Dit jaar komt Amnesty tijdens Write for Rights onder meer in actie voor de Zimbabwaanse Joana, Cecilia en Netsai.
Dit jaar komt Amnesty tijdens Write for Rights onder meer in actie voor de Zimbabwaanse Joana, Cecilia en Netsai. (Foto: FB)

Amnesty Write for Rights: brieven schrijven tegen onrecht

Algemeen

DIJK EN WAARD - Wist je dat er wereldwijd jaarlijks rond 10 december - de Internationale dag van de Rechten van de Mens - miljoenen brieven worden geschreven tegen onrecht? Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. 

Oók in Dijk en Waard komen mensen samen tijdens de Write for Rights schrijfactie van Amnesty International en wel vrijdag 9 december in de Bibliotheek aan de Parelhof 1a in Heerhugowaard, tussen 10.00 en 16.00 uur. Doe mee met ’s werelds grootste mensenrechtenevent en verander vandaag nog een leven. Jouw hulp is hard nodig!

Tijdens Write for Rights schrijven mensen brieven naar autoriteiten van verschillende landen om hen onder druk te zetten. “Dit jaar komen we onder meer in actie voor Cecillia, Joana en Netsai”, vertelt Wil Rooijakkers van de werkgroep Dijk en Waard van Amnesty International. “In 2020 namen ze deel aan een demonstratie tegen de regering in hun land, Zimbabwe. Ze werden gearresteerd, met een zak over hun hoofd in een auto geduwd en naar een plek buiten de stad gereden. Daar werden ze gruwelijk mishandeld en seksueel misbruikt. In het ziekenhuis mochten ze niet met journalisten praten. Nadat ze enkele daders van de aanval hadden geïdentificeerd, werden de vrouwen ook nog eens aangeklaagd. Ze zouden de beschuldigingen van seksueel geweld hebben verzonnen. Op dit moment loopt de rechtszaak tegen hen nog. Als ze worden veroordeeld riskeren ze een jarenlange gevangenisstraf. We vragen om de aanklachten in te trekken.”

Goed nieuws

Gelukkig heeft Wil ook goed nieuws. “Eerder voerden we actie voor Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan. Op 22 maart 2022 werd hij vrijgelaten nadat hij in 2019 op vijftienarige leeftijd ter dood werd veroordeeld. Tijdens de Write for Rights schreven meer dan 765.000 mensen brieven voor hem.”

Ook burgemeester Poorter en een of meerdere wethouders schrijven 9 december een brief voor de mensenrechten. Doe je mee? Meer weten? Kijk op dijkenwaard.amnesty.nl.

Afbeelding
DTS revancheert zich van nederlaag vorige week Sport gisteren
Afbeelding
Vacature vrijwilliger Weidevogelbescherming Algemeen 5 feb, 12:53
Afbeelding
Ga je scheiden? Vijf belastingtips die nu relevanter zijn dan ooit Algemeen 5 feb, 10:45
Afbeelding
Provincie Noord-Holland investeert in veilige wegen en betere fietspaden Algemeen 5 feb, 09:01
Afbeelding
Vrone verstevigt positie Sport 4 feb, 19:23
Afbeelding
Onderzoek: smartphone aan tafel in meer dan helft Nederlandse huishoudens verboden Algemeen 4 feb, 15:50
Afbeelding
Themamiddag kanker: hormoontherapie bij prostaatkanker Algemeen 4 feb, 14:42
Afbeelding
Let op: streekvervoerders leggen werk neer Algemeen 4 feb, 14:15
Afbeelding
Censuur na twintig jaar terug in De Schelvis Uit 4 feb, 13:59
Afbeelding
Fado in het Poldermuseum Uit 4 feb, 10:42
Afbeelding
Automobilist valt in slaap op N242 in Heerhugowaard 112-nieuws 4 feb, 08:47
Afbeelding
Waardse Mangala (23) in finale Miss Beauty of Noord-Holland Algemeen 3 feb, 16:25
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen 2023: overzicht stembureaus in Noord-Holland Politiek 3 feb, 15:07