Kom in de Kas beleeft 45e editie: Jouw Groene Liefde is dichterbij dan je denkt

Algemeen
Kom in de Kas: een leuk, leerzaam en gratis uitje voor het hele gezin.
Kom in de Kas: een leuk, leerzaam en gratis uitje voor het hele gezin. (Foto: Ko Oost (Kiekko Fotografie)

HEERHUGOWAARD – Kom in de Kas staat dit jaar in het teken van de liefde, en niet zomaar een liefde, maar… Groene Liefde!. In regio Heerhugowaard openen drie bedrijven in het weekend van 1 en 2 april van 10.00 tot 16.00 uur hun deuren voor het publiek. 

Tijdens Kom in de Kas krijgt iedereen de kans om in de kassen te kijken en zelf te zien hoe kwekers het aanpakken. Kijk hoe alles groeit. Juist omdat de glastuinbouw zo’n gevarieerde, innovatieve en geavanceerde sector is, kun je van een kijkje in de kas veel leren. Heerhugowaard-De Noord is altijd goed vertegenwoordigd tijdens Kom in de Kas. “Ik denk dat Kom in de Kas in onze regio zo populair is omdat veel mensen de tuinbouw een warm hart toe dragen”, vertelt Bernadette Kroon - zelf ook glastuinder in hart en nieren - die het evenement in Heerhugowaard samen met Koen Beemsterboer organiseert. “Heel veel mensen hebben als scholier in de bloemen gewerkt of werken daar nu nog. De bloemen en planten zijn een belangrijke economische sector in Noord-Holland. De sector is enorm gemoderniseerd en biedt aan mensen werk van allerlei niveaus. Het uitje is gratis en mensen komen vaak thuis met armen vol prachtige producten.”

Drie regionale bedrijven openen deuren

De bedrijven in onze regio die dit jaar meedoen aan Kom in de Kas zijn volgens Bernadette meer dan de moeite waard. “Bezoek bijvoorbeeld het innovatieve familiebedrijf Slijkerman Kalanchoës (alleen zondag 2 april), gespecialiseerd in de veredeling en teelt van kalanchoë en snijkalanchoë. De laatste zijn echt een vernieuwend product, ze worden vooral gebruikt in trouwboeketten. Slijkerman Kalanchoë heeft bovendien recent de Gezond en Vitaal Werkenprijs Bij Stigas gewonnen. Bij Summerville Plants telen ze bloeiende tuinplanten waar je een lange zomer van kan genieten. Deze tuinplanten zijn zeer geschikt voor je balkon of terras. Deze prachtige planten zijn het weekend ook te koop!” 

Maar liefst 150 verschillende soorten orchideeën zijn te bewonderen bij kwekerij Top-Orchid aan de Stroet in Sint-Maarten. Bernadette: “Dit bedrijf is uniek in zijn soort, nergens in Europa is een kwekerij te vinden met zoveel verschillende soorten bijzondere orchideeën. Ook de werkwijze uniek, zij selecteren zelf het uitgangsmateriaal en laten dit vermeerderen in laboratoria in het buitenland. De jonge plantjes komen in flessen terug op het bedrijf waar ze zelf de opkweek en afkweek tot bloeiende plant doen. Hierdoor zijn er veel rassen op het bedrijf die alleen door ons geteeld worden.”

Activiteiten

Uiteraard staan de kwekers voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Hoe de producten worden gekweekt, maar ook waar de producten naar toe gaan en hoe ze worden gebruikt. Er worden ook diverse activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Kinderen kunnen meedoen aan een speurtocht en springen op een springkussen. 

Over Kom in de Kas

Kom in de Kas is het grootste publieksevenement van de glastuinbouwsector en wordt in 2023 voor de 45e keer georganiseerd. De deelnemende bedrijven zijn zaterdag 1 en zondag 2 april van 10.00 tot 16.00 uur te bezoeken. Parkeren kan voor de deur. Kom in de Kas is gratis en wordt mede mogelijk gemaakt door Glastuinbouw Nederland, GroentenFruit Huis, Royal FloraHolland, Plantion en Interpolis. 

Volg Kom in de Kas via FacebookInstagram en Twitter. Voor meer informatie, kijk op www.komindekas.nl.