Stabat mater: het onbeschrijfelijke lijden van Maria die bij haar stervende zoon aan het kruis.
Stabat mater: het onbeschrijfelijke lijden van Maria die bij haar stervende zoon aan het kruis. (Foto: aangeleverd)

Stabat Mater van Pergolesi in Sint Jan de Doper

vrijdag 31 maart 2023 19:00

Tijdens de viering van vrijdag 31 maart in de Sint Jan de Doper wordt het ‘Stabat Mater’ van Pergolesi uitgevoerd door Ingrid Stijsiger (mezzosopraan), Sabine Kirsten (sopraan), Renate Smit (viool), Gregor Overtoom (viool), Jorien van Tuinen (altviool) en Irene van den Heuvel (cello).

‘Huilend stond de moeder aan de voet van het kruis, waaraan haar zoon te sterven hing.’ Rond het jaar 1300 schreef de Italiaanse dichter Jacopone da Todi deze eerste zin, onderdeel van een reeks liederen over de Heilige Maria. Een paar eeuwen later kreeg componist Giovanni Battista Pergolesi de opdracht de tekst van Da Todi op muziek te zetten. Het resultaat was een wonderschoon intiem ‘Stabat Mater’ geschreven voor een kleine bezetting.

Beroemdste versie

Naast de bekende versies van Vivaldi, Hayden en Rossini in Pergolesi’s zetting van dit gebed veruit het beroemdst. Maar ondanks deze veelheid aan muzikale vertalingen was het Stabat Mater oorspronkelijk waarschijnlijk bedoeld als een vorm van persoonlijke meditatie. Door zich tijdens het bidden te richten op één specifieke gebeurtenis of emotie, in dit geval het lijden van Maria, berichten monniken een spirituele staat waarin zij het geloof intenser beleefden. Het Stabat Mater zou daarmee een soort mantra zijn geweest een manier om dichter tot God te komen. Zeker weten doen we het echter niet, de oorsprong van dit oude gebed is in nevelen gehuld. 

Vrijdag 31 maart om 19.00 uur in de Sint Jan de Doper. Vrij entree, na afloop wordt een deurcollecte gehouden.  

Locatie