Henk en Hilde Belderok zijn tijdens de startbijeenkomst over leven met dementie in Cool dagvoorzitter.
Henk en Hilde Belderok zijn tijdens de startbijeenkomst over leven met dementie in Cool dagvoorzitter. (Foto: AG Heeremans Photography)

Henk en Hilde Belderok hosten startbijeenkomst leven met dementie in Cool

Algemeen

HEERHUGOWAARD – Wat kun je doen om een fijn leven te hebben met geheugenproblemen, ook wel dementie genoemd? Die vraag legde Geriant voor aan twaalf van haar cliënten in de gemeente Dijk en Waard.

“We bezochten de mensen thuis en bespraken welke wensen en ideeën zij hebben om ook met (beginnende) dementie een fijne dag te kunnen hebben”, zegt Hans van Amstel, projectleider bij Geriant. De cliënten gaven aan geïnteresseerd te zijn in activiteiten op het gebied van kunst en cultuur op een fijne ontmoetingsplek, waar ook andere mensen komen die kampen met (beginnende) dementie. “Een initiatiefgroep met drie echtparen die geconfronteerd worden met dementie ging samen met Alzheimer Nederland, afdeling Noord-Kennemerland van start. 

Naast Els en Jan Louwerink en Loes en George Toning heeft ook het echtpaar Hilde en Henk Belderok plaatsgenomen in de initiatiefgroep en zij zijn tevens dagvoorzitter tijdens de startbijeenkomst, dinsdag 4 oktober in het café van Cool kunst en cultuur.

Gastvrijheid

Het is natuurlijk een bijzonder gastvrij gebaar dat Cool zijn prachtige café en theater beschikbaar stelt voor de startbijeenkomst en andere culturele bijeenkomsten voor mensen met (beginnende) dementie en hun naasten. Het cultureel programma ‘Dementie… en toch een fijne dag’ voor 2022 staat op de rol/ Een tipje van de sluier: Adelheid Roosen treedt in november op. Cijfers wijzen uit dat in de gemeente Dijk en Waard eind 2021 1.200 mensen met (beginnende) dementie werden geteld. De verwachting is dat dat er in 2040 maar liefst 2.870 zullen zijn.

Vrijwilligerswerk

Zowel Hilde als Henk hebben in hun leven veel vrije tijd gegeven aan vrijwilligerswerk. Hilde: “Het is heel mooi en dankbaar werk. Ik heb onder meer zes jaar vrijwilligerswerk gedaan op nieuwkomersschool De Regenboog, waarbij ik vooral contact had met vluchtelingenkinderen. In de twee coronajaren lag dat jammer genoeg allemaal stil. Verder heb ik ruim 22 jaar contact gehad met een bewoner van Esdégé-Reigersdaal. Eén keer per week ging ik op bezoek. Dan wandelden we samen, voerden gesprekken of haalden een ijsje. Ik heb dat altijd met veel plezier gedaan en dat geldt ook voor het pastorale ondersteunende werk wat ik acht jaar heb mogen doen.’’ In 1985 trouwde ze met Henk, die drie jaar geleden te horen kreeg dat hij beginnende dementie had.

Actief

Henk: “Die uitslag was wel even schrikken. Maar we zijn er met een open mind mee omgegaan. Familie en vrienden hebben we het verteld. Ik merk er zelf nog weinig van, maar bij dementie is het bekend dat het heel langzaam kan gaan.’’ Jordanees Henk heeft een zeer actief leven achter de rug. Ook bij hem valt op dat hij veel vrijwilligerswerk heeft verricht, net als Hilde. Zo verzorgde hij jarenlang de radio- en later ook de televisie-uitzendingen voor Esdégé-Reigersdaal. “Een prachtige periode was dat. Een hoogtepunt was dat ik stage mocht lopen in Zwammerdam, waar ik drie maanden lang alles heb geleerd over radio en televisie, vooral op het gebied van techniek. Ook heb ik veel camerawerk mogen doen voor de Kabelkrant, die helaas is opgehouden te bestaan.’’

Volle bak

Helaas kunnen belangstellenden zich vanwege de grote belangstelling niet meer aanmelden voor de startbijeenkomst. Henk: “De centrale vraag is: hoe gaan we met dementie om. Hoe zorgen we voor elkaar, hoe kunnen we het fijn maken voor mensen met dementie. De partner en/of de mantelzorger speelt hierbij een belangrijke rol. Ik ben trots dat ik als dagvoorzitter de aanwezigen mag toespreken. Het wordt absoluut een feestelijke dag. Een primeur voor Dijk en Waard, die misschien landelijk een gevolg kan krijgen.’’ 

“Iemand die vroeger jarenlang heeft kunnen en mogen leren, plukt daar later de vruchten van”, vertelt Iet van den Berg, bestuurslid van Alzheimer Nederland, afdeling Noord-Kennemerland. “Want het verlaagt de kans op dementie. Gelukkig kunnen ook mensen die niet hebben gestudeerd hun kans op dementie verminderen. Simpelweg door mentaal en sociaal actief te blijven. Het initiatief van de startbijeenkomst is fantastisch, waar heel veel mensen blij van zullen worden.’’

De bijeenkomst is dinsdag 4 oktober van 12.00 tot 15.00 uur. Helaas is er geen plek meer voor belangstellenden. Er is een gezamenlijke lunch, waarna zangeres Janina Greven een optreden verzorgd. Zij is voornemens een Zing-Cirkel te starten in Dijk en Waard. Dat is een koor waar mensen met (beginnende) dementie samen met een naaste aan kunnen deelnemen.

Wil je op de hoogte blijven van het culturele programma ‘Dementie … en tóch een fijne dag’? Kijk dan op www.coolkunstencultuur.nl en schrijf je in voor de nieuwsbrief ‘Dementie’.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Leger des Heils collecteert voor kwetsbare Nederlanders Algemeen 26 nov, 15:02
Afbeelding
Jan Stins heeft genoten van zijn voetbaljaren Algemeen 26 nov, 12:15
Afbeelding
Check je toeslagen als er iets verandert in je leven Algemeen 26 nov, 09:24
Afbeelding
Zanggroep MiXXt! viert vijftiende verjaardag Uit 25 nov, 13:07
Afbeelding
Stichting Miss IQ heeft in 2022 hard aan de weg getimmerd Algemeen 25 nov, 11:40
Afbeelding
Wat is er te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 25 nov, 10:05
Afbeelding
Veel prijzen voor EBI-Sports in Alkmaar Sport 25 nov, 09:24
Afbeelding
Wijkagent Anne Kees Meines column 24 nov, 20:25
Afbeelding
Dennis Bruijn alias dj DNS laat alle generaties dansen Algemeen 24 nov, 20:00
Afbeelding
Dijk en Waarders scoren landelijk met groep acht musical ‘Dresscode’ Algemeen 24 nov, 16:09
Afbeelding
Marian de Wit verfraaide Caminopaadje met enorme muurschildering Algemeen 24 nov, 15:31
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief