Levensloop van een Langedijker

Algemeen
Dit Langedijker schip is 130 jaar oud en heeft al heel wat meegemaakt...
Dit Langedijker schip is 130 jaar oud en heeft al heel wat meegemaakt... (Foto: aangeleverd)

BROEK OP LANGEDIJK - Op 16 januari 1893 werd in Leiderdorp het contact getekend voor ‘Eene nieuw te maken ijzeren Langendijker’ die in mei van dat jaar van stapel liep. Het is dus 130 jaar geleden dat het schip in aanbouw was. Reden voor Nico Vader om hier een interessante lezing over te houden.

“Het verhaal van dit oudste Langedijker schip begint ermee dat een jonge tuinderszoon uit Waarland schippersknecht wordt bij een Langedijker Damschuitschipper en verliefd wordt op de dochter van zijn baas. Daarna maakt het schip heel wat avonturen mee. Doordat er zóveel met het schip is gedaan en op zoveel verschillende plaatsen, krijg je een prachtig gedetailleerd beeld over ontwikkelingen in Nederland. Om wat te noemen, het begrip ‘Langendijker-schip’, van hout naar staal, van zeil naar motor, ansjovisserij vanuit Kolhorn, aanleg van de Wieringermeer en de Afsluitdijk, functie als waterboot, aanleg van de Noordoostpolder en Randmeren, drinkwater voor het eiland Urk, het spoorpont tussen Enkhuizen-Stavoren, met spoorwagens vol kool over de Zuiderzee enzovoorts! Uiteraard met unieke foto’s en filmbeelden.”

Je bent welkom op vrijdag 10 februari om 20.00 uur in het gebouw van Veldzorg, Dorpsstraat 86 in Broek op Langedijk (tegenover Marktzicht). De toegang is gratis. Aanmelden via varenderfgoed@langedijkwaterrijk.nl of 06-16261914. 

Deze lezing wordt mogelijk gemaakt door Lief Langedijk.