Diamanten echtpaar Ank en Lub de Vries heel tevreden

Algemeen
Bij een uitwisselingsweekend kwam de Urker Lub de Vries zijn liefde Ank Schoon tegen. Zestig jaar later wonen zij heel fijn in Broek op Langedijk.
Bij een uitwisselingsweekend kwam de Urker Lub de Vries zijn liefde Ank Schoon tegen. Zestig jaar later wonen zij heel fijn in Broek op Langedijk. (Foto: AGHeeremansPhotography)

BROEK OP LANGEDIJK - Hoewel het echtpaar Ank en Lub de Vries pas tweeëneenhalf jaar in Broek woont, voelen zij zich toch al echte Langedijkers. Zij zijn zeer tevreden in het appartement aan de Pompesloot en genieten van hun kinderen en kleinkinderen. Op 6 september was het echtpaar 60 jaar getrouwd en kreeg bezoek van de burgemeester. “Laten we maar aan de tafel gaan zitten!”, zei Lub tegen burgemeester Poorter, “dat praat wat serieuzer.” Dat bleek wel, hij bleef ruim een uur zitten.

Lub de Vries werd geboren op 15 november 1937 op Urk en wordt dit jaar dus 85. Tot zijn 17de bleef hij op Urk, waarna hij verhuisde naar Wormer. Lub was het tweede kind uit een gezin van 3 broers en 2 zussen. Zijn oudste broer overleed reeds toen hij 12 was. Lub groeide op in een fijn gezin, zijn vader was bakker. Toen Lub 13 was ging hij ook werken bij een bakker, maar niet bij zijn vader. Zijn baas zei hem dat hij, als de politie binnenkwam, moest zeggen dat hij 14 was. Het was voor de jonge Lub best zwaar: om 6 uur opstaan, tot half 10 in de bakkerij aan de slag, dan omkleden en met de kar langs de deuren, zes dagen lang voor een tientje per week. 

Toen het gezin naar Wormer verhuisde, ging Lub werken in een cacaofabriek. Op zijn 19de moest Lub in militaire dienst, en hoewel hij hoogtevrees heeft kwam hij toch bij de luchtmacht terecht! Vliegen hoefde hij echter niet. In 1958 werd Albert Heijn in Zaandam zijn werkgever, eerst als bijrijder, daarna als chauffeur om ten slotte als vervoer coördinator op zijn 58ste met pensioen te gaan. “De computer kwam eraan en ik kon daar niets mee. Ik stopte omdat dat kon en heb bij mijn afscheid, werkelijk waar, een pc door het open raam op een container geduveld!” 

Vermeld moet nog worden dat hij in Broek op Langedijk bij een uitwisselingsweekend van een jeugdvereniging Wormerveer - Broek zijn liefde Ank Schoon tegenkwam. “Er waren slechts twee meisjes en dus moesten de jongens aan de slag, maar ik had het geluk Ank te mogen ontmoeten!”

Moeder ziek

Ank Schoon werd op 18 juni 1943 in Broek op Langedijk geboren op de Dijk. Na de lagere school bezocht zij de huishoudschool, maar moest deze verlaten omdat haar moeder ziek werd. Ank komt uit een groot gezin, uiteindelijk telde het gezin Schoon tien kinderen. Omdat haar moeder vijf weken lang in het ziekenhuis verbleef, moest Ank in het gezin aan de slag om vader en haar broertjes en zusjes te verzorgen. Als een lerares komt praten over de leerplicht van Ank gaat deze nog een paar uur per dag naar school terug. Als begin jaren ’60 de moeder van Lub leverkanker krijgt gaat Ank daar aan de slag. In juli 1962 overlijdt de moeder van Lub, maar Ank wil niet meer naar huis terug. Dus wordt besloten om te trouwen, en het jonge paar trekt in bij de vader van Lub. Ook een broer van Lub, je raadt het nooit, Dub, wordt hij genoemd, woont ruim 6 jaar bij ze in. Dub de Vries is nu een bekende organist. Ank en Lub krijgen uiteindelijk 4 kinderen, één jongen Peter, en 3 meisjes, Lenie, Jannette en Luciënne.

Zang en geloof

Het echtpaar zingt graag, Lub was 26 jaar lid van het Crescendo Urker Mannenkoor en Ank 35 jaar in het inmiddels opgeheven kerkkoor Credo in Landsmeer. Met het Urker Mannenkoor kwam het stel in landen als Canada, Schotland en Zwitserland. Ook was Lub ruim 30 jaar ouderling in Wormer. Het geloof is nog altijd heel belangrijk voor het echtpaar. Ank is 23 jaar met veel plezier oppas oma geweest. “Onze kinderen,10 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen met een vierde op komst zijn fantastisch. Wij gaan met de hele familie dan ook eind oktober een paar dagen naar een groot huis in de buurt van Ommen.” Daar verheugen Ank en Lub de Vries zich enorm op!