Rotonde Haringvliet vijf dagen afgesloten

Algemeen
Rotonde Dijk van Kyoto wordt aangepast tot een turborotonde
Rotonde Dijk van Kyoto wordt aangepast tot een turborotonde (Foto: Archief)

HEERHUGOWAARD - De rotonde aan de Oosttangent, ter hoogte van het Haringvliet, is vanaf woensdag 5 oktober 20.00 uur tot en met maandag 10 oktober 06.00 uur afgesloten voor al het verkeer. De rotonde wordt aangepast naar een halve turborotonde om zo voor een betere doorstroming van het verkeer te kunnen zorgen. Vanaf 10 oktober ondergaat de rotonde aan de Dijk van Kyoto dezelfde aanpassing.

De afsluiting van de rotonde aan de Haringvliet zou eigenlijk al eerder plaatsvinden, maar door onverwachte leveringsproblemen van enkele elementen liep de planning enige vertraging op. 

Op de Oosttangent worden twee rotondes omgebouwd tot turborotondes; bij Haringvliet/West-Frieslandsingel en bij Dijk van Kyoto/Lotte Beesedijk. De rotondes worden in één rijrichting verbreed tot twee rijbanen. De rotonde Haringvliet krijgt de extra rijstrook op Oosttangent in de rijrichting De Draai-Heerhugowaard Zuid; de rotonde bij Dijk van Kyoto krijgt een dubbele rijbaan in de zuidwestelijke richting (Alkmaar-Heerhugowaard). Uit verkeersonderzoek is gebleken dat het verkeer hierdoor beter zal doorstromen.

Omleidingen

Tijdens de werkzaamheden aan de rotondes kan het verkeer op de Oosttangent rechtdoor en rechtsaf slaan; linksaf slaan is tijdens de werkzaamheden niet mogelijk. Er worden lokale omleidingsroutes ingesteld.

Voor de woonwijken aan de (zuid)oostzijde van Heerhugowaard (o.a. Rivierenwijk, Molenwijk en Stad van de Zon) is de Oosttangent de enige volwaardige ontsluitingsroute. Om in en uit de wijken te rijden zijn de Jan Glijnisweg en Middenweg niet geschikt. Het is daarom belangrijk om de Oosttangent tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk open te houden. Voor de bewoners, bedrijven, winkels en sportclubs is het van belang dat ze tijdens de werkzaamheden bereikbaar blijven.

Tijdens de werkzaamheden aan de rotonde Haringvliet/West-Frieslandsingel kan het bestemmingsverkeer voor de wijk Oostertocht een lokale omleidingsroute via de Rusterburgerweg en Rekerkooglaan volgen. De Rivierenwijk en Molenwijk blijven bereikbaar via de Amstel en Stellingmolen.

Tijdens de werkzaamheden aan de rotonde Dijk van Kyoto/Lotte Beesedijk kan het bestemmingsverkeer voor de wijk Huygenhoek en Land van Luna een lokale omleidingsroute via de Cornelia van Arkeldijk volgen. Bij afsluiting van de rotonde blijft Stad van de Zon bereikbaar via Gibbon. De hulpdiensten kunnen Stad van de Zon ook bereiken via de Middenweg.

Bus

Buslijn 162 zal tijdens de werkzaamheden zoveel mogelijk de gebruikelijke route rijden. Er worden geen haltes opgeheven, mogelijk zal de bus soms een kleine omleiding volgen of worden haltes mogelijk een klein stuk verplaatst (binnen 100 meter). Kijk voor actuele informatie op connexxion.nl.

Benieuwd hoe de rotondes eruit komen te zien? Download de bouwtekeningen van beide rotondes in de nieuwe situatie.

Bouwtekening rotonde 1 (pdf, 970 KB)

Bouwtekening rotonde 2 (pdf, 837 KB)

Planning werkzaamheden rotonde Dijk van Kyoto (10-30 oktober)

Fase 1: 2 avonden en nachten met inzet verkeersregelaars, 10 en 11 oktober

Fase 2: drie weken via tijdelijke omleidingslus 12-26 oktober 

Fase 3: vier dagen dicht (donderdag 27 tot en met zondag 30 oktober), werkzaamheden overdag en ’s avonds

November: afrondende werkzaamheden

1 december: uiterlijk gereed