Jan Weder is al tachtig jaar lid van voetbalvereniging DTS

Algemeen
Jan Weder is al tachtig jaar lid van voetbalclub DTS: uniek!
Jan Weder is al tachtig jaar lid van voetbalclub DTS: uniek! (Foto: AGHeeremansPhotography)

BROEK OP LANGEDIJK – Het is vrijdagmiddag 17 maart. In huize Weder, aan het Dokter Manjoeroplantsoen wachten Tiny en Jan op hun zoon Hans. Het echtpaar, beiden bijna negentig jaar, worden bij voetbalvereniging DTS verwacht, omdat Jan op die dag precies tachtig jaar lid is van DTS.

Broeker is benoemd tot Lid van Verdienste

“Best spannend”, zegt Jan. “We worden door onze zoon Hans opgehaald met onze eigen auto. Hans heeft een Jeep maar die is voor ons te hoog om in te stappen.” 


Met een prachtige rode limousine werd het echtpaar van huis opgehaald.- foto: aangeleverd

De klok wijst half zes aan. Het moment dat Jan, een echte Langedijker, “Nee, een echte Broeker”, roept Jan, terwijl Tiny de koffie inschenkt, opgehaald zou worden. Tiny kijkt uit het raam en ziet een grote rode limousine staan. Zoon Hans staat voor de deur en Tiny en Jan mogen instappen. Maar ze zijn nog te vroeg om naar DTS te gaan, dus dan maar even langs café de Knip. “Even een lekker biertje drinken,’’ zeggen Jan en Tiny in koor. Beiden genieten van het leven en daar hoort zeker een biertje bij.

Warme ontvangst

Na de gezelligheid bij de Knip rijdt de limousine terug naar het complex van DTS. Daar worden Hans en Tiny ontvangen door een groep enthousiaste mensen, inclusief voorzitter Hilco Kooistra. Het gebeurt tenslotte niet iedere dag dat iemand tachtig jaar lid is. 

Jan vertelt achteraf: “Wat een warme ontvangst. De hele dinsdagochtendploeg was erbij. Zij houden het complex iedere week schoon. Ik heb dat ook een aantal jaren mogen doen. De dinsdagochtend was voor mij heilig.” 

Er waren tijdens de bijeenkomst in de kantine van DTS mooie toespraken. “En als klap op de vuurpijl kreeg ik een mooie oorkonde en werd ik benoemd tot Lid van Verdienste. Ik had eerlijk gezegd best moeite om het droog te houden.” 


Er waren waarderende woorden van voorzitter Kooistra. - foto: aangeleverd

Alle gasten werden verblijd met een buffet en Jan, toch het middelpunt van deze bijeenkomst, bleef maar stralen.

Bakker

In mei wordt Jan negentig jaar en Tiny volgt in de maand juli. “Op mijn verjaardag gaan we met de kinderen, klein- en achterkleinkinderen gezellig eten bij de chinees. Zelf hebben we drie kinderen, twee jongens en een meisje. Totaal zes kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen. Wij vinden dat een enorme rijkdom.” 

Jan is geboren in 1933 als zoon van bakker Weder. Op tienjarige leeftijd werd hij lid van voetbalvereniging DTS. “In die tijd had Langedijk twee voetbalclubs: DTS en LSVV. LSVV was een katholieke club, en wij niet, dus samen met mijn broer Dick werd ik lid van DTS. Het was midden in oorlog, dus erg veel voetbal was er niet. Het veld lag achter café Jagerslust en was van de familie Schilderman. De twee kleedkamers waren in de oude schuur, waar ook de scheidsrechter zich moest verkleden. Ik heb er de hele jeugd doorlopen en in het seizoen 1952/1953 in het eerste elftal gespeeld.” 

In 1949 kreeg Langedijk een derde voetbalclub: BOL. “Mijn vader had het Bakkershuys in Broek en daar werkte ik op zaterdag, de dag dat BOL wedstrijden had. Overstappen naar BOL ging dus niet, maar ik bleef DTS ook liever trouw. Tot mijn 45ste. Toen stopte ik met voetbal maar bleef nog altijd lid. En ik ging nog regelmatig kijken naar thuiswedstrijden van het eerste elftal.’’

Verkering

Toen Jan Weder zestien jaar was en regelmatig op het complex van DTS aanwezig was, ontmoette hij ook zijn huidige vrouw Tiny. “We zijn nu 67 jaar samen. Toen ik haar voor eerst zag, dacht ik: wat een knappe griet.” Tiny was de dochter van de eigenaar van café Jagerslust: de thuishaven voor spelers en supporters na de wedstrijd. Tiny: “Ik kom uit Breezand en op mijn zestiende had ik al een vriendje. Maar ik vond Jan ook leuk, dus de vriendschap met de jongen in Breezand heb ik uitgemaakt. Onze eerste kusjes waren in de kleedkamer en uiteindelijk kregen we verkering en trouwden.” 

AZ en Ajax

Hans, de jongste zoon van Tiny en Jan, herinnert zich de gezellige bijeenkomsten. “Het zijn super ouders voor ons. En we hopen nog op vele jaren samen te mogen zijn. Voetbal kijken met mijn vader is ook leuk. Vooral naar wedstrijden van AZ en Ajax. Hij is een beetje voor Ajax en wij voor AZ, dus dat gaat met een hoop emotie gepaard,” lacht hij. We kijken nu uit naar de verjaardag van pa. Negentig jaar! Fijn dat ze er allebei nog zijn.’’