‘Mijn muziek klinkt alsof de jaren tachtig nu pas zijn bedacht’

Algemeen
Madelief met haar geliefde instrument: de basgitaar. Zondag kun je haar in actie zien tijdens Bare Bones.
Madelief met haar geliefde instrument: de basgitaar. Zondag kun je haar in actie zien tijdens Bare Bones. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Madelief van Vlijmen is een bezig bijtje. Onder de naam Madlife timmert ze samen met haar band aan de weg op muzikaal vlak. Zondag 18 september verzorgt ze samen met De Burghers de aftrap van Bare Bones, een reeks akoestische concerten in de Kleine Zaal van Cool kunst en cultuur. Daarnaast is ze werkzaam als basdocent én vervult ze sinds enkele weken de rol van Cultuurpromotor, waarbij ze in nauwe samenwerking met Cultuurverbinder Jongeren Sander Zuurbier allerlei activiteiten voor jongeren van 12 tot 18 jaar mag verzinnen.

Pure muziek die teruggaat naar de oorsprong, dat is waar Bare Bones voor staat. Het concept komt uit de koker van muzikant en organisator Wieb Zigtema, die de concerten aanvankelijk in Café Spoorzoeker in Sint Pancras en later in Theater de Binding in Zuid-Scharwoude organiseerde. Dit seizoen werd in de gloednieuwe Kleine Zaal in Cool een nieuwe locatie gevonden. Een prachtige plek, want hier zit het publiek bovenop de artiesten, waardoor de muziek nog beter tot zijn recht komt. In eerste instantie zijn er vier concerten ingepland, maar de intentie is om ook in 2023 tot aan de zomer elke maand een akoestisch middag te organiseren. Op de agenda staan onder anderen Tangerine, Case Mayfield, The Zanders en Ross Curry. Stuk voor stuk artiesten die trouw blijven aan zichzelf.

Schoudervullingen

Aan Madelief de eer om, samen met De Burghers, de reeks Bare Bones-concerten te openen. Een hele eer natuurlijk, en een mooie gelegenheid om vijf gloednieuwe liedjes uit te proberen. Madlife staat voor alternatieve pop met schoudervullingen. “Mijn muziek klinkt alsof de jaren tachtig nu pas zijn bedacht”, vertelt de 26-jarige, uit Avenhorn afkomstige muzikante. Zondag staat ze met zes man op het podium, met onder meer viool en drums. In een intieme setting, waarin haar muziek goed tot zijn recht komt. “Helemaal akoestisch is het overigens niet, maar het volume is in balans dus je hoeft geen oordopjes in. Er zijn ook geen felle lichten, het draait puur en alleen om de artiest en zijn muziek.”

Madelief studeerde na de middelbare school Basgitaar op het Conservatorium van Amsterdam en trad vervolgens met meerdere bandjes op. “De mensen moeten je kennen en je muziek hebben gehoord. In de coronatijd stond een en ander lange tijd op een laag pitje, maar nu pakken we de draad weer op.”


Madelief maakt alternatieve popmuziek met schoudervullingen. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Drijfveer

Daarnaast is ze medewerker educatie en docent Basgitaar bij Cool en sinds kort ook cultuurpromotor. Haar belangrijkste drijfveer: cultuur dichter bij jongeren brengen en hen de ruimte bieden hun eigen talenten tot bloei te laten komen. “Samen met collega Sander Zuurbier mag ik activiteiten organiseren voor de jeugd van 12 tot 18 jaar. Allebei zitten we dicht op het vuur, we weten wat er speelt onder deze groep. Sander en ik vormen een heel goed team, omdat we elkaar aanvullen.” De eerste plannen voor activiteiten zijn er al. “Of ik een tipje van de sluier wil oplichten? Met Halloween willen we een Stranger Things-themafeest organiseren, helemaal in de jarentachtigsfeer die je uit de serie kent. Dat spreekt mij wel aan natuurlijk! Hoe het er precies uit komt te zien weten we nog niet, maar leuke ideeën hebben we genoeg.”

Vrije inloop

Madelief wil talentvolle jongeren ook op weg helpen met schrijfsessies spoken word en rap. “Hoe schrijf je een tekst, hoe perform je het? Daar wil ik met hen mee aan de slag. Verder zou ik het fantastisch vinden als jongeren Cool straks ook gaan zien als een plek waar ze heen kunnen om iets leuks te doen. Met vrije inloop, zodat niets hen in de weg staat om hier naar binnen te stappen. Uiteraard willen we van de jongeren zelf horen wat ze willen en hoe zij het zelf zouden aanpakken. Als we ze dan ook nog kunnen activeren, dan hebben wij ons doel bereikt.”

Wil je Madelief zien en horen? Kom dan zondag 18 september naar Cool. Tickets voor Bare Bones zijn online verkrijgbaar via www.coolkunstencultuur.nl en kosten 8,50 euro (in de zaal 10 euro). De zaal gaat open om 14.30 uur en het programma start om 15.00 uur.