Ben Harpenau alias ‘Harpie’ op 57-jarige leeftijd overleden

Algemeen
'Harpie' was een bekende verschijning in Langedijk en omgeving.
'Harpie' was een bekende verschijning in Langedijk en omgeving. (Foto: Archief)

DIJK EN WAARD - Componist, pianist, dichter en hondenliefhebber Ben Harpenau is dinsdag 24 januari op 57-jarige leeftijd overleden.

Ben was een opvallende verschijning in Langedijk, die ondanks zijn ziekte - hij leed aan de zeer zeldzame ziekte van Hunter, volop van zich deed spreken. Was het niet met zijn uitlaatservice Harpie, die hij 20 jaar runde, dan wel met zijn prachtige, poëtisch pianomuziek. Ben wist ondanks zijn doofheid, ademhalingsklachten en de ernstige gewrichtsbeperkingen in zijn handen en vingers (’klauwhanden’, zoals hij zelf zei) zijn kunstenaarschap als componist en pianist volledig in zijn leven te integreren. 

Nadat het busje van zijn uitlaatservice eind december van dat jaar na een ongeval total loss raakte, organiseerde dorpsgenoten een benefietavond voor hem in restaurant De Burg. Met de ruim 8.000 euro die dat evenement opleverde, kon hij een nieuwe hondenuitlaatbus aanschaffen.

Documentaire

In 2011 maakte de NTR de documentaire ‘Ik ben die ik ben’ over hem. 

Ben probeerde, ondanks zijn fysieke beperkingen, alles uit het leven te halen en maakte daarmee op veel Langedijkers een onuitwisbare indruk. Hij zal door velen gemist worden.

Bekijk hier de documentaire over Ben Harpenau: