Dankzij enthousiaste vrijwilligers raakt de campagne ook steeds meer op gang in onze regio.
Dankzij enthousiaste vrijwilligers raakt de campagne ook steeds meer op gang in onze regio. (Foto: aangeleverd)

Meer Bomen Nu oogst eerste boom in Recreatiegebied Geestmerambacht

Algemeen

REGIO - Vanaf 2 december slaan Recreatieschap Geestmerambacht en Meer Bomen Nu de handen ineen om zaailingen te redden. Meer Bomen Nu is een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben of ongewenst zijn. Zo ook in het Recreatiegebied Geestmerambacht.

Veel bomen maken elk jaar honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Ze staan te dichtbij de wandel- fiets en mountaibikepaden of krijgen te weinig licht. Bij beheer van het gebied werden deze zaailingen weggemaaid, maar vanaf nu worden de zaailingen ‘geoogst’ door vrijwilligers van Meer Bomen NU. Het gaat om inheemse soorten zoals vlier, veldesoorn, kornoelje en meidoorn.

Gratis bomen

De geoogste bomen worden vanuit ‘bomenhubs’ gratis uitgedeeld aan mensen die boompjes willen planten, vooral bij burgers en boeren. Ook dit jaar zijn er alweer honderdduizenden boompjes aangevraagd. Uiteraard kan elke vrijwilliger ook bomen mee naar huis nemen. Zo werken we samen aan het tegengaan van klimaatverandering, maken we meer leefruimte voor insecten, vogels en kleine zoogdieren en bieden we de vrijwilligers een heerlijk dagje in de natuur. Meer Bomen Nu nodigt de omwonenden van Geestmerambacht van harte uit om mee te doen. We starten op 2 vrijdagochtend 2 december om 9.00 uur. Er wordt de hele winter tweewekelijks geoogst op de vrijdagochtend tussen 9 en 13 uur. Wie meehelpt neemt uiteraard de mooiste boompjes zelf mee naar huis!

Iedereen kan helpen: meld je aan als vrijwilliger 

Dankzij enthousiaste vrijwilligers raakt de campagne ook steeds meer op gang in regio Alkmaar. Vrijwilligster Judith Baarda uit Koedijk heeft het eerste contact gelegd met RNH en heeft al een groep mensen geïnteresseerd om mee te doen met het spitten. De groep kan zeker nog versterking gebruiken! Wil je meedoen? Maak dan een vrijwilligersprofiel aan op www.meerbomen.nu/ik-doe-mee en meld je aan voor één van de vele oogstdagen in de buurt.

Meer Bomen Nu

Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Bovendien groeien zaailingen overal, als je anders leert kijken naar de natuur!

Recreatieschap Geestmerambacht, Klaregroetweg 1, Noord-Scharwoude, 2 december en daarna tweewekelijks op de vrijdagochtend tussen 09.00 en 13.00 uur. Meedoen? Meld je aan op https://bomenplanner.meerbomen.nu/events/133.

Afbeelding
Koopzondag Heerhugowaard 2023: alles wat je moet weten! Algemeen 5 feb, 14:26
Afbeelding
DTS revancheert zich van nederlaag vorige week Sport 5 feb, 13:35
Afbeelding
Vacature vrijwilliger Weidevogelbescherming Algemeen 5 feb, 12:53
Afbeelding
Ga je scheiden? Vijf belastingtips die nu relevanter zijn dan ooit Algemeen 5 feb, 10:45
Afbeelding
Provincie Noord-Holland investeert in veilige wegen en betere fietspaden Algemeen 5 feb, 09:01
Afbeelding
Vrone verstevigt positie Sport 4 feb, 19:23
Afbeelding
Onderzoek: smartphone aan tafel in meer dan helft Nederlandse huishoudens verboden Algemeen 4 feb, 15:50
Afbeelding
Themamiddag kanker: hormoontherapie bij prostaatkanker Algemeen 4 feb, 14:42
Afbeelding
Let op: streekvervoerders leggen werk neer Algemeen 4 feb, 14:15
Afbeelding
Censuur na twintig jaar terug in De Schelvis Uit 4 feb, 13:59
Afbeelding
Fado in het Poldermuseum Uit 4 feb, 10:42
Afbeelding
Automobilist valt in slaap op N242 in Heerhugowaard 112-nieuws 4 feb, 08:47
Afbeelding
Waardse Mangala (23) in finale Miss Beauty of Noord-Holland Algemeen 3 feb, 16:25