Ex wethouder Falco Hoekstra  nam met emotionele woorden afscheid van zijn mede raadsleden.
Ex wethouder Falco Hoekstra nam met emotionele woorden afscheid van zijn mede raadsleden. (Foto: VVD)

Emotioneel afscheid Falco Hoekstra van Dijk en Waard

Algemeen

DIJK EN WAARD - Wethouder Falco Hoekstra (34) legde vanavond officieel zijn functie neer als wethouder. In een emotioneel afscheidswoord nam hij in een extra raadsvergadering afscheid van de voorzitter Maarten Poorter, van zijn fractiegenoten en van de leden van de gemeenteraad: 

‘Wat is de afgelopen periode heftig en onstuimig geworden. Op 3 januari gingen we met elkaar vol energie van start, de organisatie Dijk en Waard was pas net een feit, maar stilzitten konden we geen moment. De coalitie werd gevormd. En ik werd een heel veel trots wethouder van MIJN Dijk en Waard met een goed coalitie akkoord. Toch is het sprookje resoluut en onverwacht tot een einde gekomen. Waar de samenwerking in het college goed was, steekt het des te meer dat er geen gesprek meer mogelijk was. Terwijl er in mijn ogen geen verschillen zijn geweest, die onoverbrugbaar zijn. 

Op 19 maart 2014 begon mijn politieke carrière voor de VVD in Heerhugowaard. Als jongste raadslid kreeg ik de kans om iets goeds te doen voor onze mooie en bijzondere gemeente. In die 8 jaar tijd heb ik met heel veel plezier samengewerkt met andere partijen en zijn daar mooie dingen uit voortgekomen. Teveel om op te noemen, maar des te mooier dat ik door de VVD fractie de kans kreeg om wethouder te worden en deze opgaven zelf bij de hand mocht nemen. 

Toch was het afgelopen jaar wennen met de nieuwe gemeenteraad. Ik zie en vind dat u te weinig echt met elkaar in gesprek bent, u mag best vaker opzoek naar overeenkomsten met elkaar. En respecteer de verschillen in opvatting, dat is de basis van onze democratie.

Als wethouder heb ik genoten. We hebben samen de basis gelegd voor de financiële toekomst van Dijk en Waard. De Noord krijgt de Verkeersaanpassingen die zo hard nodig zijn. We krijgen de grootste uitbreiding aan bedrijventerrein in Noord Holland Noord. De samenwerking met ondernemend Dijk en Waard groeit met de dag. De dienstverlening  van de gemeente gaat met sprongen vooruit. En ik had nog veel mooie plannen voor u in petto op het gebied van woningbouw, economie, goede financiën en dienstverlening. 

Dijk en Waard is een fantastische organisatie met goede mensen. Helaas moet ik nu toekijken, het is niet meer aan mij. En dat doet pijn. Dit hoofdstuk sluit hier, maar ik ben nog niet klaar. Ik vertrek met opgeheven hoofd. Zorg goed voor mijn gemeente, Dijk en Waard verdient het.’

Na zijn afscheidswoord was er een beladen stilte met hier en daar zelfs een traantje. Na een korte pauze, waarin Hoekstra de vergadering verliet, startte een debat waarin door bijna alle partijen voornamelijk werd teruggekeken op wat er was mis gegaan. Er werd spijt uitgesproken over het mislukken van de coalitie, er was frustratie over blijkbaar onoverbrugbare verschillen, en er werd kritiek geuit over de manier er is omgegaan met afspraken, over slechte communicatie en over het geschonden vertrouwen waardoor de breuk onvermijdelijk was. Alle partijen spraken unaniem hun waardering uit voor Falco Hoekstra en betreurden het dat een gepassioneerde politicus zoals hij is geslachtofferd omdat een aantal partijen niet langer met elkaar in een coalitie wil of kan acteren. 

De Dijk en Waardse Onafhankelijke Partij (DOP), Lokaal Dijk en Waard (LDW) en Senioren Dijk en Waard (SDW) zeiden vorige week het vertrouwen in de samenwerking met de VVD op, waarop de coalitie na elf maanden klapte.

Jasper John, fractievoorzitter van het CDA probeerde deze avond toch herhaaldelijk de vragen beantwoord te krijgen waarom het nou is fout gegaan - verder dan de genoemde onoverbrugbare verschillen en het geschonden vertrouwen - en waarom dat zo ernstig was dat de coalitie er door moest vallen en iedereen nu de dupe is. Ook en vooral de inwoners van Dijk en Waard. Het antwoord op zijn vragen bleef onbeantwoord. Wordt vervolgd.

Afbeelding
Scooterrijder aangereden in Zuid-Scharwoude 112-nieuws 7 feb, 15:52
Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
Reizigers geven station Heerhugowaard een dikke voldoende Algemeen 7 feb, 14:06
Afbeelding
Team De Reiger van Esdégé-Reigersdaal Nederlands kampioen biljarten Sport 7 feb, 10:39
Afbeelding
STAP-regeling aangescherpt: herstart 28 februari Algemeen 7 feb, 10:28
Afbeelding
Recordaantal partijen doet mee aan waterschapsverkiezingen Algemeen 7 feb, 09:16
Afbeelding
LSVV had een gelijkspel uit tegen Vitesse '22 verdiend Algemeen 7 feb, 08:22
Afbeelding
Energiecoaches geven bespaartips tijdens inloopspreekuren Algemeen 7 feb, 07:59
Afbeelding
Hoogwoudse Mirjam Kaijer wint Vrouw in de Media Award Algemeen 6 feb, 22:17
Afbeelding
Stuijt Infra GWW sleept punt uit de brand na late comeback Sport 6 feb, 16:29
Afbeelding
FC Marlène in beker onderuit in slotseconden Sport 6 feb, 12:34
Afbeelding
Groots genoten van concert Over de brug Algemeen 6 feb, 12:21
Afbeelding
Veel sportverenigingen hebben een AED, maar die is niet altijd bereikbaar Algemeen 6 feb, 10:44