Lars Bijvoet geniet nog na van de pelgrimstocht

Algemeen
Wekenlang hield Lars een dagboek van zijn voettocht bij, die hij met de lezers van deze krant deelde.
Wekenlang hield Lars een dagboek van zijn voettocht bij, die hij met de lezers van deze krant deelde. (Foto: AGHeeremansPhotography)

BROEK OP LANGEDIJK – De rugtas staat nog altijd in de kamer en het zomerhoedje wat Lars Bijvoet de hele reis heeft gedragen hangt aan de stoel. Langedijker Lars Bijvoet (19) geniet nog na als zijn hele reis – een voettocht naar Santiago de Compostella - nog eens wordt teruggehaald. 

‘’Eigenlijk kom ik woorden tekort hoe mooi het is geweest”, zegt Lars. ‘’Het was op voorhand een hele uitdaging. Ruim drieduizend kilometer lopen door Nederland, België, Frankrijk en Spanje. Met een zware rugtas, die in het begin nog zestien kilo woog. Maar het is gelukt en zonder noemenswaardige problemen. Ik had er niet voor getraind, maar wel dankbaar dat ik zoveel informatie heb mogen ontvangen van drie pelgrimlopers uit de Langedijk en Schagen. Ook mocht ik onderweg veel warmte ontvangen van wildvreemde mensen, mede pelgrimlopers en heb ik onderweg optimaal kunnen genieten van al het moois wat de natuur ons heeft gebracht. En ik ben dankbaar dat ik achttien weken lang mijn ervaringen op papier mocht zetten en dat wekelijks in het Langedijker Nieuwsblad werd geplaatst. Dat was voor mezelf fijn als een soort dagboek, maar ook voor familie en vrienden een mooie manier om op de hoogte te blijven.’’  

Goede doel 

De aanleiding van Lars om Santiago de Compostella te lopen ontstond uit een gesprek met Jasper Teule. “Jasper is dirigent van het popkoor Vocal Playground en de vriend van mijn moeder. Hij heeft een keer een deel van de pelgrimstocht gelopen en praatte daar zo enthousiast over dat ik artikelen ben gaan lezen en filmpjes heb bekeken. Ik was afgestudeerd aan de vrijeschool in Bergen en had besloten om een tussenjaar te doen. Ik wilde reizen. Niet naar Australië om te backpacken, maar ik wilde echt iets anders. Toen ik nog drie Langedijkers/ Schagenaars sprak over hun ervaringen van hun pelgrimstocht was ik om: ik ga zelf de uitdaging aan. Maar ik wilde wel een goed doel aan mijn reis koppelen. Ik raakte in gesprek met Kees Monfrooy, voorzitter van stichting StepOne die fantastische dingen doet in Tanzania, waar er nauwelijks mogelijkheden zijn voor kinderen en jongeren om zich voor scholing te ontwikkelen. Ik stelde voor dat StepOne mijn rugtas zou sponsoren en dat ik zou proberen om geld bij elkaar te sprokkelen voor de stichting. De doneeractie duurt tot 31 december maar ik heb nu al 2500 euro opgehaald. Geweldig toch!’’ 

Rustige start 

Op maandag 18 juli begon Lars aan zijn tocht vanaf Broek op Langedijk naar Santiago de Compostella. “Met familie en vrienden hebben we nog een afscheidsborrel gedronken en ik heb een praatje gedaan in de Sint Jan de Doper. Er waren wel 200 mensen aanwezig in de kerk. Ik werd nog door pastoor Bruno gezegend en na afloop kreeg ik een bedrag van vierhonderd euro toegestopt. Geld dat ik onderweg, voor eten en drinken en eventueel een betaalde overnachting, hard nodig had. De eerste dagen in Nederland heb ik gekozen voor een rustige start. Zo’n zeventien tot achttien kilometer per dag en overnachten bij familieleden. Later liep ik rond de dertig kilometer per dag. Ik heb geweldige ervaringen meegemaakt. Ik belde een keer aan bij een boerderij en vroeg aan de boerin of ik mijn tentje in hun tuin mocht opzetten. Geen probleem. Later kwam de boer en die verwees mij naar een schuur. Dat was toch een stuk gerieflijker. Onderweg heb ik ook bezoek gekregen van mijn vader, moeder, Jasper, en heel trots was ik op het weerzien met de beide oma’s en opa’s, die toch toevallig in Frankrijk waren. De meeste overnachtingen waren prima. Een keer was alles vol en werd ik gedirigeerd naar een alleenstaande man. Een dikke Fransman. Compleet onverzorgd en gaten in zijn broek op plekken waar eigenlijk geen gaten mogen zitten. Ik was niet blij. Gelukkig was de slaapkamer netjes, maar ik heb daar niet gegeten!” 

Samen op weg 

“In midden Frankrijk is een speciale pelgrimsplaats. Daar ontmoet je je mede pelgrimlopers. Dat was een heerlijk moment. Lekker kletsen over alles wat jou op de pelgrimstochtbrengt. Niet iedereen loopt tot het einde. Vooral bij de grens tussen Frankrijk en Spanje haken veel mensen af. Maar in Spanje kom je weer een hoop mede lopers tegen. Eenmaal aangekomen in Santiago de Compostella wilde ik eerst een paar dagen naar de zee. Samen met vier Duitsers, allemaal van mijn leeftijd, hebben we nog een prachtige tijd gehad. Lekker kletsen, veel lachen en natuurlijk een paar glazen wijn. Dat hadden we wel verdiend.’’  

Na ruim drieduizend kilometer te hebben gelopen werd het vliegtuig terug naar Nederland gepakt. 

Tijdens de tocht heeft Lars nagedacht wat zijn verdere doel in leven is. “Ik heb me ingeschreven voor een open dag van het Conservatorium van Amsterdam. Ik wil graag de studie volgen van muziek docent. Ik ben gek op muziek. Ik zing bij het popkoor Vocal Playground, bespeel piano en zing ook graag klassieke muziek.

Bekende Langedijker 

“Als ik door het dorp loop word ik tegenwoordig aangesproken. Ook krijg ik nog steeds veel e-mails. Daarom heb ik besloten om op 3 december een soort ‘open dag’ bij mij thuis te houden. Dan wil ik graag het verhaal vertellen en kunnen mensen vragen stellen.”

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor de open dag in huize Bijvoet, van 10.00 tot 16.00 uur, via lars_bijvoet@hotmail.com. De doneeractie voor Stichting Step One is tot 31 december. De donaties zijn nog welkom via doneeractie.nl en zoeken naar ‘Step One pelgrimstocht Santiago de Compostella. 

Afbeelding