Patrick Heggelman van Heerhugowaard Sport en zijn Langedijker collega Rick Dekker van Actief Sports & Events, te midden van de Oekraiense kinderen van het Transferium.
Patrick Heggelman van Heerhugowaard Sport en zijn Langedijker collega Rick Dekker van Actief Sports & Events, te midden van de Oekraiense kinderen van het Transferium. (Foto: AG Heeremans Photography)

Buurtsportcoaches brengen Oekraïense kinderen in beweging

Algemeen

HEERHUGOWAARD - De buurtsportcoaches van Heerhugowaard Sport zijn er om meer mensen in de gemeente aan het bewegen te brengen. Dat doen ze door een divers en passend sportaanbod te creëren. Want iedereen moet mee kunnen doen! Ook de Oekraïense vluchtelingen die in Heerhugowaard verblijven. Daarom heeft Heerhugowaard Sport de handen ineengeslagen met het Transferium, om met name de Oekraïense kinderen aan het bewegen te krijgen.

Door sport vergeten ze even hun zorgen over hun thuisland

“Het Transferium klopte bij ons aan omdat ze heel graag sportieve activiteiten wilden aanbieden aan de Oekraïense vluchtelingen die daar verblijven”, vertelt buurtsportcoach Patrick Heggelman. “Door te sporten kunnen ze even hun zorgen over de situatie in hun thuisland vergeten en plezier maken. In samenwerking met buurtsportcoach Marijke Langendijk van Actief Sport & Events zijn we begonnen met elke donderdagmiddag op het binnenplein van het Transferium te gaan sporten met de kinderen. Vanuit het sportbuurtwerk zijn we vervolgens de wijken ingegaan om te sporten met de kinderen, bij hun school De Regenboog.” 

Proefles bij SiU

Het doel is om deze groep uiteindelijk ook naar de verenigingen te krijgen. De taal hoeft geen barrière te vormen, omdat ze op school veel Nederlands praten. “We wilden graag weten wat ze het liefste willen doen. Dus hebben we een top vier gemaakt en verenigingen benaderd. Dat begint nu zijn vruchten af te werpen. Zo heeft een groep kinderen vorig weekend een proefles gehad bij gymvereniging SiU.”

Zwemmen op 1

In die top vier stond zwemmen overigens op 1. “Ook vanuit de ouders was de behoefte groot om de kinderen watersportactiviteiten aan te bieden. Bij Zwembad Waardergolf werd op de woensdag een tijdstip gevonden onder schooltijd waarop de Oekraïense kinderen kunnen komen zwemmen.” 

Jeugdfonds Sport en Cultuur

Uiteindelijk is het de bedoeling dat deze groep kinderen zich actief aansluit bij een vereniging, zodat ze met regelmaat sporten, plezier maken en contact hebben met Nederlandse kinderen. Het betalen van de contributie is geen probleem meer, omdat dit sinds kort geregeld wordt via het Jeugdfonds Sport en Cultuur, een fonds dat in het leven is geroepen om kinderen uit gezinnen waar geen geld is om deel te nemen aan sport en cultuur(educatie), financieel te ondersteunen. Dat geldt dus voor alle gezinnen die van een minimuminkomen moeten zien rond te komen. Eventueel worden ook de spullen geregeld vanuit het Jeugdfonds Sport en Cultuur, zoals sportkleding, dansschoenen of de huur van een instrument. 

Geeft een kind aan dat het graag op een bepaalde sport-, muziek- of dansles wil maar is er thuis niet genoeg geld? Laat het de buurtsportcoaches weten, zodat zij een aanvraag voor je kunnen doen. Patrick: “De buurtsportcoaches treden hierbij op als bemiddelaar, de club pakt het daarna verder op. Binnen drie weken hoor je of jouw aanvraag is goedgekeurd.”

Wil je meer weten over het Jeugdfonds Sport en Cultuur? Kijk dan op www.jeugdfondssportencultuur.nl. Meer informatie over Heerhugowaard Sport vind je op www.heerhugowaardsport.nl.

Afbeelding
Tien vragen aan... Ton van Veen Algemeen 27 jan, 13:16
Afbeelding
Jewish Jazz, concert met een verhaal, in Oude Gemaal Uit 27 jan, 12:17
Afbeelding
Open dag bij biljartvereniging Sombroek Algemeen 27 jan, 12:07
Afbeelding
Wat is er te doen voor jongeren in Dijk en Waard? Algemeen 27 jan, 09:33
Afbeelding
Dijk en Waard realiseert in korte tijd 79 sociale huurwoningen Algemeen 27 jan, 09:04
Afbeelding
Dirigent Jasper Teule is trots op zangkoren Vocal Playground Algemeen 27 jan, 08:33
Afbeelding
'Werken als jongerenwerker is echt de mooiste baan ooit' Algemeen 27 jan, 08:00
Afbeelding
Hoog bezoek voor kinderen KDV Luna tijdens Voorleesontbijt Algemeen 26 jan, 17:03
Afbeelding
Kaj ter Borgh is gespecialiseerd in stillevenfotografie Algemeen 26 jan, 13:04
Afbeelding
Ben Harpenau alias 'Harpie' op 57-jarige leeftijd overleden Algemeen 26 jan, 12:55
Afbeelding
Joke Bruin- Komen stopt na 61 jaar bij DVV Algemeen 26 jan, 12:49
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:00
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06