Jan Stoop ook dit jaar weer koetsenier van de Sint

Algemeen
Een vertrouwd gezicht: Jan Stoop op de bok van de koets waarmee de Sint door Langedijk wordt gereden.
Een vertrouwd gezicht: Jan Stoop op de bok van de koets waarmee de Sint door Langedijk wordt gereden. (Foto: aangeleverd)

ZUID-SCHARWOUDE - Zaterdag 19 november is het weer zo ver: Sinterklaas doet zijn intocht in Langedijk. Hij vertrekt dan om 09.00 uur vanaf het Havenplein en zal per koets, geflankeerd door de Kuukse Pietenband, ons dorp doorkruisen. Een belangrijke rol is daarbij weggelegd voor koetsier Jan Stoop, die weer op de bok zit, met als bijrijdster Simone, dochter van zijn broer Kees.

“Sinterklaas heeft gezegd dat het droog blijft, dus dan gebeurt dat ook!”, zegt Jan lachend tijdens dit interview terwijl het stortregent. Van nature is Jan Stoop een vrolijk mens en positief gestemd en dat na het vreselijke ongeluk waarbij hij zijn lieve vrouw Carina verloor. “Het leven gaat door en bij de pakken neerzitten helpt mij niet verder!”

Het is 6 februari 2020 als de vrouw van Jan Stoop nog even naar het dorp gaat. Carina steekt met haar auto de N245 over en wordt aangereden door een automobilist die met veel te hoge snelheid rijdt. De politie staat voor de deur aan de Dergmeerweg in Warmenhuizen en Jan denkt: “Wat zal ik nu weer gedaan hebben, te hard gereden op mijn Solex?” Het fatale ongeluk komt hard aan, het hele dorp leeft mee. Carina en Jan zouden juist hun nieuwe huis aan de Voorburggracht in Zuid-Scharwoude betrekken en zij was er slechts één keer wezen kijken. Carina Stoop-Vonk werd slechts 67 jaar oud. 


Jan Stoop heeft een hoop te verstouwen gekregen maar zit nooit bij de pakken neer. - Foto: AGHeeremansPhotography

Maar Jan, vader van 3 kinderen, heeft de draad weer opgepakt. Nu, ruim tweeënhalf jaar later, is Jan een actief man. Zijn leeftijd, 74 jaar, zie je niet aan hem af. Hij is de trotse bezitter van een echte Benelli, een Italiaanse motorfiets, heeft twee Solexbrommers en een schuit waarmee hij tochtjes door het Oosterdelgebied maakt. “Ik ben geen man om in een hoekje te gaan zitten, ik moet door! Ik rijd gedurende deze periode van ongeveer 8 weken dagelijks met de trekker kool van de akkers af, die geoogst wordt en breng die naar het koelhuis. Erg leuk werk, dat de koolsnijders buitenlands zijn is wel eens lastig, maar met handen en voeten kom je een heel eind!” 

Koetsier

En hoe zit het met de intocht van Sinterklaas? “Ik had zelf een paard en toen ik een keer met de koets een bruiloftje moest rijden, was mijn paard niet in orde. Ik vroeg daarom aan Willem Woestenburg of ik zijn paard mocht lenen. Ik mocht dat, maar moest als ruil beloven tijdens de intocht van Sint, die Willem voorheen altijd deed, zijn plaats op de bok in te nemen. Willem ging de eerste keer nog mee, maar daarna moest ik het zelf doen. Ik doe dat nu een jaar of vijf en met veel plezier!”

Tuinder en veehouder

Jan Stoop, geboren Langedijker, heeft jarenlang een eigen tuindersbedrijf aan de Dergmeerweg gehad. Ook had hij ruim 200 koeien. Dat bedrijf runde hij samen met twee broers. Dat doet hij niet meer, hoewel het bedrijf nog steeds in de familie is. “Als de nood aan de man is, kunnen ze me bellen. Maar dat gebeurt niet, dus zal het wel goed gaan”, zegt Jan nuchter. Dat kenmerkt hem, hij is niet snel gek te krijgen. “Ik stopte in 2020, was toen dus 72 jaar, ik vond het mooi geweest. Nu breng ik mijn tijd door met het varen met mijn schuit van ruim 8 meter, een Langedijker Rondkont, met rondjes rijden op de Benelli of Solex en met gezellige uitjes en etentjes, ik vermaak mij prima. Ook huur ik een eilandje in het Oosterdelgebied samen met mijn schoonzoon Jos, waar we aanvankelijk veel dieren hadden, zoals kippen, parelhoeders en pauwen. De buurt klaagde over het lawaai van die pauwen, dus staan er nu wat geiten op het akkertje. En natuurlijk geniet ik van mijn kinderen en zes kleinkinderen. De jongste is 3 en de oudste 21, dus ik heb ze in alle soorten en maten. Ik heb het altijd heel gezellig met ze. Het leven is goed.” 

door Ben Wansink