Donny van Iperen ligt in een Moldavisch ziekenhuis nadat hij hard in botsing kwam met de keeper van de tegenpartij. Zijn familie en vrienden doen er alles aan om hem thuis, naar Sint Pancras, te krijgen.
Donny van Iperen ligt in een Moldavisch ziekenhuis nadat hij hard in botsing kwam met de keeper van de tegenpartij. Zijn familie en vrienden doen er alles aan om hem thuis, naar Sint Pancras, te krijgen. (Foto: aangeleverd)

Gemeente Dijk en Waard haalt Donny Van Iperen naar huis

Algemeen

SINT PANCRAS - Het was een indrukwekkende oproep, gisteren op de Facebookpagina Je bent Sint-Pancrasser als je… Dennis Zwagerman uitte daar zijn frustratie over het feit dat vanwege bureaucratie, de kans bestond dat zijn dorpsgenoot uit Sint Pancras en vriend Donny van Iperen noodgedwongen in Moldavië moest blijven, terwijl zijn familie hem in Nederland wil hebben.

De 27-jarige profvoetballer van Iperen is speler van het Moldavische FC Zimbru, nadat hij onder andere heeft gespeeld bij AZ en Telstar. Zaterdag botste hij ongelukkig met de keeper van de tegenstander en sindsdien ligt de oud-speler van Telstar op de intensive care. 

Een dag na het ongeval leek het even goed te gaan met de voetballer, maar een paar dagen later kwam de club daarop terug. In de Facebookgroep liet Zwagerman, die net als zijn broer zeer goed bevriend is met Donny, en is opgegroeid in dezelfde straat in Pancras, weten dat de familie radeloos was. “Mijn broertje is nu bij hem in Moldavië met Donny’s vader, broer en zus. De situatie is helaas niet verbeterd en zijn familie wil hem graag naar Nederland krijgen. Echter lopen zij tegen een barrière aan, omdat Donny niet langer in Nederland verzekerd is voor de zorg. Donny’s broer Joey vertelt vanuit het ziekenhuis aan mediapartner NH Nieuws: “Het plan was om donderdag met Donny naar Nederland af te reizen. Vanuit Moldavië was alles geregeld; een ambulance naar het vliegveld en een speciaal zorgvliegtuig. Maar wat we daarna nog nodig hadden, was een Nederlands ziekenhuis wat ons kan ontvangen en een ambulance vanaf Schiphol.” Dat blijkt niet mogelijk. Want hoewel Donny Nederlander is, staat hij als burger ingeschreven in Moldavië en is hij afhankelijk van de zorg daar. “En die is gewoon stukken minder dan wij gewend zijn”, vervolgt Joey. “FC Zimbru, de club waar hij speelt werkt aan alle kanten mee en heeft alles al geregeld voor het vervoer. Wij hebben contact opgenomen met de gemeente Dijk en Waard om Donny weer in te schrijven op zijn voormalig thuisadres. Maar die meldden dat Donny dat alleen zelf kan doen aan de balie. Telefonisch regelen zit er niet in.... Het vinden van een zorgverzekering is niet het probleem, maar die willen hem alleen opnemen in hun bestand als hij hier weer woont. In bezit zijn van een Nederlands Paspoort maakt helaas niet uit.’

Op de Facebook oproep volgden vele blijken van medeleven maar ook kregen diverse raadsleden van Dijk en Waard dit schrijnende verhaal te horen. Met vereende krachten heeft het college er gisteravond nog voor gezorgd dat Donny toch naar Nederland kan komen, waar zijn familie hem kan verzorgen. De gemeente wil Van Iperen op heel korte termijn toch inschrijven zodra hij in Nederland is, zodat hij ook toegang krijgt tot de Nederlandse zorg. Samen met loco-burgemeester Falco Hoekstra en de Nederlandse spelersvakbond VVCS heeft de familie deze snelle oplossing gerealiseerd. Hoekstra: “We wilden Donny en zijn familie graag helpen. Hij komt hier vandaan en zijn familie woont in onze gemeente. Het is echter wel echt een unieke situatie waar de omstandigheden en timing enorm in de weg zaten. Dinsdagavond heb ik met het college uitvoerig contact gehad toen bleek dat Donny niet in Nederland terecht kon om de zorg te krijgen die hij nodig heeft. Ik heb woensdag contact gehad met de familie en de VVCS om de situatie duidelijk te krijgen. Het grootste probleem is dat de gemeente wettelijk niets kon doen. Het ziekenhuis wijst naar de zorgverzekeraar en de zorgverzekeraar naar de gemeente. Qua timing kon dit dus niet moeilijker gaan. We hebben intern overlegd, extern advies ingewonnen en overlegd waar echt het probleem ligt. Alles omdat we van mening zijn dat we in deze unieke situatie toch wilden helpen waar we konden. Uiteindelijk kwamen we toch tot een oplossing. En zo hebben we gelukkig een steentje kunnen bijdragen met hopelijk een spoedig herstel.” 

Vanzelfsprekend is de familie van Donny ontzettend blij met deze actie en ook Dennis Zwagerman is enorm opgelucht. “Ik denk niet dat het door mijn oproep komt dat het nu wordt geregeld, maar ik ben wel heel blij dat ik die noodkreet heb geplaatst”, zegt de Pancrasser bescheiden. Ook zijn broer kan niet wachten tot alles is afgehandeld, het is nu alleen nog wachten op de benodigde papieren. “Het belangrijkste is dat Donny snel naar huis kan zodat hij kan worden behandeld.”

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Dierendag bij Kinderboerderij Jong Leven Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Tien vragen aan... Ruud Nannes Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Grote opkomst bij feestelijke bijeenkomst jubilerend Taalcafé Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
De maand van wijkagent Anne Kees Meines column 14 uur geleden
Afbeelding
Ontwikkelaar Hoorne Vastgoed opent winkelgebied De Draai met feestelijke activiteiten Partnerbijdrage 28 sep, 16:45
Afbeelding
Landelijke Vereniging van Schoonrijders viert 75-jarig jubileum Sport 28 sep, 16:05
Afbeelding
Tour de Soes maakt stichtingen blij met sponsorgelden Algemeen 28 sep, 15:55
Afbeelding
Senioren Dijk en Waard, schuif aan bij de ‘langste tafel’ in winkelcentrum Middenwaard Algemeen 28 sep, 12:55
Afbeelding
Senioren en medewerkers vieren vijfjarig bestaan Hugo-Waard Algemeen 28 sep, 12:51
Afbeelding
Kapsalon Schouten heet voortaan Herenkapsalon Fatih Partnerbijdrage 28 sep, 12:08
Afbeelding
Jan en Nel Burger al zestig jaar gelukkig met elkaar Algemeen 28 sep, 11:43
Afbeelding
Mevrouw Vonk 102 jaar: ‘Elke dag een sneetje lever’ Algemeen 28 sep, 10:43
Afbeelding
Wandel vanuit Obdam door Dijk en Waard Algemeen 28 sep, 09:10
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief