Het is alweer 60 jaar geleden dat Kees en Nel Swinkels elkaar het ja-woord gaven in het oude gemeentehuis van Noord-Scharwoude.
Het is alweer 60 jaar geleden dat Kees en Nel Swinkels elkaar het ja-woord gaven in het oude gemeentehuis van Noord-Scharwoude. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Nel en Kees Swinkels 60 jaar gelukkig met elkaar

Algemeen

NOORD-SCHARWOUDE- Het is alweer 60 jaar geleden dat Kees en Nel Swinkels elkaar het ja-woord gaven in het oude gemeentehuis van Noord-Scharwoude. Nu zijn zij een diamanten paar en wat hen betreft kan hun huwelijk nog vele, lange jaren mee. Zij verheugen zich op het feest dat zondag 28 augustus aanstaande in café De Knip met ruim 50 genodigden gevierd gaat worden.

Ons boek is nog lang niet uit!

Kees Swinkels werd op 5 augustus 1937 geboren in Heerhugowaard De Noord. Hij woonde daar samen met zijn ouders, een broer en drie zussen. Zijn broer verloor hij op tragische wijze, hij viel van een steiger. Na de lagere school doorliep Kees de LTS in Alkmaar. De eerste jaren werkte hij als metselaar met zijn vader. Toen hij samen met zijn vader een motorongeluk kreeg, zij werden aangereden, was zijn vader niet meer in staat tot werken. Van enige schadevergoeding is nooit sprake geweest. Kees zou dus kostwinner moeten worden, omdat de eerste jaren een WAO-uitkering nog niet bestond. Echter de militaire dienst riep hem. Hij probeerde nog van de dienstplicht af te komen op basis van dat kostwinnerschap, maar dit lukte niet. Kees kwam bij de cavalerie terecht en later op een tank. Zijn soldij was fl. 1,25 per dag, hetgeen betekende dat zijn moeder moest gaan werken als schoonmaakster in het gemeentehuis van Heerhugowaard. Na de dienstplicht werkte Kees bij Bouwbedrijf Henselmans, waar hij 36 jaar gewerkt heeft. Op een avond ontmoette Kees, die weinig stapte, een leuk meisje, Nel Grootjes, in café De Schelvis. “Ik had een partner nodig voor de bruiloft van een zus!”, grapt hij en Nel vult aan dat zij de avond voor het huwelijk bij de bruid geslapen heeft. Nel en Kees trouwden op 23 augustus 1962 en kregen 2 zoons en 1 dochter. Kees werkte, na metselaar te zijn geweest, in het onderhoud en de reparatie bij Henselmans tot hij op zijn 57ste met pensioen ging. Hij vulde zijn dagen vooral met klussen bij de kinderen. Zijn gezondheid is niet optimaal, maar wat wil je op je 85ste? Hij kreeg op 72 jarige leeftijd de ziekte Non-Hodgkin en het horen wordt minder. Vervelend voor Kees is het slaapprobleem dat hij al heel lang heeft. Maar zijn vrolijkheid en humor lijden daar niet onder. Hij biljart en puzzelt graag en rijdt nog zelfstandig auto.

‘Ik maak van een broek een rok’

Nel Swinkels-Grootjes, geboren in 30 juni 1941 op de Dorpsstraat in Noord-Scharwoude, houdt erg van een praatje. Als het haar even te stil wordt, gaat zij het appartement aan de Grasakker uit en maakt buiten hier en daar wel een babbeltje. Toen zij 12 jaar was verhuisde zij met haar ouders, 2 oudere broers en jongere zus, naar de Nijverheidsstraat in Oudkarspel. Nel was dol op haar zus Tiny die helaas vroeg overleed, zij waren altijd samen. In het gezin woonde ook opa, die, na het overlijden van zijn vrouw, er deel van ging uitmaken. Nel bezocht de huishoudschool, maar naaien was niet aan haar besteed. “Ik kon en kan daar helemaal niets van, een broek wordt bij mij een rok en het geeft mij hoofdpijn!” Op haar 14de ging zij daarom in de huishouding werken bij verschillende mensen. “Eén keer zelfs bij een gezin met 10 kinderen, lekker druk!” Over haar ontmoeting met Kees vertelt zij: “Ik was met een groepje vriendinnen en daar stond hij in een drollenvanger en rode pullover, heremetijd! Ik zei altijd een man met krullen en geld te willen trouwen, en toen was daar Kees!” Kees vult aan met: “Tsja, geld had ik niet, maar wel centen!” Maar Nel is dol op haar Kees, zou morgen weer met hem trouwen, het boek is voor het stel nog lang niet uit. Zij fietsen samen veel en Nel vertelt hoe dol zij op gymnastiek en schaatsen (‘’skaatsen”) was, heerlijk rondrijden arm in arm met Tiny. In 2019 won Nel Swinkels de wedstrijd ‘De beste gehaktbal van Langedijk en omstreken’, uitgeschreven door slagerij Jilles Kramer. Een grote beker en een tas met vlees vielen haar ten deel. Op de vraag of zijn zo vriendelijk zou willen zijn het recept even mede te delen komt een afwijzend antwoord! 

Donkere bladzijde en feest

In ieder huwelijk zijn er mooie en minder mooie momenten. In dat van Nel een Kees Swinkels is er een inktzwart moment, dat vermeld moet worden. Nu, precies 10 jaar geleden, overleed hun jongste zoon Alex op 42 jarige leeftijd aan kanker. Hij was de vader van 3 kinderen. ”Natuurlijk denken wij nog iedere dag aan hem. Heel fijn is het dat zijn vrouw, Monique, nog altijd bij ons komt.” Zondag zal, tijdens het feestje, zeker aan Alex gedacht worden. Maar hun kinderen, 8 kleinkinderen, familie en vrienden zullen het diamanten echtpaar zeker door een paar moeilijke momenten heentrekken. Nog heel veel gelukkige jaren samen!

Afbeelding
Laadpalen in Dijk en Waard: hier vind je ze Algemeen 30 jan, 14:35
Afbeelding
Aantal Nederlanders met een hersenaandoening blijft stijgen Algemeen 29 jan, 15:44
Afbeelding
Je kat laten chippen en registeren wordt straks verplicht Algemeen 29 jan, 10:36
Afbeelding
Scooterrijder gewond bij ongeluk 112-nieuws 28 jan, 19:44
Afbeelding
De column van wijkagenten Anne Kees Meines en Daphne van Bruggen Algemeen 28 jan, 18:29
Afbeelding
Internationale Vrouwendag: Dijkse vrouwen roepen Waardse op tot actie Algemeen 28 jan, 14:12
Afbeelding
Westfriese middag in het Rundveemuseum op 5 februari Algemeen 28 jan, 12:58
Afbeelding
Ook februari staat weer vol van activiteiten bij Sterrenwacht Saturnus Algemeen 28 jan, 09:24
Afbeelding
Inschrijving Triathlon Langedijk start 3 februari Algemeen 27 jan, 20:37
Afbeelding
Tien vragen aan... Ton van Veen Algemeen 27 jan, 13:16
Afbeelding
Jewish Jazz, concert met een verhaal, in Oude Gemaal Uit 27 jan, 12:17
Afbeelding
Open dag bij biljartvereniging Sombroek Algemeen 27 jan, 12:07
Afbeelding
Wat is er te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 27 jan, 09:33