Corry en Jan ontmoetten elkaar op een kinderkamp en zijn nu 60 jaar getrouwd

Algemeen
Corry en Jan kijken terug op een mooi en reislustig leven.
Corry en Jan kijken terug op een mooi en reislustig leven. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD - Corry en Jan Schouten vierden hun 60-jarig huwelijksfeest een paar dagen na de officiële dag. Zondag 29 januari kwamen de naaste familieleden bijeen in Heer Hugo, waar genoten werd van een heerlijk diner. Een paar dagen later wrd het feest nog eens dunnetjes overgedaan met een paar goede vrienden. Dat gebeurde in huize Schouten in Heerhugowaard.

Corry Schouten, geboren en getogen in Haarlem als Corry van den Nouwland, bleef de stad trouw tot haar 22e. “Na de lagere school ging ik naar de huishoudschool. Ik wilde heel graag kleuterleidster worden, maar mijn vader besliste anders. Ik moest naar de huishoudschool, zodat ik later in de huishouding kon werken. Nadat ik van school kwam ging ik aan de slag bij een notarisgezin. Eén van mijn taken was het verzorgen van de kinderen, wat ik met veel plezier heb gedaan. Tijd voor hobby’s was er amper, maar zwemmen deed ik heel graag, liefst iedere dag.”

Kinderkamp

In de jaren zestig konden kinderen uit gezinnen die het niet zo breed hadden een weekje op kinderkamp. Deze kampen werden georganiseerd door de Haarlemse katholieke vereniging voor het gezin. ‘’Daar zag ik erg naar uit,’’ vertelt Corry. Het werd een week met allemaal verschillende kinderen en daar kwam ik ook Jan tegen. Het klikte maar het was nog geen verliefdheid. Na het kamp verloren we elkaar uit het oog. Maar een paar weken later zag ik Jan ineens langs rijden op zijn Sparta-brommer. We raakten in gesprek, kregen verkering en er kwam zelfs een verloving. Dat was een mooie periode die ik nooit zal vergeten.” Corry deed veel vrijwilligerswerk, onder meer in de kinderopvang en de laatste twintig jaar lang was vrijwilligster in de winkel van het Stedelijk Museum Alkmaar. “Pas vorig jaar, op mijn tachtigste verjaardag ben ik ermee gestopt.’’


Burgemeester Poorter kwam langs met een bos bloemen. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Armoede

Jan Schouten kwam in 1937 ter wereld in Haarlem. ‘’Ik heb geen leuke jeugd gehad’’, steekt hij direct van wal. “Toen de oorlog uitbrak was ik vier jaar. Ik had vier zussen, waarvan de oudste is overleden. In die tijd was het een en al armoede. Je had geen vriendjes om mee te spelen en alles draaide om de oorlog. Op het menu stonden tulpenbollen en suikerbieten... Ik zat op een katholieke basisschool en wilde daarna naar het seminarie, omdat ik priester wilde worden. Maar na een paar jaar ben ik met de opleiding gestopt en heb snel de MULO gedaan omdat ik in militaire dienst moest. Naast mijn maatschappelijk werd studie heb ik de bestuursacademie in Den Haag gedaan.

Zoals Corry al eerder vertelde: dat moment, het was december, dat we elkaar tegenkwamen in de Haarlemmerhout, vergeet ik nooit. We maakten een afspraak en melden ons aan voor het nieuwjaarsbal in het concertgebouw te Haarlem. Helaas had Corry haar vriendin meegenomen, die ik niet kon ‘lozen’, lacht Jan. Na drie jaar verkering verloofden we ons en trouwden op 29 januari 1963.

Mooie projecten

Corry en Jan kregen twee dochters, waarvan de oudste helaas op 48-jarige leeftijd is overleden. “We zijn in het rijke bezit van vier kleinkinderen”, vertelt Jan. “Na vier maanden gewerkt te hebben in Aalsmeer, werd ik benoemd in de gemeente Rijswijk op de sociale dienst. Daarna werkte ik als adjunct bij de gemeente Heemstede en in 1972 kwam ik bij de sociale dienst in Heerhugowaard. Hier heb ik samen met anderen mooie projecten mogen opzetten zoals het Jeugdwerkgarantieplan en het stadswachtenproject. Daarnaast was ik bestuurslid van Woonwaard, voorzitter van het Han Fortmann College en lid van de commissie van toezicht bij de gevangenis Zuiderbos.” Voor zijn verdiensten werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. 

Verre reizen

Het echtpaar kijkt terug op een mooi en reislustig leven met vakanties naar onder meer China, Zuid-Afrika, Brazilie en Israel, wat veel indruk op hen heeft gemaakt. “Die tijd ligt nu achter ons. We zijn op leeftijd en het verre reizen is te vermoeiend, hoewel een operareis naar Verona nog in het verschiet ligt.”