Duurzame energiecoöperatie Dijk en Waard van start

Algemeen
Vlnr. Klaas Zwart, Peter Oudhuis en Piet Glas vinden dat het tijd wordt voor een eigen duurzame energiecoöperatie in Dijk en Waard.
Vlnr. Klaas Zwart, Peter Oudhuis en Piet Glas vinden dat het tijd wordt voor een eigen duurzame energiecoöperatie in Dijk en Waard. (Foto: AG Heeremans Photography)

DIJK EN WAARD – Samen met de inwoners van de gemeente Dijk en Waard wil de Duurzame energiecoöperatie Dijk en Waard de energietransitie versnellen. Het eerste doel: een groot zonnepanelendak dat de deelnemers direct inkomsten oplevert. Instappen vanaf vijfhonderd euro. De opstartende coöperatieve vereniging Dijk en Waard is een initiatief van, voor en door de bewoners uit de gemeente. Woensdag 5 april is er een kennismakingsbijeenkomst in buurthuis De Deel aan de Jan Glijnisweg.

Na de fusie tussen Langedijk en Heerhugowaard komt er nu ook een fusie tot stand tussen de coöperaties van Langedijk en die van Heerhugowaard. ‘’Door gebrek aan mankracht hebben we de laatste jaren van beide coöperaties helaas maar weinig gehoord”, zegt Piet Glas, die samen met Klaas Zwart, Frans Wetsteyn en Peter Oudhuis het nieuwe (oprichtings)bestuur vormt. “Begin dit jaar staken beide besturen, aangespoord door de duurzaamheidsambtenaren van de gemeente, de koppen bij elkaar en kwamen tot de conclusie dat we beter een gezamenlijke ‘Duurzame Energiecoöperatie Dijk en Waard’ konden oprichten. Woensdag 5 april presenteren wij onze plannen aan de bewoners van de gemeente.’’

Samenwerking

Ook oud-raadslid van GroenLinks in de gemeente Langedijk Klaas Zwart heeft zich aangemeld als bestuurder. “We zitten vol plannen. En juist in deze financieel lastige tijden is het belangrijk om goed met onze energiecoöperatie voor de dag te komen. Wij zijn een vereniging die volkomen democratisch is: iedereen - bewoners en bedrijven - kan lid worden en uiteindelijk, door samen te werken, kunnen we er met z’n allen van profiteren. Zonder winstoogmerk helpen mensen binnen een coöperatie elkaar en anderen in de gemeente door de energietransitie heen. Dit doen we bijvoorbeeld door samen zonnepanelen of isolatiemateriaal in te kopen en door groteren projecten te realiseren.’’ Ook inkoop van zonnedaken, windmolens, elektrische deelauto’s en warmtenetten behoren tot de mogelijkheden. Energiecoöperaties zijn belangrijke partners van energiebedrijven en gemeenten.

Programma

Tijdens de kennismakingsbijeenkomst wordt een viertal thema’s voorgesteld: woningverduurzaming, collectief zon op dak, buurtwarmte/coöperatieve warmte en zon/wind op het land. Piet: “Allemaal actuele energiethema’s die we stuk voor stuk willen behandelen. We hopen op een grote opkomst, zodat we met elkaar van gedachten kunnen we wisselen over deze belangrijke onderwerpen. Bij het verduurzamen van een woning hebben mensen hulp nodig en samen kunnen we tot oplossingen komen. De regie over energie moet terug naar de mensen, vinden wij.’’ Klaas: “Juist door samen te werken kunnen we bijvoorbeeld goedkoop geld lenen voor verduurzamende oplossingen. En dat geldt natuurlijk ook voor de realisatie van collectieve zonnedaken.’’

Stadswarmte

Ook stadswarmte is een belangrijk thema en bij buurtwarmte is samenwerking met inwoners van een straat of wijk de toekomst. Klaas: “Denk ook aan bijvoorbeeld zonneweides, waarbij op een groot stuk grond zonnepanelen worden geplaatst. Ook dat is een grote uitdaging waar we in de huidige maatschappij voor staan. Er zijn al vele gesprekken gevoerd met de energieambtenaren van de gemeente Dijk en Waard. We hebben plannen genoeg en willen daarom woensdag 5 april in gesprek met bewoners en bedrijven uit onze gemeente die interesse hebben zich ook samen actief op te stellen. We willen groeien, dus hopen we op meer leden. Een lidmaatschap zal een paar euro per maand kosten, en daarnaast wordt er gezamenlijk geïnvesteerd, bijvoorbeeld in een groot zonnepanelenproject. Instap vanaf vijfhonderd euro.

Aanmelden

De kennismakingsbijeenkomst is van 20.00 tot 22.00 uur in Buurthuis De Deel aan de Jan Glijnisweg 43 in Heerhugowaard. Na afloop kan er nog even gezellig worden nagepraat aan de bar. Om het aantal bezoekers te kunnen peilen wordt aanmelding gewaardeerd. Aanmelden kan via het formulier op www.decdew.nl of via onderstaande QR-code.


Bijschrift - Credit