10 vragen aan Tim Bakker

Algemeen
Tim Bakker
Tim Bakker (Foto: aangeleverd)

Antwoord op de vraag van Joost: De Popschool bestaat nu al 10 jaar in Sint Pancras. Ik ben benieuwd hoe de Popschool na de fusie van Dijk en Waard zijn rol gaat vinden binnen de gemeente. 

Kunst en cultuur heeft onschatbare waarde voor de samenleving en heeftonwijs veel positieve invloed op sociaal, mentaal en fysiek vlak .Om een bloeiende cultuursector in de gemeente te hebben en te houden, is een wisselwerking tussen publiek, beoefenaars, professionals en de politiek nodig. Na 10 jaar Popschool en (cultuur)lobbyen bij de gemeente hopen we dat de fusie bijdraagtaan meer draagvlak binnen de culturele sector en met name het ook het cultuuronderwijs in Dijk en Waard. Iets waar ik me in ieder geval de afgelopen 10 jaar en hopelijk nog vele jaren voor kan blijven inzetten.

Wie bent u?

Mijn naam is Tim Bakker, 35 jaar oud en woonachting in Stad van de Zon. Na mijn middelbare Vrije School diploma gehaald te hebben, ben ik na een tussenjaar saxofoon gaan studeren aan het conservatorium. In 2011 ben ik afgestudeerd en een leven gaan vormgeven als muzikant. In 2012 heb ik samen met mijn vriendin Nicole Verouden de Popschool opgericht, in Sint Pancras bij mijn ouders thuis. De muziekschool Dijk en Waard was niet meer en we merkten dat er behoefte was aan goede en kwalitatieve muzieklessen met een vernieuwde blik en aansluiting op de hedendaagse popmuziek. Afgelopen juni vierden we ons 10 jarig jubileum met optredens van bijna 180 leerlingen op het Popschool Festival. Maar naast het werk binnen de Popschool ben ik uiteraard ook saxofonist. Anno 2022heeft dit zich met name gespecialiseerd tot het meespelen en improviseren met Dj’s. De veelzijdigheid van het repertoire van de DJ i.c.m. sax als live element op het podium. Een heerlijke vrije rol die bijna op ieder feest, van bruiloft tot festival, zorgt voor blije gezichten.

Van wie bent u dr ien?

De roots van mijn familie liggen in West-Friesland, dus de westfriese taal is mij niet vreemd. Zelf ben ik opgegroeid in Alkmaar op de Fritz Conijnlaan als oudste zoon van Dineke Koomen en Wilfried Bakker. Rond ongeveer mijn 12e jaar zijn we een samengesteld gezin geworden. Vandaar ook dat Joost (Veeken) en ik elkaar volmondig broers noemen. 

Wat heeft u met deze gemeente?

Rond mijn 18e jaar zijn we verhuisd vanuit Alkmaar naar de Benedenweg te Sint Pancras. Een fantastisch mooi stukje Sint Pancras met veel ruimte en mogelijkheden. Hier zijn we o.a. de Popschool gestart, welke uit eindelijk naar het Beverplein 3 (poppodium B3) is verhuisd. Zelf wonen we nu in Stad van de zon op ongeveer 50 meter lopen van het Strand van Luna.

Wat is de mooiste plek van Dijk en Waard?

Wellicht niet de mooiste plek maar wel de plek waar ik het liefste kom; het recreatiegebied Luna. Niet alleen op het strandje maar ook in het wandelgedeelte in het westen van dit recreatiegebied is het goed toeven. Je kunt er wandelen, zwemmen, waterskiën en meteen beetje mazzel in de winter schaatsen. En dat allemaal naast de deur.

Welke herinnering is u dierbaar?

In 2007 zijn we op de Benedenweg gaan wonen. In een 90 jaar oude arbeiderswoning meteen flinke schuur, zoals je ze veel ziet/zag in Sint Pancras. Deze hebben we samen met mijn bonus vader Nico Veeken, in mijn tussenjaar, van de grond af aan opnieuw opgebouwd tot woning waar we met ons gezin plus aanhang konden wonen. Een super leuke en leerzame tijd.

Wat is uw advies aan de burgemeester?

Als muzikant wil ik toch adviseren om het cultuurbeleid weer de aandacht te geven die het hoort te krijgen. In Heerhugowaard is er gelukkig al iets meer draagvlaak, maar dat is in Langedijk, helaas jaren lang, niet het geval geweest. En volgens mij speelt de nieuwe burgermeester zelf ook saxofoon, dus zou graag eens een duetje met hem spelen :)

Wat is het beste advies dat u zelf ooit kreeg?

Probeer in je keuzes je niet te laten leiden door angst. Mijn toelatingsauditie voor het conservatorium was nog 10 keer spannender dan afrijden voor mijn rijbewijs. Ook optreden, zeker als er 2000 man voor je staat en op jouw solo moment staat te wachten kan nog altijd spannend zijn. Als ik nooit de stap had durven zetten om auditie te gaan doen had mijn leven er waarschijnlijk heel anders uit gezien!

Wat zouden mensen echt van u moeten weten?

Als muzikant word je door heel Nederland geboekt. Maar wat mensen vaak niet weten is dat ik toch ook heel graag wat vaker in de buurt wil optreden.. (zie voor boekingen mijn website of google me even :D)

Wie is uw opvolger?

Dominique Tromp. Zij werkt op nieuwkomersschool de Regenboog in Heerhugowaard. Op welke manieren zorgen jullie ervoor dat de kinderen zich veilig en welkom voelen in de gemeente Dijk en Waard?