Nieuws komt hard aan: Bakkerij Jonker is failliet

Algemeen
Dit beeld is straks verleden tijd. Onvoorstelbaar!
Dit beeld is straks verleden tijd. Onvoorstelbaar! (Foto: aangeleverd)

Het nieuws kwam bij velen hard aan vanmiddag: Bakkerij Jonker is failliet. De broers Ed en Rob Jonker hebben 6 winkels met ongeveer 60 personeelsleden. De bakkerij maakte het verdrietige nieuws bekend via een Facebookbericht. “Iets wat niet voor mogelijk te houden was, is dus toch gebeurd.”

Na 85 jaar hard werken valt het doek voor het familiebedrijf van bakkerij Jonker uit Langedijk. Met groot ongenoegen informeerde eigenaar Ed Jonker dinsdagochtend zijn personeel dat het bedrijf in zwaar vaarwater terecht is gekomen en dat het faillissement is aangevraagd. 

In mei van dit jaar nog maar openden de broers Ed en Rob Jonker hun prachtige bakkerswinkel aan de Voorburggracht in Zuid-Scharwoude, waar ze samen met de Etos, slager Freek Reus en de kaaswinkel van Jelmer Cnossen het Hof van Langedijk vormden. Begin november reageerde Ed Jonker nog in deze krant in een verhaal van Ben Wansink over de moeilijke positie van de lokale bakkers: ‘Vanwege de stijgende (grondstof)kosten, torenhoge energiekosten en daarbij een consument die minder te besteden heeft en steeds vaker kiest voor de supermarkt. Dit heeft tot gevolg dat onze marges echt onder druk zijn komen te staan. Het is al centenwerk wat we normaal overhouden aan een brood en dat zal nu 0 zijn of zelfs in de min worden. Maar ik heb geleerd om mijn focus te richten op dingen waar je wel invloed op hebt en dat zijn niet de energieprijzen, of steeds hogere grondstofkosten. Dus wij zijn gaan zitten met een leeg A4tje en binnen 10 minuten stond deze vol met ideeën waar we wel invloed op kunnen hebben. Denk aan productieplanningen, samenwerken met andere bakkers, kijken naar de hoeveelheid producten die je aan het einde van de dag overhoudt, enzovoorts. Door deze positieve ideeën uit te werken met elkaar zie je een andere teamgeest ontstaan. En dit is denk ik de basis om hier gezamenlijk doorheen te komen. Daarnaast zal ik de consument toch willen meegeven om na te denken wat je voor product je in de supermarkt koopt. Wat wordt er toegevoegd om het bijvoorbeeld langer houdbaar, maar zeker ook goedkoper te maken! En koppel dat eens aan je gezondheid: je hebt maar één lichaam, wees daar zuinig op! Als je bij de versspecialist (bakker, slager, groenteboer) koopt, koop je een vers maar ook eerlijk product. En koop asjeblieft lokaal, steun ons!’  

Inmiddels is duidelijk dat dit blijkbaar te laat kwam en dat het vergeefse hoop was. Dinsdagmiddag meldt de bakkerij op Facebook dat er helaas een einde komt aan hun bestaan. Het personeel werd in de ochtend ingelicht. “Na dit verschrikkelijke bericht zijn ze weer gaan bakken. Zo konden de winkeldeuren vanochtend toch open”, valt er te lezen.

De curator bepaalt wat de vervolgstappen zijn voor de bakkerij en wanneer de winkeldeuren definitief worden gesloten.

Bakkerij Jonker heeft winkels in Alkmaar, Purmerend, Schagen, Broek op Langedijk, Zuid-Scharwoude en twee in Heerhugowaard die nu allemaal moeten sluiten. Na bakkerij Bakker, met winkels in Schoorl, Groet en Noord-Scharwoude, is Jonker de volgende ambachtelijke bakkerszaak die ermee moet stoppen. 

Ed Jonker was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.