Leontien Kompier heeft het ontzettend naar haar zin in het warme zuiden, maar mist dikwijls de doorpakkersmentaliteit van de Langedijkers.
Leontien Kompier heeft het ontzettend naar haar zin in het warme zuiden, maar mist dikwijls de doorpakkersmentaliteit van de Langedijkers. (Foto: aangeleverd)

Met de groeten van Leontien Kompier!

Algemeen

VENRAY/LANGEDIJK - Het lijkt misschien al weer lang geleden, maar de herinnering vervaagt niet. Zij was immers een zeer geliefd burgemeester, met sterke binding met de inwoners van Langedijk. Toen de fusie afgelopen januari een feit was, vertrok Leontien Kompier richting zuiden om als waarnemend burgemeester van Venray aan de slag te gaan. 

Ben Wansink besloot voor deze krant eens te vragen hoe het met Leontien gaat.

Even vooraf

Op 15 maart 2018 werd Leontien Kompier benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Langedijk. Zij volgde Jan Hoekema op en paste zich wonderbaarlijk snel aan aan de Langedijker mentaliteit van ‘Geen woorden maar daden’ en ’Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg’. In de jaren die volgden groeide zij uit tot een populaire burgemeester die bij vrolijke en sombere gebeurtenissen haar sociaal gezicht liet zien. Haar vertrek in december 2021, was voor vele Langedijkers dan ook een flinke teleurstelling. Kompier werd opgevolgd door waarnemer Peter Rehwinkel en sinds kort is Maarten Poorter definitief de burgemeester van Dijk en Waard.

‘Ik beweeg mee op het ritme van het zuiden’

Hoe gaat het met je in Venray? “Het gaat heel goed me, ik geniet van het zomerse weer. In deze periode wisselen vakantie en ‘nog even aan het werk’, elkaar af. Er is in Venray nu een grote kermis. Ik ben er achter gekomen dat ik me snel kan aanpassen aan een nieuwe omgeving, gemeente en leefomgeving.” Was afscheid nemen van Langedijk moeilijk? “Ja, dat is me oprecht zwaar gevallen. Het is geen geheim dat Langedijk en Noord-Holland mijn favoriet zijn. Daar kwam ook nog eens corona bij, waardoor een echt afscheid niet viel te organiseren. De gemeente Langedijk heeft, heel verdrietig, niet het afscheid gehad waar we wel op gehoopt hadden met veel betrokkenheid van de inwoners, verenigingen en ondernemers. Het had een spektakel om nooit te vergeten moeten worden. Nu was het sober en in veel te kleine kring, vooral digitaal.”

Snelle verhuizing

Woon je op een vast adres, of in een bed & breakfast zoals je aanvankelijk in Langedijk deed? “Het is allemaal razendsnel gegaan. Op 21 december was het afscheid van de gemeente Langedijk, de dag erna ben ik in de gemeente Venray begonnen. Tussen Kerst en Oud en Nieuw gingen onze spullen en uiteraard mijn man mee. We gingen van Sint Pancras over naar een appartement, 9 hoog in het hartje van Venray. We vonden dat supersnel en geweldig goed geregeld, het is heel fijn om meteen een vaste plek te hebben. Mijn kinderen zie ik minder regelmatig, dat wel. We hebben, door een tip van een lieve collega, nu iedere maand een vaste ‘familiedag’, ergens in Noord-Holland, Groningen of uiteraard Limburg. Dat hoort kennelijk bij het ambt waarnemend burgemeester zijn, maar we zijn flexibel.” 

Zit er veel verschil tussen de Langedijk en Venray, bijvoorbeeld wat betreft mentaliteit van de inwoners? “Jazeker! Een nuchtere Noord-Hollandse als ik moest wel even wennen aan de ‘Joie de Vivre’! Het leven wordt in alle aspecten gevierd en er is een mentaliteit van ‘Het komt allemaal goed’. Inmiddels beweeg ik mee op het ritme van het zuiden, ken ik al veel soorten vlaai, en wordt mijn directe inbreng gewaardeerd. Kortom: we zijn aan elkaar gewaagd!”

Uitdaging en terugblik

Wat is de grootste uitdaging momenteel? “Gelukkig geen herindeling meer! Venray is een prachtige gemeente en met een kleine 45.000 inwoners toekomstproof. We hebben hier veel agrarische ondernemers die absoluut bij Venray horen en waarmee we nu een stevige opgave hebben. Er is natuurlijk veel aan de hand met de agrarische sector. Verder is het met 15 van de 27 nieuwe raadsleden en een bijna compleet nieuw college ook investeren in het gemeentebestuur.” 

Hoe denk je terug aan Langedijk? “Ik heb er hele mooie jaren gehad, waarin ik veel heb mogen leren en hopelijk heb mogen bijdragen aan het vertrouwen in de gemeente en in de gemeenschap. De parels en het dorpse karakter van Langedijk hebben we goed kunnen borgen in de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Ik ben gaan houden van de mensen, de ondernemende kwaliteiten en natuurlijk de directheid. Mijn jaren in Langedijk zitten voor altijd in mijn hart!”

Band voor het leven en wens voor nieuwe burgervader

Kom je nog eens richting Langedijk of liggen je toekomstige roots toch in het noorden waar je een huis hebt in Sellingen? “Zeker eens per maand is onze familiedag toch meestal in Noord-Holland, haha! Ook logeren mijn man en ik met enige regelmaat in Bergen aan Zee. De loop blijft er dus zeker en we blijven mensen zien uit Dijk en Waard, met sommigen is een band voor het leven!” 

Wat wens je Maarten Poorter, onze nieuwe burgemeester, toe? “Met veel genoegen heb ik snel kennis kunnen maken met Maarten. Hij wilde graag naar Venray komen, maar door corona van mijn kant werd het een heel lang telefoongesprek! Dat gesprek was heel positief. Ik vind dat de gemeenteraad een geweldige keuze gemaakt heeft. Maarten Poorter zal een aardige, kundige, vrolijke mensenmens burgemeester zijn, waar Dijk en Waard nog jaren mee vooruit kan en dat verdient deze fijne gemeente!” 

Dank je wel, Leontien, voor je bereidheid om op de vragen antwoord te geven. De inwoners van Dijk en Waard, en zeker van Langedijk, zijn je dankbaar voor al dat moois wat je gebracht hebt en je zult zeker niet snel vergeten worden! Het ga jou en Roelf goed!

(door Ben Wansink)

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Dierendag bij Kinderboerderij Jong Leven Algemeen 12 uur geleden
Afbeelding
Tien vragen aan... Ruud Nannes Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Grote opkomst bij feestelijke bijeenkomst jubilerend Taalcafé Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
De maand van wijkagent Anne Kees Meines column 14 uur geleden
Afbeelding
Ontwikkelaar Hoorne Vastgoed opent winkelgebied De Draai met feestelijke activiteiten Partnerbijdrage 28 sep, 16:45
Afbeelding
Landelijke Vereniging van Schoonrijders viert 75-jarig jubileum Sport 28 sep, 16:05
Afbeelding
Tour de Soes maakt stichtingen blij met sponsorgelden Algemeen 28 sep, 15:55
Afbeelding
Senioren Dijk en Waard, schuif aan bij de ‘langste tafel’ in winkelcentrum Middenwaard Algemeen 28 sep, 12:55
Afbeelding
Senioren en medewerkers vieren vijfjarig bestaan Hugo-Waard Algemeen 28 sep, 12:51
Afbeelding
Kapsalon Schouten heet voortaan Herenkapsalon Fatih Partnerbijdrage 28 sep, 12:08
Afbeelding
Jan en Nel Burger al zestig jaar gelukkig met elkaar Algemeen 28 sep, 11:43
Afbeelding
Mevrouw Vonk 102 jaar: ‘Elke dag een sneetje lever’ Algemeen 28 sep, 10:43
Afbeelding
Wandel vanuit Obdam door Dijk en Waard Algemeen 28 sep, 09:10
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief