Volkstuindersvereniging Langedijk relevanter dan ooit

Algemeen
Stef Koopman, voorzitter van Volkstuindersvereniging Langedijk, geeft ook de cursus moestuin.
Stef Koopman, voorzitter van Volkstuindersvereniging Langedijk, geeft ook de cursus moestuin. (Foto: AGHeeremansPhotography)

NOORD-SCHARWOUDE - Wie denkt dat een volkstuintje iets voor oude mannetjes met teveel tijd is, heeft het verkeerd! Steeds meer mensen willen zelfvoorzienend zijn en dat geldt ook voor het verbouwen van eigen groente en fruit. Menigeen begint echter enthousiast in een hoekje van de tuin, maar ziet de oogst dikwijls verloren gaan door de weersomstandigheden, concurrentie van vogels, slakken en ander gespuis, of door een verkeerde manier van zaaien en planten.

Biologisch boeren en zelfvoorzienend zijn is weer helemaal ‘in’

Stef Koopman, voorzitter van Volkstuindersvereniging Langedijk aan de Potjesdam in Noord-Scharwoude besloot zijn uitgebreide kennis te delen, en geeft een beginnerscursus moestuin.

“De Volkstuinvereniging Langedijk bestaat volgend jaar 50 jaar en bloeit als nooit te voren. Dat komt mede doordat we sinds ons 40-jarige jubileum een cursus aanbieden. De reden was destijds dat er sinds de start van onze vereniging steeds meer lege tuintjes op ons complex aan de Potjesdam ontstonden. De eerste leden waren destijds allemaal kinderen van tuinders of tuinders zelf die op leeftijd raakten. En met het vorderen van de leeftijd ontstond er leegloop op het complex. We moesten wat.”

Mooie hobby in de buitenlucht

In 2014 besloot Stef eens te zoeken naar een cursus bij Teleac. “Die bleek er niet te zijn, zodat ik er zelf maar een samenstelde. Het cursusboek bestaat inmiddels uit zeventig pagina’s!” De eerste editie van de cursus was meteen een groot succes. “We hadden maar liefst veertig cursisten. De klas moest zelfs gesplitst worden. Dit leidde er ook toe dat ons complex intussen weer helemaal gevuld is met hobbytuinders. Ook de jaren erna bleef de cursus gewild en kregen we laaiend enthousiaste reacties op de inhoud. Een mens is nooit uitgeleerd.”


Aan de Potjesdam is er altijd wel werk te doen. - Foto: AGHeeremansPhotography

Naast het heerlijke en eerlijke eten dat het oplevert en is het een mooie hobby die in de buitenlucht kan worden uitgeoefend, heeft de Volkstuinvereniging van Langedijk ook een sociale functie. Stef legt uit: “Menigeen legt zijn of haar hele ziel en zaligheid in de kweek van groente. We wisselen via onze kraam bij het clubgebouw ook gekweekte groente met elkaar uit. Al is menigeen ook in staat op 100 vierkante meter de eigen groente voor een heel jaar te kweken. We zijn in deze tijd van meer aandacht voor het biologisch boeren relevanter dan ooit! En de coronaperiode bracht ons ook nog eens nieuwe leden aan. De mens wil toch graag naar buiten en tuinieren was toegestaan. En tja, eenmaal besmet met het tuindersvirus? Dan ga je door. Gaandeweg ervaart men dat je eigen groenten kweken, of met handen in de grond bezig zijn heel fijn is.”

Derde van alle leden is een dame

De gemiddelde leeftijd van de 160 leden is vijfenvijftig en laat zien dat de club groeit en bloeit. “Bovendien bestaat een derde van alle leden tegenwoordig uit dames die de percelen bewerken! Het mooie is ook, dat mocht je door ziekte of zeer niet kunnen tuinieren we elkaar gewoon bijstaan. Er is geen enkele concurrentie aanwezig over de grootste kool of de mooiste aardbeien.”

Aanmelden voor de cursus

Meer weten en meedoen? De cursus bestaat uit drie donderdagavonden van 20.00 tot 22.00 uur op achtereenvolgens 9 en 23 februari en 9 maart. “Op die avonden behandelen we tien hoofdstukken in het cursusboek dat u uiteraard meekrijgt. Met onderwerpen als Welk gereedschap gebruik ik? Hoe deel ik mijn tuin in? Of… hoe tuinier ik op mijn balkon? Wanneer en hoe snoei ik fruitbomen? Welke zaden zijn er? Wanneer plant je deze. Hoe bewaar ik mijn oogst? En, kan dat bewaren bijv. ook buiten de vriezer ook mogelijk? Alles komt op de cursus voorbij. Uiteraard is er ook alle ruimte voor vragen en het uitwisselen van tips.”

Het cursusgeld bedraagt slechts dertig euro voor niet leden, en twintig voor leden, en vloeit volledig in de verenigingskas. Meld u voor 7 februari aan bij Stef Koopman, accordeons@quicknet.nl.

De cursuslocatie is het VTV clubgebouw aan de Potjesdam 6 in Zuid-Scharwoude