Hardrijders, hondenpoep en parkeren grootste bronnen van ergernis in Dijk en Waard

Algemeen
Handhavers zijn volgens de Dijk en Waarders niet zichtbaar genoeg.
Handhavers zijn volgens de Dijk en Waarders niet zichtbaar genoeg. (Foto: Archief)

DIJK EN WAARD - Te hard rijden, parkeerproblemen en hondenpoep op straat. Dat zijn deze vormen van overlast die inwoners van Dijk en Waard het meest dwars zitten. Zo blijkt uit de jaarlijkse Veiligheidsmonitor.

Daaruit blijkt verder dat één op de tien Dijk en Waarders zich weleens onveilig voelt in de eigen woonbuurt. Het rapportcijfer dat de inwoners geven als het gaat om hoe veilig ze zich voelen is een 7,6. Eén op de zeven Dijk en Waarders (14 procent) werd het afgelopen jaar slachtoffer van criminaliteit (bijvoorbeeld vermogensdelicten, geweldsdelicten en vernielingen). Dat is onder het landelijk gemiddelde. Online criminaliteit is niet in dit cijfer meegenomen; 19 procent van de Dijk en Waarders kreeg daar het afgelopen jaar mee te maken. Voor het komende jaar verwacht 18 procent slachtoffer te worden van oplichting via internet, 7 procent denkt dat er bij hem zal kunnen worden ingebroken en 3 procent vreest slachtoffer te worden van mishandeling.

Overlast

Vier op de tien Dijk en Waarders kampen met een of meer vormen van overlast. Vooral te hard rijden (16 procent), parkeerproblemen (16 procent) en hondenpoep op straat (14 procent) worden genoemd. 8 procent van inwoners ervaart milieuoverlast; hieronder valt ook geluidsoverlast. Hangjeugd wordt door 4 procent als vervelend ervaren. Over het onderhoud aan stoepen, straten, pleintjes en straatverlichting zijn Dijk en Waarders relatief tevreden. Dat geldt ook voor het functioneren van de gemeente op het gebied van veiligheid en leefbaarheid. Minder te spreken is men over de gemeentelijke handhavers. Voornaamste klacht: ze zijn niet zichtbaar genoeg. Overigens heeft het college van B en W in de begroting een extra bedrag opgenomen om meer handhavers aan te nemen. Het voorstel is om het aantal handhavers uit te breiden van elf naar vijftien arbeidsplaatsen.

Tevreden over de politie

De helft van de inwoners is tevreden over de politie en een derde over het optreden van de politie in de eigen buurt. 65 procent van de deelnemers die contact hebben gehad met de politie kijkt met een goed gevoel terug op dat contact. De overige 35 procent stoort zich aan het feit dat ze zich niet serieus genomen voelen (Heerhugowaard) of dat de problemen nog niet zijn opgelost (Langedijk).

Meer over de Veiligheidsmonitor op veiligheidsmonitor.databank.nl.