Mira (l) en Sreta hopen dat veel Dijk en Waarders in het weekend van 1 en 2 oktober een laatste rondje willen maken over het Reigersdaal-terrein.
Mira (l) en Sreta hopen dat veel Dijk en Waarders in het weekend van 1 en 2 oktober een laatste rondje willen maken over het Reigersdaal-terrein. (Foto: AG Heeremans Photography)

Laatste rondje Reigersdaal met Expeditie Kunst

Algemeen

HEERHUGOWAARD – Na bijna 47 jaar gaat Esdégé-Reigersdaal het terrein aan de Krusemanlaan verlaten. De laatste bewoners betrekken straks een mooie nieuwe woonlocatie in de wijk. Voordat het zover is, wordt er in het weekend van 1 en 2 oktober nog een laatste evenement georganiseerd: Expeditie Kunst. “Het wordt een wandeling vol verrassingen op het gebied van muziek, theater, kunst en lekkernijen”, vertellen organisatoren Sreta Schrieken en Mira Meihuizen. Een laatste rondje Reigersdaal, wie gaat er mee?

Het vertrouwde terrein aan de Krusemanlaan is nog tot eind november in gebruik. Daarna wordt het in fases afgebroken. De cliënten worden ondergebracht op nieuwe locaties, geïntegreerd in wijken in heel Heerhugowaard en daarbuiten. Expeditie Kunst symboliseert de verandering van oud naar nieuw die Esdégé-Reigersdaal ondergaat. “Daarom betrekken we niet alleen de oude locatie aan de Krusemanlaan erbij, maar ook de nieuwe locaties De Draai en Het Erf”, legt Sreta uit. De naam ‘expeditie’ is niet voor niets gekozen; bezoekers zijn op reis en maken van alles mee. Dat begint al bij de entree aan de Krusemanlaan 88, waar je tussen reusachtige vleugels naar binnen loopt. “Je wordt als het ware meegenomen onder de vleugels van Esdégé-Reigersdaal”, vertelt Mira. De vleugels worden gemaakt door locatiekunstenares Geertje Tjalma en een aantal cliënten van Esdégé.

Kunstzinnige portretten

En er valt nog veel meer kunst te zien die door cliënten gemaakt is. Sreta: “Zij laten zowel letterlijk als figuurlijk hun gezicht zien, met kunstzinnige portretten en persoonlijke teksten die worden geprojecteerd in de grote zaal. Muziek van de getalenteerde cliënt DJ Stellarmax zal ten gehore komen op de route, laat je verrassen. De mensen van Esdégé-Reigersdaal laten zien én horen wie ze zijn.” Eén van de cliënten, Peter van Nimwegen, bood spontaan aan zijn werken te exposeren. Die zijn te zien op het terrein aan de Krusemanlaan. Ook Centrum 31 en de 17-jarige Timo tonen hun werken. Die zijn te zien bij Het Erf, een van de nieuwe locaties aan de Madeliefstraat 16 in De Draai. Hun werken zijn eventueel ook te koop. Cliënten van de dagbesteding bieden verder allerhande zelfgemaakte spulletjes aan. “Tegen kleine bedragen zijn ook consumpties te koop, veelal verzorgd door cliënten van de dagbesteding. Vergeet dus vooral niet om contant geld mee te nemen.”

Bazz Barnasconi

De route ‘van oud naar nieuw’ is op een speelse manier te bewandelen. “Onderweg kom je straattheater tegen en er zijn artiesten die, al dan niet samen met cliënten, muziek maken. Op locatie AC de Draai aan de Kalmoesstraat 3 is een expositie van festivalaankleding, en kunnen kinderen elpees kleuren en bestempelen. We zijn er bijzonder trots op dat Bazz Barnasconi, frontman van de band Bazzooka’s en ook bekend van VanKatoen, zaterdagmiddag langskomt om er een feestje van te maken op locatie De Draai. Wie hem wel eens in actie heeft gezien op bijvoorbeeld Mixtream weet: met Bazz is plezier gegarandeerd!” Ook op zondag wordt voor een leuke verrassingsact gezorgd.

Ontspannen kan ook op andere manieren, bijvoorbeeld op locatie Krusemanlaan in de oude kerkzaal, waar je in de snoezelkamer ‘nieuwe stijl’ kunt genieten van muziek van pianist Mark Kirkenier. “De ballonnerie komt langs en er zijn masseurs die je laten ervaren hoe aanraaktherapie werkt”, vertelt Mira. Ze benadrukt dat Expeditie Kunst bedoeld is voor alle generaties. “Neem je kind gezellig mee, we hebben verschillende knutselhoekjes waar ze lekker aan de slag kunnen. Het wordt één groot feest!”

Expeditie Kunst is zaterdag 1 en zondag 2 oktober van 10.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis, maar aanmelden is wel gewenst. Dat kan via www.vrijetijdsbesteding.st-er.nl/expeditiekunst of onderstaande QR-code.


Scan de code en meld je aan.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
HSC De Draai organiseert open familiedag op ijsbaan De Meent Sport 23 sep, 11:01
Afbeelding
Wat is er de komende tijd te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 23 sep, 09:22
Afbeelding
Stuur ons de mooiste foto van jou en je huisdier! Algemeen 22 sep, 20:11
Afbeelding
Verhalen Halen gaat als een lopend vuurtje Algemeen 22 sep, 18:10
Afbeelding
Bart Drost is vioolbouwer met een indrukwekkend verhaal Algemeen 22 sep, 18:00
Afbeelding
Shalina Groenveld schreef boek over haar ervaringen in de turnwereld Algemeen 22 sep, 14:45
Afbeelding
Vrachtwagen in botsing met auto 112-nieuws 22 sep, 09:56
Afbeelding
Gi-ga-groene Kinderboekenweek in Bibliotheek Langedijk Algemeen 22 sep, 08:56
Afbeelding
‘Ik heb altijd gezegd: ik trouw met Leo’ Algemeen 21 sep, 21:36
Afbeelding
Nieuw seizoen van start bij Sterrenwacht Saturnus Algemeen 21 sep, 21:07
Afbeelding
Benefietmiddag bij NVA-huis Noord-Holland Noord Algemeen 21 sep, 20:40
Afbeelding
Gemeente tekent voor 28 woningen in Oudkarspel Algemeen 21 sep, 17:50
Afbeelding
Jubilerend Gouden Dagen trakteert senioren op concert Mastreechter Staar Algemeen 21 sep, 15:43
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief