Beddenrace Langedijk is terug!

Algemeen
Onder de bezielende leiding van vlnr Olaf Bos, Joderik Binnendijk, Raon Witte en Ger Sevenhuijsen is de Beddenrace weer helemaal terug van weggeweest!
Onder de bezielende leiding van vlnr Olaf Bos, Joderik Binnendijk, Raon Witte en Ger Sevenhuijsen is de Beddenrace weer helemaal terug van weggeweest! (Foto: AGHeeremansPhotography)

LANGEDIJK - Traditioneel getrouw racen de beddenracebedden de laatste zaterdag van augustus door de straten rondom De Speelweide in Noord-Scharwoude. 

Zaterdag 27 augustus geeft burgemeester Maarten Poorter om 19.00 uur het startschot voor de alweer 41ste editie van Beddenrace Langedijk. Ook zullen als vertrouwd de kinderen uit de regio vanaf 16.30 uur over het beddenraceparcours racen met stepjes, loopfietsen en skelters. Al weken, maanden en sommigen deelnemers trainen zelfs het hele jaar voor de beruchte Beddenrace Langedijk. Waarbij het ene koppel een podiumplaats of winst als doel heeft, trainen andere koppels om de prestaties uit het verleden te verbeteren of om trots te kunnen zeggen dat zij toch maar ooit met de beddenrace hebben meegedaan.

Tevreden en trots

Ondanks het verkleinde deelnemersveld en het compactere parcours ten opzichte van voorgaande jaren, is de organisatie tevreden en is men trots op de bereidwilligheid van de Langedijker middenstand: “De coronapauze van twee jaar heeft veel invloed gehad op het organiseren van de beddenrace. Het laatste weekend van augustus is dit jaar een enorm drukbezet weekend met vele evenementen. Verder zien wij veel overeenkomsten met andere landelijke en lokale sportevenementen. Mensen lijken zich minder snel op te geven voor een wedstrijd. Voorheen was een Dam tot Damloop of een lokale triathlon al maanden van tevoren uitverkocht en tegenwoordig kan men enkele weken of dagen tevoren nog inschrijven. Ondanks alles zien wij juist deze editie als een echte doorstart van het evenement. Vanuit hier kunnen wij dit mooie evenement verder uitbouwen.” 

Onvoorwaardelijke steun

“Verder hebben wij net als iedereen last van de stijgende prijzen en moesten wij soms noodgedwongen op zoek naar andere partners. Ook hebben wij gemerkt dat vanuit de overheid veel meer wordt gevraagd dan andere jaren. En toch zijn wij nu al enorm trots op wat wij neer gaan zetten. De onvoorwaardelijke steun vanuit de lokale ondernemers heeft ervoor gezorgd dat wij de beddenrace weer kunnen organiseren. Ook alle enthousiaste reacties vanuit de gemeenschap en liefhebbers van het evenement zorgen voor zoveel energie. Met z’n allen zullen wij er alles aan doen om er weer iets moois van te maken”, aldus de organisatie SportEvents Langedijk.

Het programma ziet er vertrouwd uit. Net als alle voorgaande edities mogen de toekomstige beddenracers, de kinderen, als eerste door de straten racen tijdens de Rabobank Kids Races. Om 16.30 uur wordt er gestart met de Steprace waarna twintig minuten later de start volgt van de 3-Of-4-Bandenrace. De organisatie geeft aan dat er voor alle deelnemers een medaille en een leuke verrassing is te verdienen. Voor de snelste en ludieke deelnemers is er nog een extra prijs. “Aan aandacht geen gebrek bij de Rabobank Kids Races. Iedere editie groeit het aantal deelnemertjes enorm hard. En het plezier straalt ervan af! Niet alleen bij de deelnemers, maar minstens net zoveel als bij het publiek en onszelf.” De organisatie roept ouders op om de kinderen vooraf online in te schrijven. Dit verkort de rijen bij het ophalen van de startnummers. Al kan men zich ‘s middags bij de organisatiewagen gewoon nog inschrijven.

Feest

Het startschot voor de beddenrace zal om 19.00 uur klinken en tweeënhalf uur later om 21.30 uur wordt de bel voor de laatste ronde geluid. Direct na de finish zullen alle deelnemers gehuldigd worden op het podium op de Speelweide tijdens de feestelijke Walk of Fame. Ook zijn er ‘s avonds optredens van dansgroep Aerofit, de band Suitcase en DJ Martijn Freshfield.

Kinderen tot en met 12 jaar kunnen zich online inschrijven voor de Rabobank Kids Races op www.SportEventsLangedijk.nl of ‘s middags bij de organisatiewagen op De Speelweide. De inschrijving voor Beddenrace Langedijk is gesloten.

De laatste editie was twee jaar geleden.