Het bestuur bestaat uit Ron Wolters, Marieke Neesen en Dick Bootsman.
Het bestuur bestaat uit Ron Wolters, Marieke Neesen en Dick Bootsman. (Foto: MARJOLEIN ANSINK FOTOGRAFIE)

Stichting Lief Langedijk al tien jaar van onschatbare waarde

Algemeen

DIJK EN WAARD - Op 24 februari 2012 is de Stichting Lief Langedijk opgericht. Dit jaar bestaat de stichting dus tien jaar. Dit jubileum viert oprichter Marieke Neesen-Barten het liefste met iedereen die in deze jaren belangrijk zijn geweest voor de stichting en alle mensen die ze met de stichting heeft kunnen helpen.

Vanaf juli 2012 was de stichting actief en werden de eerste aanvragen in behandeling genomen. In totaal waren er dat jaar 19 aanvragen voor financiële ondersteuning en van deze zijn er 3 afgewezen en 16 aanvragen gehonoreerd. Zo kregen een aantal scholen in Langedijk een digibord, werden er sinterklaascadeaus geregeld voor de kinderen die geregistreerd stonden bij Voedselhulp Langedijk - St. Er is Geloof Hoop en Liefde (tegenwoordig de Voedselbank Langedijk), werden er twee zitbanken geschonken aan Kinderboerderij Jong Leven in St Pancras en was er een financiële bijdrage voor de aanschaf van 3 klarineaus voor Harmonie Excelsior. “Sindsdien hebben we ontzettend veel kunnen doen en helpen met de stichting. Gemiddeld krijgen we nu per jaar zo’n vijftig aanvragen, die we nagenoeg allemaal honoreren. Men weet ons inmiddels goed te vinden”, lacht Marieke Neesen, die samen met Dick Bootsman en Ron Wolters het bestuur vormt. “Ook is er een aantal vaste doelen die wij elk jaar ondersteunen.” Zo dragen ze Stichting Je Mag Er Zijn Noord-Holland en de Voedselbank Langedijk een heel warm hart toe, en kunnen de bewoners van de zorgwoningen van Meander jaarlijks rekenen op een heerlijk kerstdiner namens de steun van St. Lief Langedijk. “Maar eigenlijk kun je er niet een paar noemen, er zijn in die tien jaar zo ontzettend veel mooie evenementen, activiteiten en initiatieven geweest die wij hebben kunnen steunen.” 

Veel meer dan geld alleen

Stichting Lief Langedijk ondersteunt kortgezegd maatschappelijke doelen in Dijk en Waard (hoofdzakelijk binnen de grenzen van het voormalige Langedijk), door middel van giften. Dat is de korte versie, want Lief Langedijk doet zoveel meer. Marieke Neesen legt uit: “Eigenlijk komen wij het liefst pas in actie aan het einde van elk traject. Als ons wordt gevraagd om steun, zien wij graag wat er al is georganiseerd om het geld bijeen te krijgen, wat hebben de vragers al gedaan om bij hun doel te komen. Als we daarbij kunnen adviseren doen wij dat overigens ook heel graag. Inmiddels zijn wij ervaringsdeskundigen geworden op allerlei gebied, van subsidie aanvraag bij de gemeente tot hoe je een pr campagne opstart.” Naast financiële ondersteuning bekostigt Stichting Lief Langedijk ook een cursus Fondsenwerving, gegeven door IdeeDoet. In drie avonden krijgen de deelnemers allerlei informatie over fondsenwerving, sponsoring, maar ook over de activiteitensubsidie van de gemeente, informatie over de Stichting Doesgoed, en welke regionale fondsen er zijn. De deelnemers waren enthousiast, hebben veel geleerd en proberen elkaar ook te helpen. “Dat moedigen wij uiteraard ook van harte aan”, vertelt Marieke enthousiast. “Als je samenwerkt word je sterker, dat bewijst Stichting Doesgoed heel mooi vind ik, die stichtingen en bedrijfsleven aan elkaar koppelt. Wij zijn dan ook met alle liefde tot 2025 partner en supersponsor van Doesgoed.”

Wanneer mensen een aanvraag doen via de website www.lieflangedijk.nl wil het bestuur de aanvrager het liefst persoonlijk uitnodigen voor een persoonlijk gesprek, waarin de aanvraag kan worden toegelicht en gemotiveerd. “Dat gebeurt hier bij mij aan de keukentafel en is geen auditie hoor”, lacht Marieke. “Maar we vinden het belangrijk om te horen wat er precies nodig is en wat wij daarin kunnen betekenen. Soms is het doel al bereikt met een kleine financiële injectie, maar regelmatig is er ook hulp nodig die substantiëler is van aard en een meerjarenplan nodig heeft. Dan helpen we bijvoorbeeld in contact te komen met iemand die in ons netwerk zit, of we wijzen hem de weg naar een subsidie aanvraag bij de gemeente. Maar ook hele concrete wensen komen voorbij. Het resultaat is sowieso altijd positief, ik kom maar zelden teleurgestelde mensen tegen!”

Tien jaar geleden had Marieke niet kunnen bedenken en hoe belangrijk en professioneel haar stichting inmiddels is. “Er gaat heel wat tijd en energie in zitten, en ik klets me soms de blaren op mijn tong, maar ik krijg er ook ontzettend veel positieve energie door terug. Je geeft alleen maar weg, eigenlijk verdien jij bloemen!’, zei laatst iemand tegen mij. Maar het is juist zo mooi om te geven en te kunnen helpen waar we kunnen. Overigens zou ik dit niet kunnen doen zonder Ron Wolters en Dick Bootsman!” 

Het 10-jarig jubileum wordt gevierd op de manier die Marieke het liefst ziet, met veel muziek en aandacht voor lokaal talent. Zo werd de tiende editie van het jaarlijkse Lief Langedijk Concert op 3 en 4 november al groots en meeslepend gevierd in de Allemanskerk, optredens en de uitreiking van de 7e Martin Neesen Prijs aan Chantel Veer. Iedereen kan nu nomineren voor de Martin Neesen Prijs 2023 via de website. De viering van 10 jaar Stichting Lief Langedijk zal zondag a.s. plaatsvinden in theater De Binding, waar muzikale talenten van de gemeente Dijk en Waard in de spotlights zullen staan. “Ik wilde echt iets leuks doen, iets bijzonders en wat is er fijner dan lokaal talent de kans geven om zich te presenteren aan een groot publiek?” Naast het optreden op 11 december in De Binding, hebben de talenten ook allemaal een nummer op mogen nemen met Theo de Jong in Broek op Langedijk. “Hij heeft een muziekstudio in zijn woonkamer en met muzikale ondersteuning van zijn zoon Eg heeft hij tien prachtige songs opgenomen, die allemaal op de cd ‘Uiteraard uit Dijk en Waard’ staan. Alle bezoekers van deze bijzondere middag, naast familie en vrienden van de talenten ook vertegenwoordigers van de vele organisaties die in de tien jaar door Stichting Lief Langedijk zijn gesteund, krijgen deze cd mee naar huis. 


De jongeren van Artquake hebben een gelegenheidsgroepje gevormd, genaamd ‘Prins Blitz’ - MARJOLEIN ANSINK FOTOGRAFIE

“Een voorbeeld? Via cultureel jongerenplatfom Artquake zingen en spelen Sammy Bakker en Amber Alora een liedje, maar ook theatermaker Geert van Diepen, en bekend als columnist van deze krant, zingt een prachtig zelfgeschreven nummer. Via Hans Peerdeman is de jonge pianist Dominique Deen afgevaardigd die een bijzonder stuk speelt, het Howl’s Moving Castle Theme, en ook Popschool Your Song is vertegenwoordigd door maar liefst acht meiden die voor dit feest een meidengroep hebben gevormd. Saxofonist Thomas Keizer speelt een eigen geschreven kerstlied ‘1 dag langer Kerstmis’. Overigens hebben ook de jongeren van Artquake een gelegenheidsgroepje gevormd, genaamd ‘Prins Blitz’. Zij zullen het zelfgeschreven nummer ‘’Fade away” ten gehore brengen”, lacht Marieke enthousiast. Overigens is de ondertitel van de CD Volume 1, waarmee ik aangeef dat de intentie er is om dit vaker te gaan doen!” 


De talenten zijn goed vertegenwoordigd op het jubileumfeest. - MARJOLEIN ANSINK FOTOGRAFIE

Kortom: een bijzondere middag staat op het programma, waarmee het tienjarig jubileum in stijl wordt afgesloten. En voor wie er niet bij kan zijn, kan het concert op 11 december via livestream bekeken worden op het youtube kanaal Lief Langedijk of ook live worden beluisterd op internetradiostation Visual FM, vanaf 16.00 uur.

Afbeelding
Scooterrijder aangereden in Zuid-Scharwoude 112-nieuws 7 feb, 15:52
Afbeelding
Dit is wat Noord-Hollanders doen voor slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië Algemeen 7 feb, 15:43
Afbeelding
Reizigers geven station Heerhugowaard een dikke voldoende Algemeen 7 feb, 14:06
Afbeelding
Team De Reiger van Esdégé-Reigersdaal Nederlands kampioen biljarten Sport 7 feb, 10:39
Afbeelding
STAP-regeling aangescherpt: herstart 28 februari Algemeen 7 feb, 10:28
Afbeelding
Recordaantal partijen doet mee aan waterschapsverkiezingen Algemeen 7 feb, 09:16
Afbeelding
LSVV had een gelijkspel uit tegen Vitesse '22 verdiend Algemeen 7 feb, 08:22
Afbeelding
Energiecoaches geven bespaartips tijdens inloopspreekuren Algemeen 7 feb, 07:59
Afbeelding
Hoogwoudse Mirjam Kaijer wint Vrouw in de Media Award Algemeen 6 feb, 22:17
Afbeelding
Stuijt Infra GWW sleept punt uit de brand na late comeback Sport 6 feb, 16:29
Afbeelding
FC Marlène in beker onderuit in slotseconden Sport 6 feb, 12:34
Afbeelding
Groots genoten van concert Over de brug Algemeen 6 feb, 12:21
Afbeelding
Veel sportverenigingen hebben een AED, maar die is niet altijd bereikbaar Algemeen 6 feb, 10:44