Nieuw parkeeronderzoek in gemeente Dijk en Waard

Algemeen
Gemeente Dijk en Waard voert onderzoek uit naar parkeren en fietsgebruik.
Gemeente Dijk en Waard voert onderzoek uit naar parkeren en fietsgebruik. (Foto: Archief)

DIJK EN WAARD - Regelmatig onderzoekt de gemeente Dijk en Waard hoe het staat met het aantal fietsers en de parkeerdruk van auto’s. Afgelopen jaar is dat in Centrumwaard onderzocht. Het is nu tijd voor een herhaalonderzoek.

In oktober vindt een nieuw parkeeronderzoek plaats. Bureau De Groot-Volker voert dat - net als vorig jaar - uit in opdracht van de gemeente Dijk en Waard. Dit bureau herhaalt ook het fietsonderzoek. Dit geeft nog meer inzicht in het daadwerkelijk fietsgebruik en de mogelijkheden om fietsgebruik te stimuleren.

Vorig jaar is in dezelfde periode een vergelijkbaar parkeeronderzoek geweest. De conclusie daarvan was dat om genoeg parkeerruimte te maken er maatwerkoplossingen nodig zijn. Aanbevelingen waren onder meer het dubbelgebruik van bestaande parkeerplaatsen, parkeren op eigen terrein, maatwerk in het aantal parkeerplaatsen, uitbreiden van de blauwe zone, terugdringen van langparkeerders, alternatieven aanbieden op loopafstand en het aantrekkelijker maken om met de fiets te gaan in plaats van met de auto, door onder meer betere stallingsmogelijkheden en meer oplaadpunten voor e-fietsen.

Jaarlijks wordt het parkeeronderzoek en het onderzoek naar het fietsgebruik herhaald. Dit is nodig om de ontwikkelingen te monitoren en eventueel het beleid bij te stellen. De uitkomst is begin 2023 bekend. De resultaten van het nieuwe onderzoek worden meegenomen in de verdere planvorming voor Centrumwaard.