Primeur voor Jayne & Sam: eerste dansact die Grote Prijs wint

Algemeen
Een blij verraste Jayne & Sam kregen uit handen van presentator Karel Witte de trofee uitgereikt.
Een blij verraste Jayne & Sam kregen uit handen van presentator Karel Witte de trofee uitgereikt. (Foto: AG Heeremans Photography)

HEERHUGOWAARD - De Grote Prijs is dé muzikale talentenpresentatie van de leerlingen van het Trinitas College. In ruim dertig jaar is de show uitgegroeid tot het grootste jaarlijkse evenement in Cool kunst en cultuur en een ware broedplaats van lokaal talent.  Ook dit lustrumjaar, waarin 30+2-jaar Grote Prijs werd gevierd, was weer een editie om van te watertanden. Zo veel talent in Dijk en Waard, dat is toch iets om trots op te zijn! Zangers, dansers, solo, duo’s en een heuse rockband met vuurwerk en al, ingetogen ballads, beukende gitaren, ingetogen samenzang en een klassiek stuk: alles kwam voorbij deze avond en alles mocht er zijn. Grote en terechte winnaars waren de jonge Jayne en Sam, die samen dansten op ‘You are the reason’. Ze deden dat met zo enorm veel emotie en bezieling dat er hier en daar een traantje werd weggepinkt in het publiek. Terechte winnaars dus!

In totaal streden 22 acts vrijdag 24 maart om De Grote Prijs van het Trinitas College in Cool Kunst & Cultuur. Zelfs wethouder John Does, onder meer verantwoordelijk voor de portefeuille cultuur, schreef er lovend over op zijn social media: voor het eerst in 32 jaar won er namelijk een dansact de Grote Prijs. Het duo Jayne & Sam viel op door hun eigen moderne danschoreografie en we spraken de twee Heerhugowaarders een paar dagen na de show, nog nagenietend van de overwinning.


Dansers Sam en Jayne voelen elkaar feilloos aan op het podium. - (Foto: AG Heeremans Photography)

‘Opposites’

Jayne Maters (13) zit op het Han Fortmann College en haar danspartner Sam Kaat (14) op het Huygens College. Ze kennen elkaar via hun dansschool. Jayne: “We zitten in dezelfde dansgroep en onze trainer zei steeds hoe goed we matchen en dat we iets samen zouden moeten doen.” “Als we in een groep dansen, zijn we ook elkaars opposites”, vult Sam aan. “Dan dans je op dezelfde positie, maar onze bewegingen zijn gespiegeld.”

Liedje kiezen

Nadat de twee al een kerstshow samen hadden gedaan, ontstond het idee om aan de Grote Prijs mee te doen. De eerste stap was een liedje kiezen en dat werd ‘You Are the Reason’ van Calum Scott. Sam: “We voelden het beiden.” Jayne vult hem aan: “Het is een mooi liedje en toen we het hoorden, dachten we dat het mensen zou raken, als we hier een dans op zouden maken. Het verhaal erachter is dat je samen sterk staat, dat je elkaar soms loslaat of los moet laten, maar dat je altijd weer bij elkaar terugkomt.”


De Grote Prijs van 2023 was een ware showcase van het vele talent dat er in Dijk en Waard rondloopt. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Bewegen op de muziek

Volgens het zeer jonge duo kwam de choreografie natuurlijk tot stand. Sam: “We begonnen bij het refrein en dan kijken we wat we met ons lichaam kunnen doen. Wat willen we vertellen en welke bewegingen passen er bij de emoties.” Jayne: “We denken er niet altijd bij na, maar we beginnen met bewegen op de muziek en dan kom je op iets. En dan is het verder uitbouwen. Sommige stukjes zijn heel strak, andere stukjes flexibel, maar het komt bijna vanzelf.”

Kijk hier voor meer foto’s van de lustrumeditie 30+2 van De Grote Prijs!

Anderen inspireren

Het is bijzonder dat er voor het eerst een dansact wint, na ruim dertig jaar van bands, singer-songwriters en andere muzikale acts. Wat betekent dat voor ze? Sam: “Het is vooral heel leuk. Er deden dit jaar maar drie dansgroepen mee, dus ik hoop dat we mensen inspireren om volgend jaar mee te doen.” Jayne is het hier mee eens: “Ik vind het heel mooi dat we dit hebben kunnen doen en ik hoop dat andere jongeren hierdoor misschien gaan dansen of dat ze zich volgend jaar opgeven als ze al dansen.”


PACT

De grote vraag na de Grote Prijs is natuurlijk of het duo doorgaat. Zien we ze over enkele jaren in pakweg de Stadsschouwburg in Amsterdam? Jayne: “Ik ga eerst mijn school afmaken, maar het lijkt me leuk om verder te gaan. Ik zit nu in twee wedstrijdgroepen: moderne dans en hiphop.” Sam, die in dezelfde groepen danst, twijfelt een beetje: “Ik denk dat ik naar PACT (een school voor onder meer dans, red.) in Amsterdam wil, waar je allerlei soorten dansen kunt doen. Maar de verpleegkunde trekt me ook.” Net als Jayne heeft Sam nog wat jaren om te beslissen. Eerst nog maar even nagenieten. De redactie van Rodi Dijk en Waard feliciteert het duo van harte met hun prachtige overwinning.

CHRIS P. DEKKER