Jolanda eert overleden echtgenoot met deelname aan Sunrise Walk

Algemeen
Jolanda: 'Arno is er niet meer, maar uit zijn naam ga ik door om deze vreselijke ziekte uit de wereld te helpen.'
Jolanda: 'Arno is er niet meer, maar uit zijn naam ga ik door om deze vreselijke ziekte uit de wereld te helpen.' (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Twee jaar geleden stortte de wereld van Jolanda ter Woorst en haar man Arno in. Er werd bij hem bulbaire ALS gediagnosticeerd, een ziekte waarbij de spieren voor het spreken en slikken als eerste worden aangetast.

Slechts twintig maanden na zijn diagnose overleed Arno. Jolanda heeft nu als doel om ALS zo snel mogelijk de wereld uit te helpen en nog meer bekendheid te geven. Daarom loopt ze mee met de ALS Sunrise Walk, vrijdagnacht 10 februari door hartje Utrecht. Zij doet dit met een team om zo veel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar behandeling en genezing van ALS en aanverwante ziekten als PSMA en PLS. En ze vraagt jou om te helpen.

‘Samen zorgen we ervoor dat ALS straks geen doodvonnis meer is!’

Vele Heerhugowaarders kennen Jolanda als kinderfysiotherapeut, als voorvechter van een gezonde levensstijl voor kinderen en als een van de oprichters van speel-o-theek De Zusjes. Tegenwoordig is ze coördinator van Het Slimste Huis in Alkmaar. Een project dat ze samen met haar man Arno had aangegrepen, maar het lot besliste anders. Jolanda: “ALS is niet te bevatten, je wordt geleefd. De snelheid waarmee je dingen moet realiseren, moet accepteren en weer door moet, is bizar. Dat je lichaam je zó in de steek kan laten, is enorm moeilijk te accepteren. Maar je móet, want nu is er nog niets aan te doen. Het zou zo fijn zijn als deze ziekte ophoudt!”

Ingehaald door de werkelijkheid

De diagnose van Arno was voor het koppel als een immense aardbeving. Na de eerste schok, was het eerste wat Jolanda en haar man dachten: ‘We gaan door tot de werkelijkheid ons inhaalt’. Vanaf het begin hebben ze keihard gestreden tegen de ziekte. Zo deed Arno onder meer mee aan medicijnonderzoek. In januari 2021 werd er via het werk voor Arno een ALS-Bingo georganiseerd, waarmee het geweldige bedrag van € 13.508,- is opgehaald. Maar na ruim anderhalf jaar haalde de werkelijkheid Jolanda en Arno toch in... Twintig maanden na zijn diagnose, op 23 juni 2022, overleed Arno. 

ALS de wereld uit

Jolanda heeft als doel dat ALS zo snel mogelijk de wereld uit is en dat het nog meer bekendheid krijgt. “Arno is er niet meer, maar in zijn naam ga ik door. Zo is zijn dood tenminste niet voor niets geweest.” Tijdens de eerste editie van de ALS Sunrise Walk kon Jolanda helaas niet meedoen. Dit jaar is ze des te gemotiveerder. Ze heeft een enorme verzendlijst aangemaakt om mensen op de hoogte te houden van de voortgang rondom de ALS Sunrise Walk. Door haar contacten regelmatig updates te sturen, krijgt ze al veel donaties binnen en zijn er ook al mensen die hebben toegezegd om zelf mee te lopen. Jolanda: “Door zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar behandeling en genezing van ALS en de verwante ziekten PSMA en PLS komen we hopelijk steeds dichterbij een wereld waar ALS geen doodvonnis meer is.”

Team Arno

Meedoen aan de ALS Sunrise Walk doet Jolanda niet alleen. Samen met ‘Team Arno’ wandelt Jolanda in de nacht van 10 op 11 februari door de Utrechtse straten. “Geweldig dat mensen mee willen lopen om samen met mij geld op te halen en Arno op deze manier te gedenken. Zo fijn dat mensen Arno en mij niet vergeten.” Tijdens de ALS Sunrise Walk hoopt Jolanda veel geld op te halen, maar bovenal verwacht zij een fijn samenzijn, saamhorigheid en aandacht voor ALS. Wil je Team Arno steunen in de strijd tegen ALS? Doneer dan via de teamactiepagina of de QR code of loop ook mee tijdens deze bijzondere nachtelijke wandeltocht. Alvast bedankt namens Arno!

Meer informatie over ALS en aanverwante ziekten vind je op www.als.nl. Lees alles over de Sunrise Walk op www.alssunrisewalk.nl