Langedijk Waterrijk laat jeugd graag de waarde van water zien

Algemeen
Stichting Langedijk Waterrijk hoopt dat de scholen in Dijk en Waard aan de volgende generatie kan laten zien wat de cultuurhistorische waarde is van water voor het gebied waar wij wonen.
Stichting Langedijk Waterrijk hoopt dat de scholen in Dijk en Waard aan de volgende generatie kan laten zien wat de cultuurhistorische waarde is van water voor het gebied waar wij wonen. (Foto: AGHeeremansPhotography)

DIJK EN WAARD - Aan het begin van het schooljaar heeft Dorien Vader, bestuurslid van Stichting Waterrijk Langedijk en leerkracht aan de Campus Columbus in Heerhugowaard, samen met Jaco Koolaard uit Broek op Langedijk, een hele stapel boeken rondgebracht op bijna alle basisscholen en kindcentra in Dijk en Waard. 

Als je het hele verhaal kent is het 1+ 1 = 3Samen met wat lekkers voor bij de koffie kregen de scholen het interessante boek Van varen naar rijden door Agnes de Boer uitgereikt, over de verkaveling van het Geestmerambacht. Met de schenking van de 100 boeken door de Stichting Langedijk Waterrijk, hoopt men dat de scholen aan de volgende generatie kan laten zien wat de cultuurhistorische waarde is van water voor het gebied waar wij wonen. 

Van varen naar rijden

Het boek Van varen naar rijden geeft prachtig weer hoe de plek waar wij wonen is ontstaan. In dit boek met persoonlijke verhalen laat Agnes de Boer tuinders, boeren, leden van de Plaatselijke Commissie, landmeters, bestuurders en bewoners uit het Geestmerambacht aan het woord. Zij vertellen over de ingrijpende geschiedenis van de ruilverkaveling die niet zonder slag of stoot verliep. Tuinders en veehouders moesten een van de belangrijkste beslissingen in hun leven nemen: stoppen of doorgaan en wel of niet verplaatsen naar de nieuwe, efficiënt ingerichte polder. Men ging een onzekere toekomst tegemoet! Dit tijdsdocument legt vast wat de ruilverkaveling in Geestmerambacht betekende voor bewoners en bedrijven. 


Nico Vader kreeg groep 7 van basisschool De Vlindertuin op bezoek en was razend enthousiast. - Foto: AGHeeremansPhotography

Nico Vader, eigenaar van de Museale Schuitenhelling in Broek op Langedijk is nauw betrokken bij het Oosterdelgebied en kan initiatieven als deze alleen maar toejuichen en ondersteunen. Nadat of voordat het boek en het onderwerp zijn besproken in de klas, zijn alle kinderen van harte welkom op zijn scheepswerf. Daar geeft hij ze uitleg over het gebied, over de functie van dammen en sluizen, en over de toekomst van Dijk en Waard waarin doorvaarbaarheid van de diverse kernen hoog op de agenda staat. Gisteren kreeg hij de eerste groep op bezoek en was razend enthousiast: “Op de fiets kwam groep 7 van de Vlindertuin naar Broek op Langedijk. Een meisje vertelde dat ze het een hele trap vond om bij de brug op te fietsen. Als antwoord vertelde ik dat ze daar in Heerhugowaard feitelijk op de bodem van 3 meter diep meer wonen, dat in 1630 werd ingepolderd en daar kwam meteen een gesprek door los. O, daarom leek die brug zo hoog! We kregen het over de waterhuishouding en ook de werking van de sluis. Vervolgens gingen we naar de schuitenhelling waar ik vertelde over de schuiten en oude machines waarmee die vroeger gemaakt werden. Samen met de kinderen gekeken hoe dat allemaal werkt en dat leverde prachtige reacties op. Ook opmerkingen van ‘Is hier vroeger een spoorlijn geweest?’, terwijl de leerling wees naar de scheepshelling waar ook een rails onder ligt. Daarna kwamen we bij ‘t Kofschip, en natuurlijk kwam daar een gesprek over dat geheugensteuntje van de Nederlandse taal. Ze wisten het allemaal! En ik vertelde dat dit ook een Kofschip is, en dat het geheugensteuntje daar vroeger van afgeleid is. Daarna gingen we aan boord en voeren het Oosterdel binnen. Meteen al de vraag wat het bord betekent met een scheepsschroef erop: verboden voor mechanisch voortbewogen vaartuigen. Wel met kano en sub vulde een leerling meteen weer aan. Over hoe dit bijzondere gebied is ontstaan en hoe het tegenwoordig wordt onderhouden. En dan vaar je langs een eiland met een geit, is de hele klas afgeleid en mekkert met de blakende geit mee. Hilariteit alom. Uiteraard langs de Broekerveiling gevaren en toen weer naar de schuitenhelling, waar nog wat jongens op de oude apparaten toesnelden. Ze gingen niet weg voordat ze het staal zelf gebogen hadden met het indrukwekkende apparaat uit 1885 - wel om je vingers denken!. Tenslotte ontdekten ze nog het speeltuintje, waar ze nog een kwartiertje mochten uitrazen alvorens ze weer naar school vetrokken. 


Door de kinderen meet te nemen het gebied in, komt het boek tot leven. - Foto: AGHeeremansPhotography

Het was een geweldige ochtend. Door de kinderen mee te nemen op mijn eigen schuit ‘t Kofschip, en van alles te vertellen over de meerwaarde van het water, komt het boek en de inhoud helemaal tot leven. Oftewel: als je het hele verhaal kent is het 1+ 1 = 3. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! Ik zou alle scholen in Dijk en Waard van harte willen uitnodigen om langs te komen!” Voor meer informatie: info@langedijkwaterrijk.nl.

Afbeelding