Indrukwekkend gezelschap; het befaamde koor Mastreechter Staar komt op uitnodiging van Gouden Dagen naar Heerhugowaard.
Indrukwekkend gezelschap; het befaamde koor Mastreechter Staar komt op uitnodiging van Gouden Dagen naar Heerhugowaard. (Foto: Vincent van den Bergh)

Jubileumconcert Gouden Dagen ten bate van Oekraïense ouderen

Algemeen

HEERHUGOWAARD – Gouden Dagen Heerhugowaard viert dit jaar zijn vijftiende verjaardag. Eén van de manieren waarop dat gevierd wordt, is met een grandioos jubileumconcert in Cool kunst en cultuur met het befaamde koor Mastreechter Staar, onder meer bekend van optredens met André Rieu. De stuurgroep van Gouden Dagen besloot het concert te koppelen aan een inzamelingsactie voor de ouderenzorg in het door oorlog geteisterde Oekraïne, om het leed van de veelal achtergebleven senioren hopelijk iets te kunnen verlichten. De kaartverkoop voor het concert gaat maandag 5 september van start.

Al vijftien jaar vervult Gouden Dagen Heerhugowaard individuele en groepswensen van senioren. “Alles is erop gericht om ouderen mooie gouden momenten te bieden, de verbinding aan te gaan en eenzaamheid te verminderen”, vertelt voorzitter Frits Weel. “We hebben dit jaar al veel bijzondere wensvervullingen achter de rug. Recent bijvoorbeeld nog onze jaarlijkse Visjesdagen: gezellig samen een gerookte paling eten en luisteren naar zeemansliedjes. Net als vroeger. Voor veel ouderen is het een feest der herkenning. Ook voor dementerende ouderen. Dat zijn dankbare dingen om te doen, om de mensen blij te maken.” 

Vluchteling

Hoe anders vergaat het de senioren in Oekraïne. Gabriele Kasten, bestuurder van Pieter Raat en lid van de stuurgroep van Gouden Dagen Heerhugowaard, besloot kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een vluchteling in huis te nemen. Door gesprekken met de 24-jarige studente Diana ontdekte ze dat de ouderenzorg in Oekraïne niet veel voorstelt. “Diana’s grootouders zijn achtergebleven, ze vinden zichzelf te oud om te vluchten”, vertelt Gabriele. “En waar zouden ze naartoe moeten, vroeg Diana me. Dat zette mij aan het denken.” De ouderenzorg in Oekraïne is niet te vergelijken met die in Nederland. Verpleeghuizen bestaan amper en welzijnsactiviteiten worden niet of nauwelijks georganiseerd. Zeker als je geen familie in je nabije omgeving hebt, heb je daar als oudere een groot probleem. “Ik kwam op het idee een actie te starten voor deze mensen. Diana keek me verbaasd aan; ze vertelde dat het in haar land eenvoudiger zou zijn geld in te zamelen voor honden en katten dan voor ouderen. Maar ze raakte wel geïnspireerd door mijn verhaal over hoe wij in Nederland omgaan met onze senioren.”

Inzamelingsactie

Diana zocht via haar kennissenkring in haar vaderland naar een project voor senioren“De eerste contacten met vertegenwoordigers van een lokale Oekraïense ouderengemeenschap zijn gelegd en de gesprekken over de concrete invulling zijn gaande. Tijdens het jubileumconcert kunnen we hopelijk meer vertellen over de concrete invulling van onze steun aan Oekraïense ouderen”, vertelt Gabriele. De opbrengst van de inzamelingsactie tijdens het jubileumconcert dat zondag 18 september vanaf 14.00 uur in Cool gehouden wordt, komt ten goede aan het project. “We hebben bovendien besloten om het opgehaalde bedrag te verdubbelen”, vertelt Frits. “Wie een kaartje koopt voor het concert doet daarmee dus niet alleen zichzelf een plezier, maar helpt tegelijkertijd de ouderen in Oekraïne!” 

Kaartverkoop

De kaartverkoop start maandag 5 september om 14.00 uur in woonzorgcentrum De Raatstede. Kaarten kosten 10 euro per stuk (maximaal twee kaarten per persoon en uitsluitend te betalen per pin). Er is een beperkt aantal rolstoelplaatsen beschikbaar.


De stuurgroep van het jubilerende Gouden Dagen, met vlnr. Cynthia de Wilde, Gabriele Kasten, Frits Weel, Nel Nooter en Antoinette Bronkhorst. - (Foto: Aangeleverd)

Dien een wens in

Zonder een steuntje in de rug kan Gouden Dagen geen wensen vervullen en activiteiten organiseren. Frits: “Onze sponsors, donateurs en vrienden zijn goud waard. En dat geldt ook voor de vrijwilligers en chauffeurs die ons met veel enthousiasme, geduld en liefde ondersteunen. Wij zijn hen allen enorm dankbaar.” Draag jij Gouden Dagen Heerhugowaard een warm hart toe en wil je donateur worden of op een andere manier de activiteiten financieel ondersteunen? Kijk dan op www.goudendagen.nl/gouden-donatie. Kent of bent u een senior met een grote of kleine wens? Schrijf de wens op een Gouden Dagen-wenskaart en hang ‘m in de wensboom bij De Raatstede (Dolomiet 2), Hugo-Waard (G. Douplantsoen 72) of ’t Arboretum (Tamarixplantsoen 1). Mailen kan ook, naar goudendagen@dprs.nl. Ook voor senioren met (beginnende) dementie, Parkinson en/ of andere aandoeningen. 

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Veranderingen station Heerhugowaard: spoor 3 verdwijnt, spoor 2 wordt verbreed Algemeen 28 nov, 16:50
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Langedijk4GlobalGoals schenkt bomen voor het schoolplein Algemeen 28 nov, 10:10
Afbeelding
Skroiversgroep Langedoik bevordert het Westfriese dialect Algemeen 27 nov, 14:31
Afbeelding
De gunstige invloed van ventileren op verwarmen Algemeen 27 nov, 10:34
Afbeelding
Leger des Heils collecteert voor kwetsbare Nederlanders Algemeen 26 nov, 15:02
Afbeelding
Jan Stins heeft genoten van zijn voetbaljaren Algemeen 26 nov, 12:15
Afbeelding
Check je toeslagen als er iets verandert in je leven Algemeen 26 nov, 09:24
Afbeelding
Zanggroep MiXXt! viert vijftiende verjaardag Uit 25 nov, 13:07
Afbeelding
Stichting Miss IQ heeft in 2022 hard aan de weg getimmerd Algemeen 25 nov, 11:40
Afbeelding
Wat is er te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 25 nov, 10:05
Afbeelding
Veel prijzen voor EBI-Sports in Alkmaar Sport 25 nov, 09:24
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief