Dirigent Jasper Teule is trots op zangkoren Vocal Playground

Algemeen
Muziek is Jaspers lust en zijn leven.
Muziek is Jaspers lust en zijn leven. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD – Jasper Teule, basgitarist en dirigent van diverse Vocal Playground zangkoren, staat zaterdag 28 en zondag 29 januari in het Vrij Zijn theater in Alkmaar. “We geven drie voorstellingen in het Vrijzijn theater en die zijn allemaal uitverkocht. We hebben er heel veel zin in!’’ 

Na de coronaperiode, waar slechts online werd geoefend, kan er eindelijk weer ‘live’ worden opgetreden. Een leuk detail is dat Jaspers zoon Jip (19) meedoet als drummer in de begeleidingsband. “Jip is onlangs aangenomen op het Conservatorium in Haarlem. Hij doet het fantastisch en daar ben ik erg trots op.’’ Jasper Teule woont aan de Ambachtsdijk in Oudkarspel en heeft achter zijn huis een muziekstudio waar onder meer zanglessen en workshops worden gegeven door Sasja Dries (partner) en hij met zoon Jip vele uren doorbrengt.

Muziekcafé Birdland

Jasper is geboren in Amsterdam, waar hij minder dan een jaar heeft gewoond. Via Amstelveen belandde hij op zevenjarige leeftijd in Bergen. “Daar had ik een buurman die viool speelde. Ik vond dat geweldig en vanaf dat moment voelde ik dat ik later muzikant wilde worden. Dat was magisch.” Muzikant worden is hem gelukt. Alleen werd het geen viool maar basgitaar. “Voordat ik werd aangenomen op het Conservatorium in Hilversum speelde ik vanaf mijn dertiende bij lokale bandjes en kwam ik in contact met gitarist Jimmy Karakusevic, die me in zijn muziekcafé Birdland in Alkmaar liet spelen met onder anderen Rosa King, Hans Dulfer, Benjamin Herman en Jan Akkerman. Daar maakte ik echt muziekmeters en leerde wat grooven was.” 

The Pilgrims

“Ik heb het Conservatorium in Hilversum niet afgemaakt. Dat kwam omdat ik al veel speelde en muziek schreef voor sterreclames en korte speelfilms. Toen werd ik gevraagd voor de band The Pilgrims. Ik was 21 jaar, stopte met mijn opleiding en bandjes, en koos voor deze punkrockband waarmee wij vier cd’s opnamen en heel veel speelden in Nederland en daarbuiten. De band bestond uit muzikanten waar ik zelf vaak naar ging kijken zoals Leon Klaassen (bekend van Powerplay) en Persijn Joling (onder anderen Candy Dulfer). Het was als in een jongensboek, dat voor mij een jaar of tien duurde. Vier of vijf optredens speelden we in de week.’’ Maar er waren ook periodes dat er niet gespeeld werd. “Dan vielen de inkomsten weg. In zo’n periode heb ik samen met Reniet Vrieze (zanger van de Pilgrims) de popkoren van Vocal Playground opgericht. Dat is nu al 28 jaar geleden en ik ben er supertrots op dat ze nog steeds bestaan. Elke repetitie is een feestje! Ik geef als dirigent en arrangeur samen met Sasja leiding aan de koren, we oefenen iedere week en treden elk half jaar op. Op dit moment zijn er vier Vocal Playgrounds: twee in Waarland, en twee in Alkmaar.”


Jasper bouwde een schat aan muzikale ervaring op die hem nu goed van pas komen. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Album

Jasper heeft het drukke muzikale leven enige jaren geleden al de rug toegekeerd. “Ik heb bewust een stapje teruggedaan. De tijd van The Pilgrims is een mooie periode geweest. Daarna(ast) heb ik veel theaterwerk gedaan met onder meer Samba Salad en het Scapinoballet. Na vijfentwintig jaar busje in, busje uit en onregelmatige tijden was het genoeg geweest met touren. Ik heb nu meer tijd voor het leven dicht om mij heen, mijn lief, kinderen, onze plek, familie en vrienden. Het klinkt soms nog gek in mijn eigen oren, maar ik voel me ongelooflijk rijk en tevreden. Ik ben bijvoorbeeld nu een album aan het schrijven, daar heb ik nu tijd voor. Het heet ‘Message from Nobody’ en gaat over wat er op dit moment gaande is in de wereld. Geinspireerd op de muziek zijn er schilderijen gemaakt. Deze worden filmisch afgebeeld op flarden filmdoek. Tussen de stukken in reclameert een meesterverteller verhalen en gedichten. Als muzikant heb je de mogelijkheid om te vangen wat er speelt en dat te uiten in muziek. Ik hoop dat mijn muziek iets raakt, bewust maakt en iets in beweging zet. De stijl varieert van licht klassiek tot heavy rock. We denken eerst aan een aantal try-outs om te kijken of het goed voelt en hoe het aankomt bij publiek.” 

Movies 4

Een van de populairste thema’s van Vocal Playground is filmmuziek. Grenzeloos wat betreft oorsprong, stijl, taal en cultuur. Muziek die voor film is geschreven is rijk aan sfeer en vaak onbekend gebleven voor het grote publiek. Arrangeurs Jasper Teule en Sasja Dries storten zich voor dit thema op tien meer of minder bekende muzikale pareltjes. “Vocal Playground bestaat nu 28 jaar en laat zich niet makkelijk vangen in een bepaalde stijl of richting. De ontdekkingstocht door het onuitputtelijke koorlandschap blijft doorgaan. De stukken worden exclusief voor Vocal Playground meerstemmig gearrangeerd. Na twintig lessen volgt in het tweede weekend van juli een optreden in een sfeervol bioscoopje met bijpassende clips op het filmdoek. 

Belangstellenden vanaf 13 jaar die graag zingen en toon kunnen houden zijn van harte welkom op de eerste repetitie van Vocal Playground. De eerste (proef)les is gratis. Er wordt gerepeteerd in Dorpshuis Waarland, dinsdag 7 februari van 19.15 tot 20.30 en van 21.00 tot 22.15 uur en in het Vrij Zijn theater in Alkmaar, donderdag 9 februari van 19.15 tot 20.30 en van 21.00 tot 22.15 uur. Aanmelden is niet nodig. Meer weten? Bel 06-22937592 of mail naar info@vocalplayground.nl. Kosten per les: 7,50.

RUUD DE WAARD