Het geheel werd opgeluisterd door optredens van muzikaal talent uit Langedijk
Het geheel werd opgeluisterd door optredens van muzikaal talent uit Langedijk (Foto: MARJOLEIN ANSINK FOTOGRAFIE)

Verhalen Halen 2022 weer een bijzonder geslaagd evenement

Algemeen

ZUID-SCHARWOUDE - Bij de entree van de brandweerkazerne aan de Vroedschap in Zuid-Scharwoude werden de bezoekers van Verhalen Halen meteen getrakteerd. Vuurmachines schoten om de paar seconden enorme vlammen omhoog. Het thema van dit jaarlijkse schrijversfestival was ogenblikkelijk duidelijk. Vuur!!

(door Marco Meeuwissse)

Bij binnenkomst viel op dat de brandweer de eigen kazerne had weten om te bouwen tot een fantastisch warme en sfeervol theater dat plaats bood aan meer dan 200 bezoekers. En zelfs een klein, voor de gelegenheid ingericht, bandweermuseum. Net na acht uur werd de avond muzikaal gestart met een optreden van leerlingen van popschool Your Song uit St. Pancras. Het publiek werd opgewarmd met een fantastische versie van het zeer toepasselijke Set Fire to the Rain van Adele. Kort daarna opende presentator Ron Wolters de avond officieel. Namens Lief Langedijk nam hij het publiek mee in het programma voor die avond en sloot af met een eigengemaakt gedicht. Na 5 minuten zat de stemming er goed in aangezien het publiek werd uitgedaagd mee te doen en dat leverde een warm enthousiasme op.

Daarna was het de beurt aan de schrijvers uit Langedijk. Eén voor éen wisten ze, ieder vanuit een eigen invalshoek betekenis te geven aan het thema Vuur! Thea Houtenbos met een ‘Verhalend gedicht’, waarbij ze werd begeleid door Simon Zwart op de mondharmonica. Haar woorden waren net zo raak als zijn tonen! Marco Meeuwisse (debutant) met een, hoe kan het ook anders, verhaal over Australische Vuurhaviken en de invloed van hen en de mens op de natuur. Nora Strijbis (ook debutant) wist het publiek heel erg stil te krijgen met een gedicht over de dood, getiteld: Een vurig verlangen. Marina Wiegel vertolkte, op haar eigen wijze, enkele vurige belevenissen uit haar jeugd. Leo Zonneveld (wat een stem heeft die man!) nam ons mee de Vulkaan op in een mythisch verhaal over een Maori. Aris Bouwens (de man mag niet ontbreken op dit festival) beschreef zijn eigen angst voor kerktorens na de brand van de Allemanskerk in 1969. Na de pauze, waarin iedere bezoeker een gratis drankje aangeboden kreeg, vervolgde Lousette Blekendaal het programma. Met ‘Een Vurig Gezegde, bracht ze een verhaal waarin een Vuurvlieg centraal werd gesteld. Het geheel voelde aan als een sprookje. Afra Beemsterboer (ook de nestor en medeorganisator, mocht en kon niet ontbreken op dit festival) bracht een eigen jeugdverhaal over een Brand met een staartje. Inderdaad zat er een mooie staart aan het verhaal. Wim Meyles, onze plezierdichtkampioen, wist het publiek te boeien met een verhaal over een tweeling die als Water en Vuur naast elkaar leefden. Het slot van zijn verhaal was bijzonder grappig. Als klapstuk van de avond volgde een –werkelijk hilarisch- optreden van Jurriaan klomp en Rob Hartland. Zij kropen in de huid van 2 generaals die hun eigen ervaringen bij de oorlogshandelingen in 1799 bombastisch en vurig beschreven. Oudkarspel en Bergen in de hoofdrol. Een groot applaus viel hen ten deel.

Het geheel werd steeds onderbroken en opgeluisterd door optredens van muzikaal jeugdig talent uit Langedijk. De drie duo’s Noa en Lindsay, Sara en Thijs alsmede Milou en Christiaan maakten de avond compleet door hun optredens met zeer toepasselijk gekozen songs met steeds het thema ‘fire’ in de titel.

Drukker dan ooit

Bij deze versie van het festival Verhalen Halen was het drukker dan voorgaande edities. De sponsoring van Lief Langedijk, de inzet van de schrijvers, de presentator Ron Wolters (die als ware hij een soepele jonge rode wijn die zomaar als vanzelf over tong rolt, het geheel humorvol aan elkaar wist te praten), de muziek van het jonge talent van popschool Your Song samen met de tomeloze inzet van de brandweer, maakte het een warme avond!

Het was, zo bleek tijdens de borrel met hapjes naderhand, volgens veel bezoekers een mooie avond. Spijt dat u er niet bij was? Kijk dan de avond terug op Youtube Lief Langedijk kanaal. Zo krijgt u toch nog een beetje mee van de sfeer, de indrukken, die u zojuist gelezen heeft. Wat u hier echter niet meer mee krijgt is het cadeau dat elke bezoeker na afloop ontving. Het traditionele Verhalen Halen-boek. Dit jaar met het thema ‘Spijt’… Volgend jaar dan maar?

Meer info: www.lieflangedijk.nl.

Jurriaan Klomp kwam gepast gekleed en verzorgde een hilarisch optreden.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Leger des Heils collecteert voor kwetsbare Nederlanders Algemeen 26 nov, 15:02
Afbeelding
Jan Stins heeft genoten van zijn voetbaljaren Algemeen 26 nov, 12:15
Afbeelding
Check je toeslagen als er iets verandert in je leven Algemeen 26 nov, 09:24
Afbeelding
Zanggroep MiXXt! viert vijftiende verjaardag Uit 25 nov, 13:07
Afbeelding
Stichting Miss IQ heeft in 2022 hard aan de weg getimmerd Algemeen 25 nov, 11:40
Afbeelding
Wat is er te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 25 nov, 10:05
Afbeelding
Veel prijzen voor EBI-Sports in Alkmaar Sport 25 nov, 09:24
Afbeelding
Wijkagent Anne Kees Meines column 24 nov, 20:25
Afbeelding
Dennis Bruijn alias dj DNS laat alle generaties dansen Algemeen 24 nov, 20:00
Afbeelding
Dijk en Waarders scoren landelijk met groep acht musical ‘Dresscode’ Algemeen 24 nov, 16:09
Afbeelding
Marian de Wit verfraaide Caminopaadje met enorme muurschildering Algemeen 24 nov, 15:31
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief