Waardse wijkagenten Laura en Shelley willen weten wat er speelt

HEERHUGOWAARD – Geen dag is hetzelfde voor Laura de Lange en Shelley van Poorten. Als wijkagenten in Heerhugowaard zijn ze een spin in het web van onze samenleving. “Het leukste aan ons werk? Het contact met mensen! We komen overal, kennen veel mensen en proberen samen met andere partijen tot de best passende oplossing te komen. Eén van de redenen dat je bij de politie solliciteert is omdat je mensen wil helpen.”
Het leukste aan ons werk? Het contact met mensen!
Wijkagenten Laura en Shelley werken samen met hun collega’s van het basisteam Heerhugowaard, aan een veilige wijk. Al bij hun wijkagentenopleiding werd hen een mantra aangeleerd dat hun werk perfect samenvat: ‘Signaleren, adviseren en indien nodig doorverwijzen vanuit het blauwe vakmanschap’. Ook al hebben beide vrouwen al zo’n twintig jaar ervaring, ze hoeven niet diep te graven om dat zinnetje uit hun geheugen op te duiken. “Als wijkagent ben je een eerste aanspreekpunt in de wijk”, vertelt Laura, die werkzaam is in Heerhugowaard-Zuid en onder meer in de Stad van de Zon, Zuidwijk, Huygenhoek en Butterhuizen een bekend gezicht is. “Als mensen vragen hebben kunnen ze bij ons terecht. Wij willen weten wat er speelt in de wijk.”
Voelsprieten
De wijkagenten hebben hun voelsprieten uitstaan en spreken niet alleen veel inwoners, maar staan ook in nauw contact met allerlei organisaties. “Met bijvoorbeeld de gemeente, de GGZ, de jongerenwerkers van MET werken wij heel veel samen”, vertelt Shelley, wier werkterrein onder Heerhugowaard-Noord valt en onder meer het Stationsgebied, de industrieterreinen en de Bomenwijk onder haar hoede heeft. “De politie wordt voor heel veel zaken gebeld, maar wij kunnen niet alles oplossen. Kunnen wij iemand niet verder helpen, dan verwijzen wij door naar bijvoorbeeld hulpverleners of buurtbemiddelaars.” Als voorbeeld noemt ze een geval van huiselijk geweld, waarbij de wijkagent de diepte induikt: hoe is de situatie, wat ligt eraan ten grondslag en welke hulp is nodig. Als dat in kaart is gebracht, wordt gekeken welke instantie passende hulp kan bieden.
Luisterend oor
Voor zowel Laura als Shelley is het contact met mensen een van de leukste kanten aan hun werk. “Als er iets speelt, ga je met mensen in gesprek. Je bent een luisterend oor. Als je weet wat er speelt, kunnen problemen in een wijk in een vroeger stadium worden opgelost. Of nog beter: worden voorkomen.” In Heerhugowaard is een van grootste problemen de overlast van hangjongeren in bepaalde wijken. Laura: “Het Brandpunt in de Stad van de Zon is momenteel bijvoorbeeld een hotspot, waar vaak overlast wordt ervaren. Deze jongeren zoeken een plek om bij elkaar te komen, maar die is er vaak niet. Ze kunnen niet allemaal in de voetbalkooi terecht. Wij gaan met hen in gesprek om uit te vinden wie het zijn, waar ze wonen en in hoeverre hun ouders op de hoogte zijn van wat hun kind uitspookt. Dat doen we in samenwerking met onder meer scholen, jongerenwerkers en handhavers. Samen proberen we tot een oplossing te komen.”
Verder kijken dan de cijfers
In Shelleys werkgebied zijn de fietsendiefstal bij het station en gevallen van ondermijning op het industrieterrein grote aandachtspunten. Ook zijn er golven van woninginbraken die, vaak afhankelijk van het seizoen, de kop opsteken. “Puur op basis van de cijfers is Heerhugowaard een rustige en relatief veilige woonplaats, zeker vergeleken met grote steden. Er is weinig horeca bijvoorbeeld, waardoor de weekenden doorgaans rustig verlopen. Maar als je iets van dichtbij hebt meegemaakt, zoals een woninginbraak, dan geeft dat natuurlijk wel een onveilig gevoel. Daarom kijken wij verder dan de cijfers, naar wat daarachter schuilgaat. De ontwikkeling die de gemeente Dijk en Waard doormaakt, met de bouwplannen voor onder meer het Raadhuisplein en het Stationsgebied en het opnieuw openen van The Temple, houden wij nauwlettend in de gaten. Want daardoor kan de dynamiek in het gebied ineens veranderen.”
‘Eén van de redenen waarom je bij de politie gaat werken is omdat je mensen wilt helpen’, aldus wijkagenten Shelley (l) en Laura. - (Foto: AG Heeremans Photography)
Social media
Wat het werk van de wijkagent ook drastisch heeft veranderd, is de komst van social media. Want tegenwoordig dient de politie ook waakzaam en dienstbaar te zijn in de digitale wereld. Daarin heeft het basisteam een speciale digitale wijkagent in de gelederen. Social media biedt veel mogelijkheden, erkennen Shelley en Laura. “Met het basisteam zijn we actief op Facebook en kunnen zien wat er speelt, laagdrempelig in contact komen met inwoners én inzicht geven in wat we doen.”
Dat een bericht op Facebook een enorm bereik heeft, merkten de wijkagenten toen ze recent een foto van gestolen telefoons online plaatsten; in no time kon een aantal rechtmatige eigenaars worden opgespoord. Shelley: “Minder fijn is dat tegenwoordig alles gefilmd en gedeeld kan worden, zonder dat hiervoor goedkeuring is gevraagd. Niet iedereen is zich altijd bewust van de gevolgen die zoiets kan hebben. Daar willen wij ze op wijzen en daarom is het ook belangrijk dat de jeugd op school hier goed over wordt ingelicht.”
Niet in de koude kleren zitten
Wie werkt bij de politie maakt soms ook heel heftige incidenten mee. Zaken die je als agent niet in de koude kleren gaan zitten. Laura: “Als collega’s houd je elkaar in de gaten, probeer je er voor elkaar te zijn. Je moet dit werk echt samen doen. Ook hebben we intern een speciaal team met collega’s bij wie je terechtkunt om te praten over wat je hebt meegemaakt. Als je iets voor een ander kunt betekenen in een moeilijke tijd, heeft dat ook juist iets moois.” Zowel Laura als Shelley vinden werken in een team heel fijn. “Maar het is goed om af en toe ook te wisselen van standplaats, dat houd je scherp en gemotiveerd.”
‘Coppie Koffie’
De politie kan altijd nieuwe mensen gebruiken. De beroepsoriëntatiedag die in december op bureau Heerhugowaard gehouden werd, waarbij belangstellenden kennis konden maken met het vak, werd zo goed bezocht dat er nieuwe beroepsoriëntatiedagen gepland worden. De data worden later bekendgemaakt. Verder trekken Laura en Shelley komende zomer op ludieke wijze de wijk in met hun ‘Coppie Koffie’. Laura: “Wil je met ons in gesprek, onder het genot van een kopje koffie? Wij gaan in juni en juli vier weken op pad met ons koffiekarretje. De aftrap is maandag 12 juni in Heerhugowaard-Zuid.”
De wijkagenten zijn te bereiken via 0900-8844 of per mail: laura.de.lange@politie.nl en shelley.van.poorten@politie.nl. Volg het Basisteam Heerhugowaard ook op Facebook: @PolitieHeerhugowaard.