Wethouder Nils Langedijk bij de locatie van de oude Mariaschool; hier gaat het nieuwe IKOC gebouwd worden.
Wethouder Nils Langedijk bij de locatie van de oude Mariaschool; hier gaat het nieuwe IKOC gebouwd worden. (Foto: vincentdevriesfoto.nl/ archief)

Ontwerpfase IKOC Noord-Scharwoude van start

Algemeen

NOORD-SCHARWOUDE - Horizon Zorgcentrum, Allente en gemeente Dijk en Waard ondertekenden dinsdag 18 oktober een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van het Integraal Kind en Ouderen Centrum (IKOC) in Noord-Scharwoude.

De gemeenteraad heeft in oktober 2021 besloten goedkeuring te geven aan het initiatief van Horizon en Allente zodat de ontwikkeling van het IKOC van start kon. Sindsdien is een programma van eisen opgesteld en is via een Europese aanbesteding de architect geselecteerd. De ontwerpfase voor het centrum is inmiddels van start gegaan.

Het IKOC zal bestaan uit een gebouw met vijftig zorgwoningen met ondersteunende voorzieningen voor Horizon Zorgcentrum én een Integraal Kindcentrum van Allente voor 200 basisschoolleerlingen, dagopvang en buitenschoolse opvang. Het centrum komt aan de Tulpenstraat 2, op de plek van de voormalige Mariaschool.

Horizon Zorgcentrum, Allente en de gemeente zijn voor deze ontwikkeling een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Hierin zijn duidelijke afspraken gemaakt voor de periode van de start van het ontwerpproces tot aan het moment van contracteren van de uitvoerende partij(en). Belangrijk doel van de gezamenlijke huisvesting is dat de verschillende doelgroepen (ouderen en kinderen) elkaar ontmoeten en van en met elkaar leren.

Modern, duurzaam en toekomstbestendig

Met de ontwikkeling van dit project wordt voor IKC Waterrijk, nu nog gevestigd aan de Schoolstraat, een modern, duurzaam en toekomstbestendig gebouw gerealiseerd. En met de realisatie van de vijftig zorgwoningen wordt tegemoet gekomen aan een grote behoefte aan dit soort woningen. Dit zal de doorstroming op de woningmarkt bevorderen.

Om deze ontwikkeling mogelijk te maken wordt het gebouw van de voormalige Mariaschool gesloopt. De Potjessloot die nu nog langs de Tulpenstraat loopt, wordt omgelegd zodat deze tussen het IKOC en de voetbalvelden van LSVV komt te liggen.   

Ontwerpfase

De ontwerpwerkzaamheden voor het centrum zijn inmiddels begonnen. De opmerkingen en suggesties uit de buurtbijeenkomst van april dit jaar worden door de architect zoveel mogelijk in het ontwerpproces meegenomen. Zo werd door omwonenden de wens uitgesproken voor behoud van zoveel mogelijk groen en de realisatie van onder meer een wandelroute/voetpad en beweegtuin in de buitenruimte bij het IKOC. Een veilige verkeersontsluiting rond het IKOC vinden de omwonenden ook van belang.

Vervolg

Het voorlopig ontwerp voor het IKOC moet in januari 2023 klaar zijn en wordt daarna gepresenteerd aan betrokken omwonenden. De wens is om in het eerste kwartaal van 2024 met de bouw te beginnen. De voorbereidende werkzaamheden voor het bouwrijp maken van de locatie zijn al gestart. De oplevering van het IKOC staat gepland voor de zomervakantie van 2025.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Dijk en Waard

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Lars Bijvoet geniet nog na van de pelgrimstocht Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Mooie opbrengst benefietconcert voor Oekraïne Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Langedijker kolfkampioenschappen voor heren groot succes Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe kunst, expositie en lezing bij Kunstkerk Dijk en Waard Cultuur 22 uur geleden
Afbeelding
Meer Bomen Nu oogst eerste boom in Recreatiegebied Geestmerambacht Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
BOL speelt gelijk tegen NSC Nijkerk Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Dijk en Waard On Stage: steun in de rug voor VMBO Algemeen gisteren
Afbeelding
Kerst huiskamerconcert door Starlight bij Jan Rovers Uitgaan gisteren
Afbeelding
Vlammende start fundament voor nieuwe zege Hood Atleten Sport gisteren
Afbeelding
LSVV mist de power en verliest uit tegen koploper HBC Sport 30 nov, 13:11
Afbeelding
Kom jij bij de Politie? Oriëntatiedag bij bureau Heerhugowaard VIDEO 29 nov, 17:17
Afbeelding
Super Saturday voor DTS Sport 29 nov, 13:32
Afbeelding
Beweegproject ‘Dijk en Waard in Beweging’ groot succes Sport 29 nov, 13:15
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief