Kaj ter Borgh is gespecialiseerd in stillevenfotografie

Algemeen
Kaj ter Borgh fotografeert graag stillevens. 'Fotografie is in feite schilderen met licht'.
Kaj ter Borgh fotografeert graag stillevens. 'Fotografie is in feite schilderen met licht'. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD – Eigenlijk zou fotograaf Kaj ter Borgh meer moeten exposeren. Op zijn site staan prachtige foto’s, die veel creativiteit uitstralen. De Heerhugowaarder besloot zich tijdens zijn opleiding aan de Fotoacademie te specialiseren in stillevenfotografie. “Het begon als een opdracht in de studio van de Fotoacademie en dat sloeg aan bij mij.”

Naast al zijn aandacht voor de fotografie is Kaj ook sportief bezig. “Ik doe veel aan mountainbiken en golfsurfen. En fotograferen. Hobby en werk. Eigenlijk wist ik al heel snel dat ik fotograaf wilde worden. Van huis uit was ik al creatief en daarnaast ben ik mijn moeder erg dankbaar die mij altijd helpt met het samenstellen van de stillevens van bloemen en fruit. Als de compositie klaar is kan ik aan het werk. Mijn foto’s hangen op verschillende plekken, zoals bij Kunstuitleen Alkmaar en in Kunstkerk Sint Pancras. Ik fotografeer voor grote kledingmerken, zoals Tommy Hilfiger, VK en Karl Lagerveld. Ik heb veel werken verkocht in de afgelopen jaren en er hangen ook foto’s in restaurants en andere locaties. Ik heb regelmatig geexposeerd en zou graag weer een mooie expositie willen houden. Ik ben op zoek naar interessante locaties. Mijn foto’s moeten een plek krijgen. Een podium om tentoongesteld te worden. In september is er de Kunstroute Heerhugowaard bij het Poldermuseum. Daar ben ik ook bij en daar gaan we weer een mooie happening van maken.’’

Geschilderde stillevens

Kaj raakte geïnspireerd door de zeventiende- en achttiende-eeuwse schilderstillevens. Zoals die van de bekende zeventiende-eeuwse schilders als Pieter Claez, die beroemd is om zijn stillevens met de dood als thema (‘vanitas’). “Ik vind het gebruik van licht in zijn composities, plus de symboliek ervan, zeer interessant. Het is ook toepasbaar in de fotografie, want fotografie is in feite schilderen met licht. Het maken van fotografische stillevens is voor mij een soort levensfilosofie: het zet je aan het denken over wie, wat, hoe en waarom en grote thema’s als leven en dood. Door deze werken te maken krijg je meer begrip en bewonder je meer de schoonheid van de objecten en de producten waar je mee leeft en van leeft.”


Afval

Kaj maakt zich ook zorgen om de natuur, de toekomst en het milieu. “Naast alles wat ik nu doe, wil ik mij graag breder gaan oriënteren. De samenwerking met mijn moeder, die gespecialiseerd is in bloemsierkunst, blijf ik doen. Maar daarnaast zoek ik andere uitdagingen. Voor mijn volgende project ga ik met afval werken. Ik moet alles nog uitwerken, maar aankomende lente wil ik ermee beginnen. Ik ga afval verzamelen op de stranden in Spanje in Nederland. Een stilleven maken van afval kost veel tijd; eerst moet je alles uitschetsen, daarna ga je in de weer met het verzamelen en uitzoeken van de objecten. Grote vraag is: hoe reageert een object op of in een bepaald licht. Voor mij is dit project een grote uitdaging.’’

Te koop

De werken van Kaj ter Borgh zijn te koop. “Belangstellenden kunnen mijn werk op mijn website bekijken, maar ik kan ook persoonlijk langskomen met fotowerken en mijn portfolio zodat men kan zien of de afbeelding bij het interieur past. Alle werken hebben een oplage van zes stuks.’’ Op de site staan ook prachtige culinaire foto’s, vaak samengesteld door Kaj en zijn moeder, maar soms ook door chef-koks van bekende lokale restaurants.

Meer informatie over de kunstwerken van Kaj ter Borgh vind je op www.kajterborgh.nl. Of bel Kaj via 06-14787670.