Tien vragen aan... Paul Castricum

Algemeen
Paul Castricum.
Paul Castricum. (Foto: )

Antwoord op de vraag van André van Zomeren: Wat zijn voor jou de aspecten aan de drumlessen die het meeste voldoening geven en zie je ook verschillen tussen lesgeven aan kinderen of aan volwassenen? 

Voor mij geeft het lesgeven veel voldoening als iemand er plezier aan beleeft. Dat is altijd mijn grootste doel. Als je lol hebt in het drummen ga je tenslotte altijd vooruit, zelfs als je thuis niet zou oefenen. Dus als iemand na een drumles blij weg gaat, dan neem je die energie vanzelf over. Het is een beetje hetzelfde als iemand de slappe lach krijgt, dan lach je automatisch mee… Het verschil tussen jong en oud is een goeie vraag! Deze vraag krijg ik namelijk vaak te horen, maar ik heb in de bijna 30 jaar dat ik les geef nog nooit echt verschil gezien in het tempo waar iemand iets aanleert. Volwassenen denken vaak dat kinderen het veel sneller leren, maar dat is zeker niet zo. De snelheid waar iemand iets aanleert is dus heel persoonlijk. Wel is er verschil in aanpak. Ik probeer bij kinderen altijd te ‘levelen’, zodat ze mij meer als gelijke zien en niet zozeer als leraar. Gelukkig zit er in mij altijd nog een kind dus gaat dit helemaal vanzelf, haha!

Wie ben je?

Ik ben Paul Castricum en ik heb een drumschool in Heerhugowaard waar ik lesgeef aan jong en oud. De drumschool run ik samen met mijn vriendin Josien Oud. Verder ben ik nu bezig met het starten van een online platform waar je alles kunt vinden over drummen. Van het volgen van te gekke drumlessen voor beginners en gevorderden tot aan het bouwen van een geluidsdichte studio en alles wat er verder bij het drummen komt kijken. Dit platform zal straks te vinden zijn onder de naam onlinedrummen.nl.

Van wie ben jij d’r ien?

Ik ben d’r ien van Henri Castricum en Yvonne Arzbach en ik ben opgegroeid in Castricum, later in Alkmaar.

Wat heb je met deze gemeente?

Ik heb een aantal jaar samen met mijn gezin aan de Wup gewoond in Broek. Na die tijd hebben we 3,5 jaar in Barsingerhorn gewoond en sinds kort wonen we weer met veel plezier in Langedijk!

Wat is de mooiste plek van Dijk en Waard?

Oe dat is een moeilijke om één plek te benoemen. Uiteraard is de fijnste plek bij ons thuis, haha. Maar plekken die ik erg kan waarderen zijn: Geestmerambacht, waar we graag even op het terras van één van de horeca gelegenheden gaan zitten. Sluiskade en dan vooral de route die je kunt lopen langs de molen en het kanaal. Verder is het in Langedijk vanaf het water erg mooi!

Welke herinnering aan je woonplaats is je dierbaar?

Om mijn kinderen hier met veel plezier te zien opgroeien.

Wat is jouw advies aan de burgemeester?

Als ik de vraag op mijn vakgebied betrek dan zou ik de burgemeester willen adviseren om subsidiegeld voor kunst en cultuur niet te stoppen in een duur pand waar één plek voor muziekles moet zijn. Hiermee vermarkt je de cultuur en gaat er veel geld verloren aan een gebouw, reclames en alles wat erbij komt kijken. Ik zou de burgemeester graag willen uitnodigen om eens met mij in gesprek te gaan over hoe we muziekles echt aantrekkelijk kunnen maken voor iedereen.

Wat is het beste advies dat je zelf ooit kreeg?

Dat je altijd goed moet relativeren en zelf moet blijven nadenken!

Wat zouden mensen echt van je moeten weten?

Dat ik het zonde vind dat sommige ouders hun kinderen verplichten om te gaan oefenen. Laat ze vooral plezier houden in wat ze doen en zoek een manier om ze af en toe te prikkelen of te motiveren. Als er plezier is dan is er altijd meer vooruitgang.

Wie is jouw opvolger in deze rubriek?

Ruud Nannes. Er zijn veel mooie evenementen in Dijk en Waard. Waarom ben je bij de organisatie van de Broeker Koningsdag gegaan?