De maand van wijkagenten Anne Kees Meines en Daphne van Bruggen

Column
Wat is er in de maand mei aan incidenten gemeld in Langedijk? Wijkagenten Daphne en Anne Kees schrijven het in hun maandelijkse rubriek.
Wat is er in de maand mei aan incidenten gemeld in Langedijk? Wijkagenten Daphne en Anne Kees schrijven het in hun maandelijkse rubriek. (Foto: AGHeeremansPhotography)

Beste Dijk en Waarders

In de maand mei hebben wij de volgende incidenten geregistreerd:

Poging inbraak woning Kieft Sint Pancras

Op maandag 24 april is er in de nachtelijke uren een poging inbraak woning gepleegd aan de Kieft te Sint Pancras. De dader(s) hebben getracht de woning via de achterzijde te betreden. Zij hebben het slot eruit gehaald door middel van de kerntrekmethode. Omdat de dievenklauwen ook op slot zaten konden de dader(s)de deur niet openen. Ook was duidelijk zichtbaar dat er geprobeerd is om met een voorwerp de deur te forceren. Op de deurpost waren namelijk sporen van braak zichtbaar. De bewoners hebben aangifte gedaan en door forensisch opsporing is technisch onderzoek verricht. Meld aub bij verdachte omstandigheden op onderstaande telefoonnummers! Een buurtapp kan helpen om de buurt en uzelf op scherp te houden bij verdachte situaties. Schroom niet om een buurt app aan te maken en maak het verschil voor uw fijne woon en leefomgeving!

Verdachte omstandigheden Dorpsstraat te Broek op Langedijk

Politie kreeg de melding om te gaan naar de Dorpsstraat in Broek op Langedijk. Aldaar zouden twee jongens in de achtertuin hebben gestaan en één jongen in de voortuin. De bewoners hoorden de poort naar de achtertuin open gaan en werden hiervan wakker. Op het moment van aanspreken zijn de jongens weggelopen in de richting van de Voorburggracht/ Dorpstraat te Zuid-Scharwoude. Snel wisten wij twee van de drie jongens staande te houden. De derde jongen rende direct weg richting de Klipper/Poorter. Na een korte achtervolging wisten wij ook deze persoon staande te houden. Na onderzoek bleek dat er uiteindelijk geen strafbare feiten gepleegd waren en er dus ook geen strafrechtelijk onderzoek is opgestart. De vraag is wel wat deze jongens van plan waren aangezien zij kennelijk die nacht meerdere tuinen hebben betreden. Omdat deze jongens bekend zijn bij de politie en andere hulpverleningsinstanties houden wij ze nauwlettend in de gaten! 

Feestdagen

26, 27 april en 5 mei stonden in het teken van koningsnacht, koningsdag en bevrijdingsdag. Er waren verschillende festiviteiten georganiseerd, zowel voor de jeugd als voor de volwassenen in onder andere Oudkarspel, Broek op Langedijk en Sint Pancras. Over het algemeen zijn deze feestdagen rustig verlopen, mede door de goede samenwerking en communicatie die we hadden met beveiligers en handhaving. 

Vernielingen Geestmerambacht

In het weekend van 27 mei, rond middernacht, is er veel vernield in het Geestmerambacht. Zo werd het toiletgebouw aan de zuidkant vernield en is daar tevens vuurwerk afgestoken. Tegenover het toiletgebouw waren sporen van een groot kampvuur duidelijk zichtbaar, met er omheen kapotgeslagen bierflesjes. Ook op de speelweide werd veel glas, afkomstig van kapot geslagen bierflesjes aangetroffen. Verder werd door getuigen aangegeven dat er harde muziek werd gedraaid en dat er lachgas werd gebruikt.

Vraag van de maand

In dit (nieuwe) item, stellen we u in de gelegenheid een vraag te stellen over ons werk bij de politie. Uiteraard vertellen we u graag hierover en hopen we zodoende een antwoord te kunnen geven. Middels onze oproep in de vorige editie van dit weekblad, kregen we diverse vragen binnen. De vraag van deze maand werd gesteld door mevrouw Pronk uit Broek op Langedijk.

‘Bemiddelt de politie ook bij burenruzies?’

De politie bemiddelt in principe niet bij burenruzies maar verwijst hiervoor door naar Buurtbemiddeling Dijk en Waard: buurtbemiddeling-langedijk.nl. Uiteraard kunt u ook telefonisch contact leggen met Buurtbemiddeling: 0226-318050. De werkwijze staat duidelijk beschrijven op de site. Wanneer er sprake blijkt van strafrecht, bijvoorbeeld wanneer er een vernieling is gepleegd of een mishandeling, kunt u aangifte doen bij de politie. In dat geval zal Buurtbemiddeling niet over gaan tot bemiddeling tussen beide partijen. Uiteraard is een voorwaarde voor bemiddeling door Buurtbemiddeling dat beide partijen bereid zijn met elkaar om tafel te gaan.

Dijk en Waarders, blijf gezond!