Wethouder Groot schrijft brieven voor de mensenrechten

Algemeen
Wethouder Annette Groot schrijft een brief om aandacht te vragen voor mensenrechtenschendingen in de wereld.
Wethouder Annette Groot schrijft een brief om aandacht te vragen voor mensenrechtenschendingen in de wereld. (Foto: Fer Korver Fotografie)

DIJK EN WAARD - Met de regenboogvlag nog op haar wangen - het is immers ook Paarse Vrijdag - streek wethouder Annette Groot vrijdagmiddag 9 december neer aan de tafel van de werkgroep Dijk en Waard van Amnesty International. In het kader van de Internationale Dag van de Rechten van de Mens, die elk jaar op 10 december gehouden wordt, organiseerde Amnesty de actie ‘Write for Rights’.

Wereldwijd worden jaarlijks rond 10 december miljoenen brieven worden geschreven tegen onrecht. Voor mensen die onterecht vastzitten, of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Omdat de gemeente Dijk en Waard een groot belang hecht aan de mensenrechten, schreven ook de wethouders Annette Groot en Gerard Rep een brief. Burgemeester Maarten Poorter zou ook een brief komen schrijven, maar was verhinderd wegens ziekte.

Cecilia, Joana en Netsai

Dit jaar komen wordt onder meer actie gevoerd voor Cecillia, Joana en Netsai. In 2020 namen ze deel aan een demonstratie tegen de regering in hun land, Zimbabwe. Ze werden gearresteerd, met een zak over hun hoofd in een auto geduwd en naar een plek buiten de stad gereden. Daar werden ze gruwelijk mishandeld en seksueel misbruikt. In het ziekenhuis mochten ze niet met journalisten praten. Nadat ze enkele daders van de aanval hadden geïdentificeerd, werden de vrouwen ook nog eens aangeklaagd. Ze zouden de beschuldigingen van seksueel geweld hebben verzonnen. Op dit moment loopt de rechtszaak tegen hen nog. Als ze worden veroordeeld riskeren ze een jarenlange gevangenisstraf. We vragen om de aanklachten in te trekken.

Actievoeren heeft nut

Het heeft wel degelijk zin om actie te voeren, benadrukt Wil Rooijakkers van de Amnesty-werkgroep Dijk en Waard. “Eerder voerden we actie voor Magai Matiop Ngong uit Zuid-Sudan. Op 22 maart 2022 werd hij vrijgelaten nadat hij in 2019 op vijftienarige leeftijd ter dood werd veroordeeld. Tijdens de Write for Rights schreven meer dan 765.000 mensen brieven voor hem.”

Meer weten? Kijk op dijkenwaard.amnesty.nl.