Maarten, Emily en Merlijn van Tea Rex (drummer Jeroen ontbreekt) tonen met gepaste trots hun debuutplaat 'Nothing Left to Write'.
Maarten, Emily en Merlijn van Tea Rex (drummer Jeroen ontbreekt) tonen met gepaste trots hun debuutplaat 'Nothing Left to Write'. (Foto: AG Heeremans Photography)

Waardse band Tea Rex laat zich niet in een hokje stoppen

Algemeen

HEERHUGOWAARD - Twee lieve, breekbare theekopjes op de voorgrond trekken de aandacht. Maar links op de achtergrond loert een Tyrannosaurus Rex naar zijn kans om toe te slaan. In één beeld vangt de coverfoto van het album ‘Nothing Left to Write’ dat de band Tea Rex een vat vol tegenstellingen is. “Van huis uit spelen we rock, maar daar blenden we allerlei andere genres doorheen, om tot een unieke eigen sound te komen. Muziek die wij leuk vinden”, vertelt gitarist en leadzanger Merlijn van Oostrum. De debuutplaat van de Heerhugowaardse band wordt vrijdagavond 7 oktober feestelijk gelanceerd in JC Kompleks. 

Tea Rex in zijn huidige samenstelling bestaat sinds 2017. Merlijn wordt vergezeld door zijn broer Maarten op toetsen, Emily Keppel op basgitaar en Jeroen Beers op drums. “Liedjes schrijven hebben we altijd al gedaan”, vertelt Maarten. Via het bandjescircuit leerden ze in 2015 Jeroen kennen. “We zaten destijds in andere bandjes, maar daar kwam de sleet een beetje in. Toen dachten we: laten we eens samen gaan jammen. Dat klikte zo goed dat we samen verder zijn gegaan, bij wijze van side project. In 2017 kwam Emily erbij en waren we compleet.” Eén van de liedjes die bij die allereerste jamsessie vijf jaar geleden ontstond, ‘Killing Machines’, is terug te vinden op het debuutalbum. 


Tea Rex op de bühne in Podium Victorie in Alkmaar. - (Foto: Aangeleverd)

De Staat

De muziek van Tea Rex laat zich niet in een hokje stoppen. Maar als de bandleden er dan toch een label op moeten plakken, dan is dat ‘alternatieve rock met invloeden vanuit andere genres’. Inspiratiebronnen zijn De Staat, Muse, Metallica, vroege Red Hot Chili Peppers en Rage Against the Machine - want ook Tea Rex is niet vies van een beetje rap in zijn lyrics. “We willen vooral puur en eigen zijn”, vertelt Merlijn. Voor de teksten laten ze zich beïnvloeden door wat ze om zich heen zien. “Dat kan zijn wat we persoonlijk meemaken, ervaren of voelen, maar ook zaken in de maatschappij of de wereld waar we iets van vinden”, legt Emily uit. “We hoeven niet per se de wereld te verbeteren met onze muziek. We maken vooral muziek om ons eigen ei kwijt te kunnen.” In april bracht het viertal de single ‘Listen to the Night’ uit, inclusief een in Heerhugowaard opgenomen videoclip. “Het lied gaat over de rare dingen die kunnen gebeuren in de nacht. Ook hier in Heerhugowaard”, zegt Maarten. “We hopen vooral mensen aan het denken te zetten. Want onze muziek biedt ruimte voor eigen interpretatie.”

Mantra

Ook de ervaringen die de bandleden opdeden tijdens de coronatijd inspireerden tot het schrijven van liedjes. ‘I Stand My Ground’ haakt daarop in. Emily: “Jongeren zaten in de coronatijd opgesloten, konden geen kant op. ‘I Stand My Ground’ is een soort mantra, het helpt om overeind te blijven in moeilijke tijden.” 

Duurzaam vinyl

Het album werd opgenomen in Kompleks, de plek waar de band repeteert en waar ze graag heengaan. “Tussen de lockdowns door hebben we opnamen gemaakt”, vertelt Merlijn. “We hebben er twee jaar keihard aan gewerkt, samen met producer Tim Jansen van Mixed Signals. We konden toch niet optreden, dus hebben we de tijd nuttig besteed. Door zelf de controle te houden, is de plaat helemaal geworden zoals wij wilden.” Emily verzorgde samen met Chris P. Dekker zelf het artwork. Het resultaat mag er zijn. “Het duurt zes maanden om vinyl te drukken, dus wij zaten lange tijd in spanning. De plaat is gedrukt door Deepgrooves, die zo duurzaam mogelijk werken. We zijn er ontzettend trots op, het is echt ons kindje. Iedereens talent en passie komt erop tot zijn recht.”


‘Onze muziek laat zich het beste omschrijven als ‘alternatieve rock met invloeden uit allerlei genres’. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Releaseparty

Vrijdagavond 7 oktober vanaf 20.00 uur start de releaseparty in Kompleks. De avond wordt ingeleid door supportact Instrumental Disorder (Winnaar Popmania 2019). Entree 5 euro (alleen pinnen). De plaat ‘Nothing Left to Write’ is te koop bij PopEye in Alkmaar en te beluisteren via Spotify. Kijk voor meer info op instagram.com/tearexband en facebook.com/bandtearex

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Leger des Heils collecteert voor kwetsbare Nederlanders Algemeen 26 nov, 15:02
Afbeelding
Jan Stins heeft genoten van zijn voetbaljaren Algemeen 26 nov, 12:15
Afbeelding
Check je toeslagen als er iets verandert in je leven Algemeen 26 nov, 09:24
Afbeelding
Zanggroep MiXXt! viert vijftiende verjaardag Uit 25 nov, 13:07
Afbeelding
Stichting Miss IQ heeft in 2022 hard aan de weg getimmerd Algemeen 25 nov, 11:40
Afbeelding
Wat is er te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 25 nov, 10:05
Afbeelding
Veel prijzen voor EBI-Sports in Alkmaar Sport 25 nov, 09:24
Afbeelding
Wijkagent Anne Kees Meines column 24 nov, 20:25
Afbeelding
Dennis Bruijn alias dj DNS laat alle generaties dansen Algemeen 24 nov, 20:00
Afbeelding
Dijk en Waarders scoren landelijk met groep acht musical ‘Dresscode’ Algemeen 24 nov, 16:09
Afbeelding
Marian de Wit verfraaide Caminopaadje met enorme muurschildering Algemeen 24 nov, 15:31
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief