Wanneer begint de lente 2023?

Algemeen
Wanneer begint de lente?
Wanneer begint de lente? (Foto: Pexels)

Wanneer begint de lente? Een vraag die je jezelf misschien wel hebt gesteld de afgelopen tijd. Maar wanneer begint de lente in 2023? Lees het snel in dit artikel!

De lente 2023 begint op 20 maart. Let op: de meteorologische lente begint al op 1 maart! ‘Meteorologisch’ houdt in dat meteorologen bepaald hebben dat alle seizoenen in totaal 3 maanden duren. Zo dus ook de lente (maart, april, mei).

Waarom lente op 20 maart?

Op maandag 20 maart 2023 staat de zon loodrecht boven de evenaar. Misschien dacht je dat de lente op 21 maart zou beginnen? Rond de 21e begint vaak wel een nieuw seizoen, maar dit verschilt dus per jaar. Dat heeft in dit geval te maken met de astronomische lente.

Wat is de astronomische lente?

We spreken van de astronomische lente omdat de dag waarop de lente begint afhankelijk is van hoe de aarde ten opzichte van de zon staat: recht erboven. Dat is dus elk jaar op een andere dag. Dit geldt overigens ook voor de herfst: ook de start hiervan wordt bepaald door de stand van de aarde ten opzichte van de zon.

Voor de zomer geldt dat het moment waarop de zon het meest noordelijk staat (gezien vanaf de aarde) wordt aangehouden. Voor de winter wordt gekeken naar het moment dat ’s middags de zon aan de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel staat.

Wanneer begint lente in 2023?

Dit jaar begint de lente dus op 20 maart 2023.

Einde van de lente

De lente eindigt in 2023 op 20 juni. Dit betekent dat de lente precies drie maanden duurt.

Meteorologische Lente

Voor de weerkundigen begint de Lente ieder jaar op 1 maart. Dit komt omdat de wisselende dagen van de astronomische lente erg onhandig zijn voor weerkundigen. Op deze manier duurt ieder seizoen precies drie maanden.

Andere seizoenen 2023