Geslaagde Doe Dag voor vmbo’ers in Dijk en Waard

Algemeen
Leerlingen krijgen uitleg tijdens de Doe Dag.
Leerlingen krijgen uitleg tijdens de Doe Dag. (Foto: Klaver Giant)

HEERHUGOWAARD – Van Heerhugowaard naar Noord-Scharwoude en van Broek op Langedijk naar Oudkarspel. Honderden vmbo-leerlingen doorkruisten donderdag 23 maart de gemeente, allemaal onderweg naar de bedrijven van hun keuze voor de ‘Doe Dag’.

De Doe Dag is een onderdeel van Dijk en Waard On Stage, waarbij vmbo’ers een positief beroepspodium krijgen en in contact komen met het regionale bedrijfsnetwerk. Met behulp van opdrachten en evenementen zoals het Beroepenfeest en de Doe Dag leren de vmbo’ers een duurzaam, lokaal netwerk op te bouwen.

Tijdens het Beroepenfeest, donderdag 9 maart, gingen de leerlingen in gesprek met 150 beroepsbeoefenaren om te ontdekken of het beroep een match zou zijn. Met twee matches op zak gingen de meeste leerlingen de deur uit, om op de Doe Dag twee weken later verder kennis te maken met deze beroepen.

Veel deelnemende bedrijven hadden een mooi programma in elkaar gezet met een afwisseling van kijken en doen. Zo organiseerde Blosse voor 83 leerlingen een gevarieerde Doe Dag op acht locaties en was er een compleet programma bij Hotel Restaurant Babylon, waarbij de leerlingen in groepjes verdeeld in het restaurant, de keuken, receptie en housekeeping aan de slag gingen. Bij 3D fotograaf Tazama mochten leerlingen zelf een 3D-plattegrond maken. Klaver Giant nam de leerlingen mee naar de bouwplaats van een schoolgebouw en simuleerde rook als test voor een brandmeldinstallatie. Ook Handhaving liet zien wat zich allemaal achter de schermen afspeelt; van beveiliging tot een kijkje bij de politie.


Leerling maakt cappuccino bij Hotel Restaurant Babylon tijdens de Doe Dag. - (Foto: R. Jongens - KHN)

En wat vinden de bedrijven? Esther de Koning, manager horeca en events bij Cool kunst en cultuur: “Fijn om leerlingen te laten zien wat wij dagelijks doen voor ons werk en dat zij dit tijdens de Doe Dag ook zelf ervaren. Zo kunnen de leerlingen ontdekken wat bij ze past en welke dromen ze willen najagen.”

“Na een geslaagd beroepenfeest hebben we dit jaar meer matches dan ooit”, vertelt Sjors van Bergem, vestigingsmanager bij PDZ Uitzendbureau. “Het beroep Intercedent spreekt niet direct tot de verbeelding bij jongeren, maar door De Doe Dag hebben wij de scholieren een mooi beeld kunnen geven van de prachtige kansen die dit beroep met zich meebrengt. Wij hebben de leerlingen meegenomen naar onze belangrijke opdrachtgever en partner; Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in Heerhugowaard. Hier kregen ze direct een heldere indruk van de veelzijdigheid aan activiteiten die een Intercedent op dagelijkse basis uitvoert. Het was een zeer geslaagde middag, met enthousiaste en gemotiveerde leerlingen als resultaat.”


Vmbo’ers worden ontvangen op het kantoor van het HHNK. - (Foto: PDZ Uitzendbureau)

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de inspanningen die deelnemende On Stage-bedrijven uit Dijk en Waard hebben geleverd om de 600 vmbo-leerlingen te laten ervaren wat een bepaald beroep inhoudt. 

Meer foto’s van wat zich tijdens de Doe Dag afspeelde bij alle On Stage-bedrijven zijn te zien op www.dijkenwaardonstage.nl.