Dennis Bruijn alias dj DNS laat alle generaties dansen

Algemeen
Dj DNS alias Dennis Bruijn, timmert al heel wat jaren lekker aan de weg als dj en entertainer.
Dj DNS alias Dennis Bruijn, timmert al heel wat jaren lekker aan de weg als dj en entertainer. (Foto: AGHeeremansPhotography)

DIJK EN WAARD - Hij is een grote naam in de dj-scene maar door zijn Langedijker roots toch zo gewoon gebleven... Dennis Bruijn, alias dj DNS zal door veel dorpsgenoten wel worden herkend. Misschien van de lagere school De Kloet, de Openbare Mavo, Huygenwaard of jongerencentrum De Koog. Of: je kent hem als DNS, die al 30 jaar in het vak zit, met vele bekende namen heeft samengewerkt én heel actief is als dj/entertainer. 

Toen Dennis dertien jaar oud was, begon zijn fascinatie voor hiphop, funk, soul en breaks. Tijdens het uitgaan in De Koog keek hij liever naar de dj-booth dan naar de meisjes, omdat daar deejay’s Dave en Marco achter de draaitafels stonden die deden wat hij ook wilde. Met zijn beste vriend Paul oefende hij thuis om ook zo goed te worden. In 1996 komt hij in contact met dj PWB uit Zijdewind, die op eenzelfde manier bezig was. Samen werkten ze aan hun skills en startten een DJ Crew; de ‘SL Trooperz‘. Hiermee werkten ze onder andere samen met de Osdorp Posse, die in die tijd heel groot was in de Nederlandse hiphopscene. In 1997 wint DNS een mixcompetitie waar hij een wildcard verdient voor de legendarische draaitafelcompetitie Turntablized in Amsterdam. “Daar begon het eindelijk wat te worden. Van de lokale feestjes waar ik draaide kwam ik opeens in beeld van organisaties uit de grote stad. Maar aan de andere kant was ik ook nog te jong om er nu al een profcarrière van te maken. Ik moest nog gewoon naar school, dus koos ik voor de richting elektrotechniek. Vervolgens kon ik aan het werk bij een elektrobedrijf in Alkmaar en weer later bij mijn oom Piet Bruijn in de installatietechniek. Ik vond het werken in de bouw wel leuk hoor, het was zeker geen strafIn de weekenden en ‘s avonds was ik heel druk met mijn andere carrière. Hoe ik dat allemaal combineerde? Ach, ik was jong hè, dan kan dat!”, lacht hij.

Draaien in Chicago 

Naast veel draaien won hij door de jaren heen diverse nationale turntablebattles en in de Amsterdamse Melkweg pakte hij in 2012 zelfs de hoofdprijs: een plek op de Red Bull Thre3style wereldfinale in Chicago. “Een super toffe ervaring voor een nuchtere jongen als ik!” Er waren geen voorrondes, maar direct een finale in de Melkweg. Organisator Red Bull had zelf de dj’s geselecteerd die om de titel mochten strijden. “In eerste instantie zat ik niet eens bij die selectie. Maar ik had op het Paaspop Festival al tijdens een Thre3style-demo laten zien wat ik kon dus werd uiteindelijk toch gevraagd voor de finale. Omdat ik de enige was die met draaitafels werkte, moest ik als eerste. Een battleset in elkaar zetten is na al die jaren voor mij geen probleem meer. In 15  vijftien minuten trok ik alles uit de kast.” Dennis won en vloog naar Chicago. “Een surrealistisch avontuur. En kort en krachtig want ik vloog er in de voorronde al uit, haha, maar het was wel te gek. Ondanks de korte tijd heb ik veel collega’s aan het werk gezien uit alle delen van de wereld, en het gaf de nodige inspiratie om door te gaan. Om nog beter te worden.” 

Diggy Dex

Toen DNS werd opgemerkt door Koen Jansen, alias Diggy Dex, werd er ook eindelijk geld verdiend met zijn talent. “Hij vroeg of ik voor hem wilde dj’en en ik dacht: elk klusje is meegenomen. Maar het klikte ook. Nuchtere jongens met veel liefde voor de muziek. Geen seks, drugs en rock ‘n roll maar ideale schoonzonen”, knipoogt Dennis. “Dex kreeg een hit (Slaap lekker?(Fantastig toch, red.) waardoor wij veel shows konden doen en ik eindelijk van de muziek kon leven in plaats van er nog een baan naast te moeten houden. Doordat ik tijdens de shows van Dex mijn talent kon laten zien aan een heel ander publiek en bookers, kreeg ik zelf ook meer opdrachten.

Van 2010 tot 2014 was het echt een toptijd, met veel optredens op grote festivals. “Met Dex ben ik nog steeds goed bevriend maar we werken niet vaak meer samen. Hij is intussen een andere kant opgegaan waarbij de draaitafel niet meer past. Maar ik werk ook met veel andere artiesten.”


Naast optredens geeft Dennis ook workshops en dj-clinics en is hij te huur voor feesten en partijen - foto: AGHeeremansPhotography

DNS draait gezamenlijk met dj’s EZD, Dejavu en Dizz in een concept genaamd Shit is Bangin’. “We stonden hiermee op festivals als Mysteryland en draaien op locaties door het hele land. Het zijn altijd leuke gezellige avonden waarop we hiphop en R&B draaien, veelal uit de 80’s, 90’s en 00’s, dus er wordt goed gedanst! Grappig is dat je nieuwe generaties voorbij ziet komen die weer net zo lekker gaan op die oldskool vibes. Daarom raken dj’s als ik ook niet uit de mode en kunnen we nog járen mee”, grijnst de sympathieke Langedijker. 

Workshops 

Daarnaast geeft Dennis veel workshops, seminars en dj-clinics. “Dat doe ik in mijn studio in Heerhugowaard of in Amsterdam, maar ik kom ook op locatie waar ik onder meer workshops geef voor Jeugdzorg. Het zou veel vaker mogelijk moeten voor die doelgroep maar alles wordt helaas gesubsidieerd.” Verder is hij te boeken voor bedrijfsevenementen en/of bruiloften. “Ik voel me daar zeker niet te min voor. Alles wat met draaien en muziek te maken heeft vind ik leuk om te doen, ik zet me sowieso 100% in, voor welke opdrachtgever dan ook. Ik geniet als ik een groep mensen uit hun dak kan laten gaan met een zorgvuldig opgebouwde set. Ik draai dan dingen die je in een DNS-set niet snel zal horen, maar als dat nodig is om het publiek met disco uit zijn dak te laten gaan dan is dat mijn taak.”

Met de baby mee op tuk

Het komt voor dat hij ‘s morgens om vijf uur zijn bed inkruipt om om zeven uur weer de auto in te stappen naar een workshop. “Dat wordt, nu ik wat ouder ben, af en toe wel een ding”, lacht Dennis. “Zeker toen onze kids nog veel kleiner waren, waren het tropentijden. Dan ging ik ‘s middags met de baby mee op tuk. Het scheelt dat ik nooit chagrijnig ben en mijn vriendin vangt heel veel op. We zijn al lang samen dus zij is helemaal met mij meegegroeid. Ze snapt dat deze business heel hard werken is, en ik doe ook altijd mijn best om thuis ook gewoon een gezellige gast te zijn hoor. Geen showmannetje die thuis niet te harden is.” Voor zijn zoons is hij gewoon pap, niet dj DNS. “Mijn oudste zoon is dertien en begint een beetje te puberen, die boeit het momenteel niet zo. Maar de jongste van negen vindt het wel cool wat ik doe. Ik denk niet dat ze hetzelfde willen worden als ik maar ik vind het wel goed dat ze zien dat je wel degelijk je geld kunt verdienen met je talent, met je creativiteit. Als er iets is dat ik mijn kinderen, maar ook andere jongeren kan meegeven, dan is het dat. Gewoon er voor gaan, maar je moet er wel keihard voor werken. Dat doe ik nu ook nog steeds.”

(door Marsha Bakker)