Afbeelding
(Foto: @agheeremansphotography)

Jan Stins heeft genoten van zijn voetbaljaren

Algemeen

ZUID-SCHARWOUDE - Hij behoorde tot de betere voetballers in Langedijk, zijn naam ging rond de velden. Onverschrokken ging hij de duels aan en vooral op wat oudere leeftijd gaf hij als aanvoerder leiding aan de verdediging. 

Na zijn actieve voetballoopbaan werd hij trainer, aanvankelijk bij de jeugd van DTS om vervolgens door te groeien tot hoofdtrainer. Het fanatisme is gebleven, maar nu als passieve voetballiefhebber. Een gesprek met Jan Stins, nu in een wat rustiger leeftempo, net terug van een heerlijke vakantie op Gran Canaria.

Een voetbalman in hart en nieren!

Jan Stins, nu 67 jaar oud, is eigenlijk zijn hele leven DTS’er gebleven, hoewel hij twee keer een overstap naar buurclub VIOS Warmenhuizen maakte om daar als trainer aan de slag te gaan. Jan kwam als 8 jarig jongetje, toentertijd de normale leeftijd om lid van een voetbalclub te mogen worden, naar DTS in Oudkarspel. 

Een fanatiek voetballertje die vele doelpunten maakte. Hij herinnert zich nog zijn eerste jeugdelftal dat erg goed voetbalde en noemt namen als Wout Kuiper en Rob Slink. Al snel had de club in de gaten dat er een goed voetballetje lid geworden was en Jan kwam in de loop der jaren altijd in het hoogste elftal te spelen. Aanvankelijk in de voorhoede maar naarmate de jaren vorderden en Jan minder snel werd, was het vanzelfsprekend dat hij achterin kwam te spelen om daar leiding aan de verdediging te geven. 

Hij stond en staat bekend om het ronduit geven van zijn mening en het was al snel duidelijk dat hij een goede oefenmeester zou kunnen worden. Zo voetbalde Jan Stins met veel plezier, en gelukkig met weinig blessures, tot zijn 34ste in het eerste elftal van DTS. “Het was mooi geweest, ik besefte dat ik niet eeuwig kon blijven voetballen. Ik werkte bij het schildersbedrijf van mijn vader en werk was ook belangrijk!” Hij vertelt dat zijn ouders in 1994 op dezelfde dag zijn overleden. Jan ging vervolgens als schilder aan de slag bij Bot Bouw om vervolgens in 2005 als zelfstandig schilder aan de slag te gaan. Spijt van het zelfstandig worden heeft Jan nooit gehad, er was altijd voldoende werk.

Jan Stins als trainer

Na zijn actieve voetballoopbaan ging Jan bij DTS de overige seniorenspelers trainen. Daarna werd Jan, op verzoek van jeugdvoorzitter Jan Heidsma, trainer van de B junioren, waarna de overstap naar de A jeugd logisch was. Jan volgde de cursus en behaalde mooie resultaten met de DTS jeugd. 

Hij werd een geliefd trainer, recht door zee en nooit te beroerd om opbouwende kritiek te geven. Veel van die jongens waren dan ook bereid Jan te helpen met het bouwen van een mooi huis aan de Rolklaver. Tijdens die bouw kwam de toenmalige voorzitter Jan van der Ben (“Daar heb ik veel aan te danken!”) een keer langs. Jan voelde al aan dat die echt niet voor de bouw kwam. Van der Ben vroeg Jan trainer Rob Klein op donderdag te steunen. Dit gebeurde en zo was Jan iedere donderdag present. Op de dinsdagavond was hij bij ZAP Breezand te vinden waar hij stage liep voor het halen van het diploma Oefenmeester 2. Jan volgde Klein op en trainde DTS gedurende twee perioden, van 1994 tot 1997 en van 2003 tot 2007. In 1997 ging hij naar VIOS, trainde nog een jaar SRC in Schagen en keerde dus in 2003 terug naar zijn liefde DTS om vervolgens opnieuw bij VIOS om op 58 jarige leeftijd te stoppen als oefenmeester. Hij vindt het jammer dat DTS een zaterdagmiddagclub geworden is, maar kan dat best begrijpen. “De tijden zijn veranderd, dus moet je je blijkbaar aanpassen!” 

Echtgenote Tinie zal dat beter kunnen begrijpen misschien, want zij, met 3 dochters Leonie, Ilona en Yvonne, moest immers vaak thuisblijven als Jan ging voetballen. “Ik deed dat met plezier hoor, net zoals nu samen op onze 4 kleinkinderen passen en bovendien, ik vond het voetballen ook altijd gezellig!” Jan knikt tevreden na die lieve woorden en houdt zich bezig met nog wat schilderwerk en gaat desgevraagd voor AZ wat jeugdspelertjes bekijken. “Maar ik besef dat je voorzichtig moet omgaan met jonge spelertjes van rond de 8 jaar, er zijn er zo weinig die kans maken op een doorbraak in het betaalde voetbal. Ik ben zelf nooit zo ver gekomen, het stopte bij een jaartje AZ in het tweede elftal!” Jan bezoekt nog wedstrijden van DTS en VIOS (“Ook een fijne vereniging!”). Vast staat dat Jan een hele mooie voetbaltijd heeft gehad. 

Hoogtepunt

Absoluut hoogtepunt voor Jan was de promotie van DTS naar de tweede klasse in het seizoen 1980-1981 na een beslissingswedstrijd tegen De Kennemers en het wintersportuitje naar Oostenrijk met de selectie en het bestuur en partners.

 Bij het weggaan vermeldt Jan dat hij 10 jaar zelf mocht trainen onder de alom bekende en gerespecteerde Nico Wagemaker, waarvan akte! 

Afbeelding
Afbeelding
Scooterrijder aangereden in Zuid-Scharwoude 112-nieuws 7 feb, 15:52
Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
Reizigers geven station Heerhugowaard een dikke voldoende Algemeen 7 feb, 14:06
Afbeelding
Team De Reiger van Esdégé-Reigersdaal Nederlands kampioen biljarten Sport 7 feb, 10:39
Afbeelding
STAP-regeling aangescherpt: herstart 28 februari Algemeen 7 feb, 10:28
Afbeelding
Recordaantal partijen doet mee aan waterschapsverkiezingen Algemeen 7 feb, 09:16
Afbeelding
LSVV had een gelijkspel uit tegen Vitesse '22 verdiend Algemeen 7 feb, 08:22
Afbeelding
Energiecoaches geven bespaartips tijdens inloopspreekuren Algemeen 7 feb, 07:59
Afbeelding
Hoogwoudse Mirjam Kaijer wint Vrouw in de Media Award Algemeen 6 feb, 22:17
Afbeelding
Stuijt Infra GWW sleept punt uit de brand na late comeback Sport 6 feb, 16:29
Afbeelding
FC Marlène in beker onderuit in slotseconden Sport 6 feb, 12:34
Afbeelding
Groots genoten van concert Over de brug Algemeen 6 feb, 12:21
Afbeelding
Veel sportverenigingen hebben een AED, maar die is niet altijd bereikbaar Algemeen 6 feb, 10:44