Checkpoint Charlie, een musical over een muur die verdeelt én verbindt

Cultuur
Scène uit de musical 'Checkpoint Charlie'.
Scène uit de musical 'Checkpoint Charlie'. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Ga mee terug naar de jaren 60, waarin Oost- en West-Berlijn in één nacht verdeeld worden door prikkeldraad. We volgen Berlijners die van de ene op de andere dag vrienden en familie, kansen en mogelijkheden moeten missen. Wat voelen, horen en denken zij? Zaterdag 1 april speelt de musical ‘Checkpoint Charlie’, met liedteksten van Stef Bos, bij Cool kunst en cultuur.

Checkpoint Charlie

De droom van de zangeres die op doorbreken staat, spat uiteen op het fonkelnieuwe prikkeldraad, terwijl de groenteman, haar vader, tevreden in de DDR. De slenterende grenswachter die helpt om het prikkeldraad te veranderen in beton begrijpt eigenlijk niet wat hij hier doet. Hij praat met de oma die haar pasgeboren kleinkind niet kan bezoeken vanwege de muur. Die andere kant van de muur: het westen, waar ook niet iedereen tevreden is. Want wat als je bent opgegroeid in het oosten, je je moeder moet missen en je hebt een man, een ambitieuze fotograaf, die niets van dit gemis begrijpt?

De Berlijnse muur

In de Koude Oorlog werd de Berlijnse muur tussen Oost- en West-Berlijn geplaatst. Wat begon met prikkeldraad werd uiteindelijk een echte muur van baksteen. Niemand mocht er langs, maar het werd vaak geprobeerd. Er onderdoor, er overheen of undercover. De val van de muur was voor vele een bevrijding. Na 8 jaar gescheiden te zijn stond het volk van Duitsland eindelijk weer op vrije voeten.

Meer informatie en reserveren

De musical ‘Checkpoint Charlie’ zie je zaterdag 1 april vanaf 20.15 uur in Cool kunst en cultuur. 

Kijk voor meer informatie en het reserveren van kaarten op www.coolkunstencultuur.nl.