Regenboogvlaggen en gekleurde nagels op Paarse Vrijdag

Algemeen
Met een speciale Paarse Vrijdag-bus toerde wethouder Groot (r) langs de scholen in Dijk en Waard.
Met een speciale Paarse Vrijdag-bus toerde wethouder Groot (r) langs de scholen in Dijk en Waard. (Foto: Fer Korver Fotografie)

DIJK EN WAARD - In de gemeente Dijk en Waard kun je zijn wie je bent. Om dat te benadrukken werd vandaag Paarse Vrijdag gevierd. Deze dag is in het leven geroepen om te laten dat het niet uitmaakt of je homo, hetero, lesbisch, biseksueel, transgender of anders bent. Op de scholen in Dijk en Waard droegen leraren en leerlingen deze dag paarse kleding om hun die boodschap uit te dragen.

“Het begon met een gezamenlijk ontbijt in het kader van Coming Out Day in oktober. In het gemeentehuis wisselden leerlingen van zeven middelbare scholen in Dijk en Waard ideeën uit over hoe zij Paarse Vrijdag vierden op school en hoe ze het thema ‘anders en jezelf mogen zijn’ verder vorm wilden geven”, vertelt Ellen Touray van MET Heerhugowaard. “Wethouder Groot gaf aan dat Dijk en Waard, als Regenbooggemeente, deze samenwerking en initiatieven wilde stimuleren en dat ze graag op bezoek kwam bij de scholen. En zo ontstond er een mooi plan om Dijk en Waard vrijdag 9 december paars te kleuren.

Gelijkheid, diversiteit en verbondenheid

Op verschillende manieren heeft de gemeente zich laten zien en horen op Paarse Vrijdag. Zo werd bij het gemeentehuis en bij De Binding de regenboogvlag gehesen. Wethouder Annette Groot ging op tournee langs de zes middelbare scholen in de gemeente. Dat deed ze samen met medewerkers van MET Heerhugowaard. Alle scholen organiseerden activiteiten en besteedden aandacht aan Paarse Vrijdag in hun lesprogramma’s. Zo vormde de dag bij Focus/Huygens, waar de tournee ‘s morgens werd afgetrapt, de afsluiting van de Week van Gelijkheid, waarin alles draaide om het streven naar gelijkheid, diversiteit en verbondenheid binnen de school en de wereld daarbuiten.  


De boodschap is duidelijk: in Dijk en Waard mag je zijn wie je bent. - (Foto: Fer Korver Fotografie)

Persoonlijke verhalen

Bij de opening maakten enkele aangrijpende persoonlijke verhalen diepe indruk. Een docent vertelde dat zij als jongen is geboren en hoe ‘hij’ uiteindelijk transformeerde tot ‘zij’. Daarna gaf een leerling een presentatie over hoe hij vroeger gepest werd omdat hij anders was en in zijn tienerjaren ontdekte dat hij homo was. Deze erkenning gaf hem het gevoel dat hij compleet was. Hij zei: “Het heeft mij sterker gemaakt, ik ben veerkrachtiger en trek mij niets meer aan wat mensen van mij vinden.’ Wethouder Groot sloot in haar openingspraatje bij die woorden aan: “Als gemeente willen we dat álle mensen gezien worden en dat iedereen in Dijk en Waard zichzelf kan zijn.”

Waarom juist paars?

In een speciale, met regenbogen versierde bus trok Groot vervolgens verder naar de andere scholen. Ook bij Vonk (voormalig Clusius), het Huygens College (locatie Middenweg), Dijk en Waard College en de twee locaties van het Trinitas College ging ze het gesprek met leerlingen en docenten aan over gelijkwaardigheid, sociale acceptatie en respect voor iedereen. Elke school had op zijn eigen manier invulling gegeven aan Paarse Vrijdag. Zo liepen de docenten op het Huygens College in speciaal ontworpen paarse truien met logo achterop. Ook werd hier uitgelegd waarom juist de kleur paars aan deze dag gekoppeld is. Verder werden op de verschillende scholen vrolijke cakejes met paarse fondant uitgedeeld, lagen er paarse lopers, waren er diverse creatieve uitingen waaronder eigengemaakte regenboogspeldjes en meer ludieke acties. Uiteraard liet ook wethouder Groot haar gezicht schminken met een regenboogvlag en kregen haar nagels een vrolijk paars laklaagje.


Uiteraard liet Annette Groot haar nagels lakken in een vrolijk kleurtje. - (Foto: Fer Korver Fotografie)

Ellen kijkt terug op een leerzame dag. “De sfeer was goed en er werden open gesprekken gevoerd. Ik wil graag eindigen met een inspirerende quote van een van de organisatoren: ‘Paars staat voor liefde en liefde is voor iedereen’. En zo is het, het gaat erom dat je mag zijn wie je bent en dat daar respect voor is.”