze plek ooit zou moeten verdwijnen voor een nieuw bouwproject. Ongesubsidieerd wordt de kinderboerderij al jaren in leven gehouden en dagelijks zijn er enthousiaste vrijwilligers actief. Tijd om daarover eens met bestuurslid Alice de Rooij van gedachten te wisselen.

Ik noem mijzelf de grootste dierenvriend van Langedijk

Alice de Rooij, 48 jaar, is meerderde malen per week op de kinderboerderij te vinden, de dieren betekenen alles voor haar. “Ik noem mijzelf de grootste dierenvriend van Langedijk, ben het liefst hier alleen met de dieren. Ik vind dat ieder dier het best mogelijke leven moet hebben, ben daarom ook veganist (veganisme is een levenswijze waarin gestreefd wordt naar het volledig vermijden van het gebruik van dierlijke producten, red.). Van alle dieren moet je genieten en er zo goed mogelijk mee samenleven! Ik zal dat altijd blijven uitdragen, wat een ander er ook van vindt. Mijn tweede naam is niet voor niets ‘Eigenwijs’!” 


Alice met Bassie - of is het toch Adriaan? - (Foto: AG Heeremans Photography)

Zo’n tien jaar geleden meldde Alice zich aan als vrijwilligster en de kinderboerderij is haar tweede huis geworden. Man René en haar twee dochters Nina en Lois steunen haar hierbij en geven Alice alle ruimte om actief te zijn op ‘De Beestenboel’. Natuurlijk is zij al van kinds af aan dol op dieren, een korte geschiedenis.

Van Dubai naar Langedijk

Alice werd geboren in Alkmaar uit het huwelijk van haar Indonesische moeder en Nederlandse vader. Toen zij drie jaar was verhuisde zij naar Dubai, waar haar vader werkte bij Gulf Cobla, een baggermaatschappij. Vijf jaar later kwam het gezin terug naar Heerhugowaard en Alice werd leerlinge van de Jeroen Boschschool. Na de Don Bosco Mavo afgerond te hebben ging zij naar de Vakschool voor Edelsmeden in Amsterdam, dagelijks reisde zij op en neer. Vervolgens werkte zij achttien jaar bij de Stadsbank van Lening. Nadat zij hier gestopt was, had ze voldoende vrije tijd over. Ondertussen was het gezin naar Noord-Scharwoude verhuisd. De kinderen werden groter, dus ging Alice als vrijwilligster aan de slag: bij de Meander, bij een egelopvang, had een uitlaathondje van een gehandicapte dame en ze werkte bij Chantel’s Mengelmoes, waar ze tenslotte als betaalde kracht in dienst kwam en nog steeds werkt.

‘Het gekke kattenvrouwtje’

Nu is Alice de Rooij enthousiast bestuurslid van de kinderboerderij en op meerdere terreinen actief, bijvoorbeeld bij het aanwerven van vrijwilligers. “Wij hebben er best nog een aantal nodig, met name voor de zondagmiddag. Aanmelden kan via de website www.de-beesteboel.nl, het zal gegarandeerd heel veel bevrediging geven!’”

Alice blijkt met name een grote voorliefde voor konijnen en katten te hebben. “Het konijn is een ondergewaardeerd huisdier. Wist je dat een konijn niet tegen warmte kan, het kan niet zweten, dus niet koelen bij extreme warmte! En men noemt mij ook wel het ‘gekke kattenvrouwtje’, ik vind katten geweldig. Andere dieren ook hoor, maar een mens heeft nu eenmaal voorkeuren!” Haar liefde voor het dier is algemeen bekend, zij wordt regelmatig gebeld bij een gevonden (huis)dier en kan het dan niet laten handelend op te treden.


De liefde die Alice voor dieren heeft, is eindeloos. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Bassie en Adriaan for ever

Bij het verlaten van de kinderboerderij gaan we toch nog even langs in een schuur waar twee zware varkens een geweldig leven hebben. Bassie ligt lui te knipogen met zijn kleine zwarte oogjes en Adriaan komt snel aangelopen bij het roepen van zijn naam. Allebei krijgen ze een lekker broodje en tevreden gaan de logge beesten liggen. Het is logisch dat zoveel kinderen, schoolklassen en ook ouderen de weg naar de Potjesdam 12 weten te vinden. “Geweldig dat er particulieren en initiatieven als Lief Langedijk zijn die onze kinderboerderij een warm hart toedragen! Dit mag hier nooit verdwijnen, de gemeente is eigenaar van de grond maar ik hoop dat zij beseffen hoe uniek ‘De Beestenboel’ is, daar kan geen appartementencomplex tegenop!”

Openingstijden woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur, vrijdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.

BEN WANSINK

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Dierendag bij Kinderboerderij Jong Leven Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Tien vragen aan... Ruud Nannes Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Grote opkomst bij feestelijke bijeenkomst jubilerend Taalcafé Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
De maand van wijkagent Anne Kees Meines column 15 uur geleden
Afbeelding
Ontwikkelaar Hoorne Vastgoed opent winkelgebied De Draai met feestelijke activiteiten Partnerbijdrage 28 sep, 16:45
Afbeelding
Landelijke Vereniging van Schoonrijders viert 75-jarig jubileum Sport 28 sep, 16:05
Afbeelding
Tour de Soes maakt stichtingen blij met sponsorgelden Algemeen 28 sep, 15:55
Afbeelding
Senioren Dijk en Waard, schuif aan bij de ‘langste tafel’ in winkelcentrum Middenwaard Algemeen 28 sep, 12:55
Afbeelding
Senioren en medewerkers vieren vijfjarig bestaan Hugo-Waard Algemeen 28 sep, 12:51
Afbeelding
Kapsalon Schouten heet voortaan Herenkapsalon Fatih Partnerbijdrage 28 sep, 12:08
Afbeelding
Jan en Nel Burger al zestig jaar gelukkig met elkaar Algemeen 28 sep, 11:43
Afbeelding
Mevrouw Vonk 102 jaar: ‘Elke dag een sneetje lever’ Algemeen 28 sep, 10:43
Afbeelding
Wandel vanuit Obdam door Dijk en Waard Algemeen 28 sep, 09:10
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief