Veel sportverenigingen hebben een AED, maar die is niet altijd bereikbaar

Algemeen
 Op ongeveer twee derde van de sportverenigingen is een AED beschikbaar, maar deze zijn niet altijd bereikbaar als de vereniging dicht is.
Op ongeveer twee derde van de sportverenigingen is een AED beschikbaar, maar deze zijn niet altijd bereikbaar als de vereniging dicht is. (Foto: aangeleverd)

Op ongeveer twee derde van de sportverenigingen is een AED beschikbaar. Dat is een apparaat dat het hartritme kan herstellen bij een hartstilstand. Maar deze AED’s zijn lang niet altijd bereikbaar als de vereniging dicht is. Dat blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.

AED meestal binnen in de sportaccommodatie

Bij sportverenigingen is de AED meestal binnen in de sportaccommodatie te vinden. Denk hierbij aan de sporthal of de kantine. Als de sportaccommodatie dicht is, is deze AED niet beschikbaar.

Redenen om geen AED te hebben: te duur of niet nodig

Verenigingen zonder AED geven vaak de kosten voor de aanschaf van een AED als reden. Ook zien niet alle sportverenigingen de noodzaak van een AED in. Bijvoorbeeld omdat hun leden vooral jonge en fitte sporters zijn of omdat ze nog nooit een AED nodig hebben gehad.

Eén op de tien AED’s wel eens gebruikt

Bij één op de tien sportverenigingen is de AED ooit gebruikt. Bij de 436 ondervraagde verenigingen is in totaal 61 keer een AED ingezet om iemand te reanimeren. In meer dan de helft van de gevallen ging het om een sporter of coach.

Enquête onder verenigingsbestuurders

In het voorjaar van 2022 hebben 436 verenigingsbestuurders vragen beantwoord over de beschikbaarheid en bereikbaarheid van een AED. Daarnaast hebben we gevraagd wat redenen zijn om wel of geen AED te hebben.